Hoppa till huvudinnehållet

Guide till musiksommaren i Arvika och Eda: ”Äntligen känner jag!”

Publicerad:
I år är Arvika hamnfest tillbaka. Bilden är från 2019, det senaste året Hamnfesten arrangerades.
I år är Arvika hamnfest tillbaka. Bilden är från 2019, det senaste året Hamnfesten arrangerades. Foto: Tommy Grenhage

Efter några år med pandemi, inställda konserter och festivaler som tvingats ta uppehåll har det äntligen blivit dags för musiken att få flöda igen. Här kommer en sammanfattning av musiksommaren i Arvika och Eda 2022.

Det finns nog ingen som missat att efterlängtade Arvika Hamnfest är tillbaka den 4-6 augusti. Efter två års pandemiuppehåll kommer publiken bjudas på en lineup bestående av namn som Thomas Stenström, Tove Styrke, Swedish Rock Tour, Norlie & KKV, De Vet Du, Bolaget, The Ark, Magnus Uggla, The Sounds, Smith & Thell, Daniela Rathana, Myra Granberg, Gul Front, Götz Kalas, Haaks samt Children of the Sün.

Tove Styrke uppträder på Arvika hamnfest.
Tove Styrke uppträder på Arvika hamnfest. Foto: Anders Wiklund/TT

Arvika Hamnfests arrangör Andreas Olsson tycker att det känns otroligt roligt att kunna köra festivalen igen.

– Det är ju det här vi gillar att göra. Jag tycker att vi fått ihop ett riktigt bra, varierat program, det är en stor helg för ung som gammal så alla ska ha en bra fest. Thomas Stenström som sålt ut Avicii Arena är en skitkul bokning, han har verkligen utvecklats som artist sen han var här sist. Magnus Uggla och Norlie & KKV är ytterligare några som gör comeback. Tove Styrke har släppt många bra hits, The Ark är löjligt bra live. Det känns kul med Children of the Sün, det är ju ett lokalt band och vi vill gärna släppa fram något lokalt. Jag ser verkligen fram emot 10 000 pers i hamnen igen.

Thomas Stenström kommer att uppträda på Arvika hamnfest.
Thomas Stenström kommer att uppträda på Arvika hamnfest. Foto: Henrik Montgomery/TT

”Äntligen!”

Stavnäs Visfestival drog många besökare både 2018 och 2019, men efter att liksom Hamnfesten tvingats ställa in de senaste två åren är de nu tillbaka den 2 juli i Stavnäs Hembygdsgård i Billingsberg. Festivalgeneral Rolf Haglund tycker att det känns underbart.

– Äntligen känner jag! De flesta artisterna skulle varit med 2020 så alla känner att äntligen får vi till det här. Jag är mer taggad än någonsin!

Stavnäs visfestival är tillbaka: ”Jag är mer taggad än någonsin”, säger festivalgeneralen Rolf Haglund.
Stavnäs visfestival är tillbaka: ”Jag är mer taggad än någonsin”, säger festivalgeneralen Rolf Haglund. Foto: Kristina Green

Artisterna som kommer till Visfestivalen är bland andra Hasse Andersson, Susanne Alfvengren, Jack Vreeswijk och Pernilla Andersson. Flera lokala artister kommer även uppträda, så som Pärra Eriksson och Maria Larsson från Môra-Per, Systrarna Ericsson, Lovisa & Anders Andersson, Linnea Waljestål samt Anton Älvstrand Karlsson.

Det är inte bara musik som kommer finnas på Visfestivalen utan även matservering, hoppborg, ansiktsmålning, hinderbana för barnen samt en trollkonstnär som kommer på besök. Alla barn under tolv år går in gratis. Marja i Myrom kommer vara på plats för målning av tavlor till utlottning. Spelschemat kommer finnas att hitta på Stavnäs Visfestivals hemsida.

Sölje Gård

Känner man för att ta sig en tur till Sölje Gård kommer flera konserter hållas där. Den 25 juni uppträder Electric Banana Band samt Janne Schaffer. Den 2 juli kan man lyssna på Medborgarna - Från Bellman till Bowie och den 16 juli framförs en hyllningskonsert till Robert Broberg med The Moniker. Gillar man jazz och folkmusik ska man åka till Sölje den 30 juli när Filip Jers och Emil Ernebro gästar och föredrar man hellre soul så spelar Isaac and the Soulcompany den 5 augusti. Ytterligare information på Sölje Gårds hemsida.

Lasse Åberg och Janne Schaffer kommer till Sölje på midsommardagen. Då kommer de klä på sig sina kostymer och uppträda i Electric Banana Band.
Lasse Åberg och Janne Schaffer kommer till Sölje på midsommardagen. Då kommer de klä på sig sina kostymer och uppträda i Electric Banana Band. Foto: Christine Olsson

På Brättne Brygga kommer det bli musikfest i sommar. Med evenemang som ofta bygger på spontana konstellationer av musiker som älskar att spela kommer mycket jazz, blues, folkmusik, country och roots förekomma. Första spelningen sker den 6 juli med Joakim Falk Blue Devils och kommer vara inriktad på traditionell och New Orleans jazz. Den 23 juli blir det storbandsjazz med Spicy Advice Ragtime Band och den 27 juli spelar Brättne Blues Band. I övrigt kommer utannonsering av spelningar komma upp på Musikfest Brättne Bryggas Facebooksida.

Kölaladan

För den som vill djupare in i Värmlands skogar finns Tuppetorpsfestivalen i Sigfridstorp mellan 1och 3 juli, en festival där de artister som vill uppträda gör det. Den 1 juli drar det igång med Von Hattings Zcendrag. “Proffsigt ljud och en grill där festivalfolket tillreder egen skaffning” utlovas.

Annalena Persson, operasångare från Köla, kommer att ha operakavalkad den 21 och 22 juli i Kölaladan. Arkivbild.
Annalena Persson, operasångare från Köla, kommer att ha operakavalkad den 21 och 22 juli i Kölaladan. Arkivbild. Foto: Linus Carle

I Kölaladan kommer en del konserter hållas, bland annat spelar Hebbe Sisters den 6 juli samt Môra-Per den 14 juli. Den 21 och 22 juli vankas operakavalkad med Annalena Persson med flera. Packmopedsturnen spelar i Kölaladan den 30 juli, samt i Arvika Folkets Park den 20 juli och Hillringsberg Folkets Park den 29 juli. Mer info på respektive Facebooksida.

Klabbegårn

På Klabbelagårns scen i Rackstadmuseets trädgård kan musik under äppelträden förväntas vid sju tillfällen, se Visit Värmland Arvikas hemsida för datum. Två kvällar under sommaren bjuder Gunnarskogs Hembygdsgård in till Musikcafé: den 13 juli samt 3 augusti. På Olssons Brygga kommer livemusikquiz med Götz Kalas äga rum varje onsdag fram till 3 augusti, varje lördag uppträder olika artister och varje fredag i juli är Johan Östling tillbaka med Allsångskryssningen.

Artikeltaggar

Arvika kommunEda kommunMusik

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.