Jättemånga tonåringar ute, de flesta nyktra. Det konstaterar polisen, kyrkan och socialen, som bemannade extra inför skolavslutningen.
– Men lite klent med föräldrar, de var lätträknade, säger polisen Ulrika Grenhage, som jobbade i Arvika båda nätterna.
Att det skulle firas var väntat. Första riktiga skolavslutningen på två år, utan pandemi och restriktioner. Dessutom Rally Arvika och stor folkfest på stan. Men den mixade publiken avtar gärna framåt kvällen. Kvar blir de yngsta, de under 18, som varken har fritidsgård eller får gå på krogen. Epa-ungdomarna träffas i hamnen.
– Vi ses på Assemblin-parkeringen. Det kommer folk från hela Värmland, säger Hugo Nilsson. I går var vi fler än vanligt.
Kollar kvällsläget
Poliserna stannar till och kollar kvällsläget. Information om om nya Epa-lagen ingår i samtalet. Att sitta många i framsätet, inte ovanligt med sex till åtta personer, är lite av grejen, tycker Epa-ägarna.
– Det är ju vårt sätt att umgås och ha kul.
Men sedan en tid tillbaka är det förbjudet att vara fler än det finns säten, en förare och en passagerare eller möjligen två är ok, sen väntar böter.
– Vi bötfäller inte än utan informerar mest om lagändringen, men på sikt kommer det att kosta 1000 kronor, säger poliserna.
Luddig lag
Det är den enskilde polisen som avgör om det sitter för många i bilen så att säkerheten påverkas. Lagen är något luddigt skriven och den är inte populär på parkeringen.
– De flesta bryr sig inte, så det kommer att blir dyrt. Man blir fattig, spår de.
Andrea Berginge, Freja Hurtig, Meja Werner och Ayla Östberg tycker inte att fyra i bilen är en säkerhetsrisk. Men nya lagen har ändå haft effekt. Det är inte lika trångt i bilarna längre, säger de.
Trött lördag
Fredag var det mest att göra. Minst hundra tonåringar, de flesta i högstadieålder, höll natten ut på parkeringen, berättar polisen.
– Vi skickade hem de sista vid halv fyra.
Flera patruller cirkulerade, omhändertog alkohol, hällde ut, kontaktade föräldrar och höll hamnen under bevakning. Sammantaget var läget lugnt, tycker poliserna, även om det förekommer en hel del alkohol.
– Vi har jobbat i hop med socialen. De har varit ute båda kvällarna. Och även Svenska kyrkan. Det är bra med samarbete, säger Patrik Leonsson som också gärna skulle se att det var fler föräldrar ute.