Hoppa till huvudinnehållet

Ny föreställning av Estetiska skolan belyser utsatthet och psykisk ohälsa

Publicerad:
David Smedman, Moa Nilsson, Malvina Jonehög och Alex Karlsson i Estetiska skolans föreställning “I sprickorna lyser solen” .
David Smedman, Moa Nilsson, Malvina Jonehög och Alex Karlsson i Estetiska skolans föreställning “I sprickorna lyser solen” . Foto: Sakeus Berg

Under söndagen gjorde föreställningen “I sprickorna lyser solen” med elever från Estetiska skolan premiär. Elever från både högstadiet och gymnasieprogrammet Stage & Perform deltog.

Föreställningen har inslag av både sång, dans och teater. De två första föreställningarna var under söndagen. På måndagseftermiddagen är det en föreställning och den sista föreställningen är på tisdag kväll.

Från musikal till konsert

Planen var från början att man skulle göra musikalen ”Hairspray”, något man började öva in redan i september förra året. Men då villkoren för rättigheterna ändrades kunde man plötsligt inte längre spela musikalen.

– Då kunde vi inte längre spela den, det fungerade inte. Då fick vi ändra, och det blev en konsert istället med låtar från ”Hairspray”, säger regissören Malin Axelsson.

Elever från både högstadiet och gymnasiet är med i föreställningen “I sprickorna lyser solen”.
Elever från både högstadiet och gymnasiet är med i föreställningen “I sprickorna lyser solen”. Foto: Sakeus Berg

Hon berättar att man sedan byggde ut konserten utifrån de teman som musikalen ”Hairspray” handlar om.

– Och sedan blev det en konsert.

Konserten fick namnet “I sprickorna lyser solen”. Den handlar om att vara utsatt, och belyser viktiga ämnen som utanförskap, psykisk ohälsa och våld i nära relation.

Hur har repetitionerna inför konserten varit?

– Det har varit en kamp. Det var ju en pandemi mitt i, så det blev att repeterade och sedan fick vi inte repetera på fem veckor, då repeterade vi inte på fem veckor, och sedan fortsatte vi repetera igen. Men det har varit väldigt roligt, det har varit fantastiskt givande och väldigt nyttigt att få diskutera viktiga frågor med unga människor.

“Viktigt att prata om det”

Ett övergripande tema i konserten är utsatthet, något som kan drabba alla, säger Malin Axelsson.

– Vem som helst kan bli utsatt. Vem som helst kan drabbas av psykisk ohälsa. Vem som helst kan helt plötsligt befinna sig i ett läge där man känner att man inte passar in, och det kan göra hemska saker med människor. Det är viktigt att prata om det, det är viktigt att man hjälper varandra i väldigt mycket högre grad. Vi måste våga prata om det och våga hjälpa andra människor.

Vad hoppas du att publiken ska ta med sig?

– Jag hoppas att de rätar på ryggen och går ut raka och stolta. Att de går ut i världen och försöker göra den till en bättre plats.

Malvina Jonehög spelar karaktären Tracy Turnblad i musikalen “Hairspray”. Hon berättar att “I sprickorna lyser solen” handlar mycket om utanförskap, var man hör hemma och hur man passar in.

– Vi började öva redan i september. Då visste vi ju inte om att det skulle bli som det blev med musikalens rättigheter.

– Det har varit väldigt svårt och har tagit mycket tid att komma fram till en bra lösning, så som det har blivit. Men jag tycker ändå att vi har hittat en bra lösning, för att binda ihop alla olika ämnen. Vi har försökt få in olika ämnen i uppsättningen. Vi har till exempel tagit in låtar från musikalen “Så som i himmelen”.

Vad är budskapet med konserten?

– Det är väl just att alla är lika mycket värda, att vi alla passar in. Att man inte kan kategorisera människor. Att alla är lika mycket värda helt enkelt.

Vad hoppas du att publiken ska ta med sig?

– Att man ska acceptera alla, se värdet i alla människor och vara god mot alla.

Ett övergripande tema i föreställningen är utsatthet.
Ett övergripande tema i föreställningen är utsatthet. Foto: Sakeus Berg

Repetitioner efter skolan och på helger

Repetitionerna inför musikalen har varit intensiva, och Malvina Jonehög berättar att hon knappt varit ledig.

– Det har blivit mycket efter skolan och många helger. Man har knappt hunnit vara ledig egentligen. Nu i slutet, kanske i en månad, har vi jobbat väldigt hårt.

Malvina Jonehög berättar att man tror att det blir bättre och bättre ju fler gånger man spelar konserten.

– Men vi tycker redan nu att det känns jättebra.

Repetitionerna inför har varit intensiva.
Repetitionerna inför har varit intensiva. Foto: Sakeus Berg

Artikeltaggar

ArvikaArvika kommunEstetiska skolanMusik

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.