Hoppa till huvudinnehållet

Nya och gamla svenskar firade 6 juni i strålande sol

Publicerad:
Stolt och glad över sitt svenska medborgarskap var Rakan Alkhalaf, som höjde den svenska flaggan högt i skyn. Glad var även familjen, Arid Alghanem och barnen Håkan Alkhalaf, Misk Alkhalaf och Adam Alkhalaf.
Stolt och glad över sitt svenska medborgarskap var Rakan Alkhalaf, som höjde den svenska flaggan högt i skyn. Glad var även familjen, Arid Alghanem och barnen Håkan Alkhalaf, Misk Alkhalaf och Adam Alkhalaf. Foto: Hans-Åke Henriksson

En gul och strålande sol sken på en blå himmel när nya och ”gamla” svenskar firade den blågula nationaldagen 6 juni. Ett firande som bland annat skedde på Sågudden i Arvika.

Sång och musik stod på programmet när Arvika firade nationaldagen på Sågudden. En betydande del av detta firande var också den medborgarceremoni som ägde rum och som numera tillhör traditionerna 6 juni.

Gladast av alla nya svenskar var förmodligen Rakan Alkhalaf, som höjde den svenska flaggan högt i skyn långt borta från krigets Syrien.

– Mycket bra, heja Sverige, säger han tillsammans med familjen Arid Alghanem och barnen Håkan Alkhalaf, Misk Alkhalaf och Adam Alkhalaf.

Khaled Almonajed gillar Sverige, och nu är han svensk medborgare.
Khaled Almonajed gillar Sverige, och nu är han svensk medborgare. Foto: Hans-Åke Henriksson

Många trivdes

Ifjol deltog något fler i medborgarceremonin, 76 mot 69, det kom också något fler flyktingar till Arvika 2015 än 2016, uppger Lars-Ove Jansson, kommunfullmäktiges ordförande, (S), som höll i ceremonin. Tidsaspekten från flykt/flytt till ett medborgarskap brukar vara fem år.

I juni 2015 kom Khaled Almonajed till Sverige. Även han var mycket glad denna dag och hade dessutom Såguddens snyggast slips i form av en blågul sådan.

– Jag trivs med alla, säger han.

Fotbollsspelare

Olika personer har olika skäl varför de anländer till Sverige. Serben Mario Pufek kom hit för att spela fotboll i IFK Ås. På nationaldagen var han en del av medborgarceremonin tillsamman med sina barn Lana och Noah.

– Liten stad Arvika men jag trivs bra, säger Mario.

Ane Gustavsson har numera dubbelt medborgarskap, i Sverige och Norge.
Ane Gustavsson har numera dubbelt medborgarskap, i Sverige och Norge. Foto: Hans-Åke Henriksson

Har dubbelt medborgarskap

Sverige och Värmland har en lång gräns mot Norge. Att kärleken slår rot mellan norska och svenska medborgare är inte ovanligt. Illustratören och altviolinisten Ane Gustavsson fann sin Johannes i Arvika – Johannes som bekant framgångsrik dirigent.

Numera har Ane dubbelt medborgarskap och mottog en blågul flagga av Lars-Ove Jansson.

– När Erna Solberg (Norges tidigare statsminister) öppnade upp för dubbla medborgarskap hängde jag på. Och jag vill inte tillbaka till Norge, jag trivs så gott i Arvika.

Kommunfullmäktiges ordförande, Lars-Ove Jansson, (S), höll i medborgarceremonin på Sågudden. Mario Pufek och hans barn Lana och Noah tillhörde de som uppmärksammades för sitt nya medborgarskap.
Kommunfullmäktiges ordförande, Lars-Ove Jansson, (S), höll i medborgarceremonin på Sågudden. Mario Pufek och hans barn Lana och Noah tillhörde de som uppmärksammades för sitt nya medborgarskap. Foto: Hans-Åke Henriksson

”Ta er plats i samhället

Lars-Ove Jansson (S), höll alltså i medborgarceremonin på Sågudden när cirka 70 nysvenskar fick diplom och en bordsflagga som tecken på att man under 2021 blev svenska medborgare.

– Mitt råd till de nya medborgarna är att ta er plats i samhället, säger Jansson. Man har både rättigheter och skyldigheter att tillvarata och följa. I höst är det val och mitt råd är att använd er rösträtt och rösta på det parti som känns bäst för er. I Sverige blir det inga repressalier när man röstar.

– Och medborgarceremonin är fin högtid, ett trevligt sätt att förmera nationaldagen.

Det bjöds på musikunderhållning när Arvika firade nationaldagen. Medverkade gjorde Kommunala Musikskolan med stråkar och accordeon samt SFI-kören.
Det bjöds på musikunderhållning när Arvika firade nationaldagen. Medverkade gjorde Kommunala Musikskolan med stråkar och accordeon samt SFI-kören. Foto: Hans-Åke Henriksson
SFI-kören sjöng på Sågudden.
SFI-kören sjöng på Sågudden. Foto: Hans-Åke Henriksson

Svensk demokrati

Det officiella nationaldagsfirandet i Arvika avslutades i Trefaldighetskyrkan.

Bland programpunkterna fanns givetvis Sveriges nationalsång, "Du gamla, du fria".

Högtidstalare i Trefaldighetskyrkan var Arvika Nyheters tidigare chefredaktör, Jan Nordenberg. I sitt tal knöt han bland annat an till titelorden "Du gamla" och "du fria" – detta genom tillbakablickar och genom talets genomgående tema: den svenska demokratin.

– Vår demokrati ger oss möjligheter att peka på de problem som finns i vår vardag. En vardag som är bra men inte perfekt. Att ifrågasätta, att komma med egna förslag till lösningar på de otillräckligheter vi upplever, utan att hindras eller hotas, är ett adelsmärke för vårt styrelseskick.

– Kritik kan riktas mot de beslut som fattas, men varje förtroendevald ska respekteras för att de uppriktigt försöker medverka till Arvikas utveckling.

Arvika Stadsmusikkår deltog i flera arrangemang under nationaldagsfirandet i Arvika. Här marscherar man mot Sågudden från torget under eftermiddagen. Man deltog även senare i samband med firandet i Trefaldighetskyrkan.
Arvika Stadsmusikkår deltog i flera arrangemang under nationaldagsfirandet i Arvika. Här marscherar man mot Sågudden från torget under eftermiddagen. Man deltog även senare i samband med firandet i Trefaldighetskyrkan. Foto: Hans-Åke Henriksson

Nationaldagen 6 juni

Så här firades nationaldagen i Arvika kommun

Sågudden

· Mitt på dagen familjefest på Sågudden. Festen inleddes med avmarsch från torget under ledning av Arvika Stadsmusikkår. På Sågudden medverkade Kommunala Musikskolan med stråkar och accordeon samt SFI-kören. På Sågudden hölls också en medborgarceremoni.

Trefaldighetskyrkan

· 18.00 var det sedan samling på torget, även denna gång deltog Arvika Stadsmusikkår och fanborgen ställdes upp. En stund senare var det kortege mot Trefaldighetskyrkan, där det hölls högtid med följande programpunkter:

· Stadsmusikkåren spelade "Under Blågul fana" av Viktor Widqvist och fanborgen tågade in.

· Manskören Iris sjöng både "Sverige" av Wilhelm Stenhammar, text av Verner von Heidenstam, och "Sveriges flagga" av Hugo Alfvén, text av K G Ossian Nilsson.

· Jan Nordenberg höll högtidstal.

· Fanfar spelades.

· Operasångare Hedda Lund Koch sjöng "Värmlandsvisan".

· Stadsmusikkåren spelade "Ur Midsommarvaka" av Hugo Alfvén.

· ”Den blomstertid nu kommer" sjöngs gemensamt

Sveriges nationalsång ”Du gamla, du fria” sjöngs gemensamt.

· Stadsmusikkåren spelade "Vita springaren" av Erik Berndalen och fanborgen tågade ut.

Arvika Fordonsmuseum

· På Arvika Fordonsmuseum var det premiär för sommarens temautställningen "Polispådrag i Arvika", en samling polisfordon från 1939 fram till 2006. Under dagen fanns Polisen Värmland på plats och visade upp moderna polisfordon.

· På Fordonsmuseet var det även Veteranbilsträff och museet hade även besök av GM Futurliner projekt #8 under dagen. Arrangörer var Arvika Fordonsmuseum

Ritz

· På Ritz var det Nördloppis med SPARV genom Spelföreningen i Arvika.

Älgå

· I Älgå skedde firande på hembygdsgården och anpassades i år till omvärldsläget och blev därför lugnare. Nationalsången sjöngs. Arrangör var Älgå Hembygdsförening.

Ottebol

· I Ottebol hade Trädgårdsföreningens sin årliga växtmarknad vid Ny församlingshem. Arrangörer var Jössebygdens Trädgårdsförening

Mangskog

· I Mangskog firande det med musik vid Mangskogs Hembygdsgård. Tal hölls av Sven Englund, Röda Korset. Insamling till Ukraina. Arrangörer var Mangskogs hembygdsförening.

Stavnäs

· I Stavnäs var det konsert i Stavnäs kyrka med Stavnäs-Högeruds barn-, ungdoms- och kyrkokörer, under ledning av Anna Tunström och Katja Handzic. Där framfördes musikalen "Jakten på den försvunna psalmskatten". Insamling till ActAkut/Ukrainan skedde. Arrangörer var Stavnäs-Högeruds församling.

Källa: Arvika kommun

Artikeltaggar

Ane GustavssonLars-Ove JanssonNöje/KulturSåguddenSamhälle

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.