Hoppa till huvudinnehållet

Stadsparken i Arvika: Sommarens tema handlar om vår stad

Publicerad:
Elever från Industritekniska programmet – Noel Nilsson, Elin Nygren, Tilda Liögård, Sebastian Sandelin och Filip Andersson Ilonen– har för parkavdelningens räkning tillverkat siluetter i svart plåt av välkända byggnader i Arvika.  Bakom rabatten deras lärare Kim Ranheim och Stina Engqvist Myrén och Mikael Forslund från parkavdelningen.
Elever från Industritekniska programmet – Noel Nilsson, Elin Nygren, Tilda Liögård, Sebastian Sandelin och Filip Andersson Ilonen– har för parkavdelningens räkning tillverkat siluetter i svart plåt av välkända byggnader i Arvika. Bakom rabatten deras lärare Kim Ranheim och Stina Engqvist Myrén och Mikael Forslund från parkavdelningen. Foto: Kerstin Herö

Det har blivit en tradition att parkavdelningen i Arvika vid den här tiden på året presenterar sommarens tema i stadsparken. I år är det ”Vår stad” med blommor i rött, vitt och lime och med siluetter i svart plåt av kända byggnader i staden, tillverkade av Taserudselever.

Med start nästa vecka börjar man plantera ut sommarblommorna i rabatterna. Precis som vanligt har temat spånats fram året innan för att hinna planera och förbereda allt inför kommande sommar.

Hur kom ni fram till årets sommartema?

– Tanken var att göra nåt nytt och annorlunda. Vi tyckte att siluetter skulle vara roligt att ha vid rabatterna. Sen tänker Stina (Engqvist Myrén) mycket på färger, berättar Mikael Forslund som ansvarar för skötseln av stadsparken.

Och rött hade man inte haft som huvudfärg på länge. Tiden var inne för det, kom man fram till, tillsammans med vitt och med lime som komplement.

Vid sidan om eleverna syns två av byggnadssiluetterna som de tillverkat, Trefaldighetskyrkan och stadshuset.
Vid sidan om eleverna syns två av byggnadssiluetterna som de tillverkat, Trefaldighetskyrkan och stadshuset.

Genom samarbetet med Taserudsgymnasiet kunde parkavdelningen få hjälp med att tillverka siluetter i svart plåt av välkända byggnader i Arvika. Stadshuset, Trefaldighetskyrkan, järnvägsstationen, kvarteret Posten ( nya Dahlinshuset) musikskolan, Palladium och nya Minnebergsskolan är några exempel på vad besökare kommer att kunna se i stadsparken i sommar.

Uppdraget att göra dem gick till några elever i årskurs 2 på Industritekniska programmet. Projektet ingick som en del i deras undervisning i datorstyrd produktion. Eleverna fick bilder av parkavdelningen av byggnader som de kunde utgå ifrån. De programmerade in modellerna i datorn och plåtsiluetterna är sedan utskurna med hjälp av en särskild maskin.

De tyckte det var ett kul projekt att jobba med, lite annorlunda mot vad de gör annars. Inte så svårt, men tidskrävande.

– Ett projekt där sakerna faktiskt blir använda, tillägger Elin Nygren.

Siluetterna kommer i huvudsak att placeras ut vid rabatterna längs Kyrkogatan. Men också vid temarabatten i stadsparken.

Rabatterna

Dahlior, narcisstobak, zinnia, salvia, lejongap, lobelia, femtunga, montbretia och prydnadsgräs är några exempel på vad som kommer att växa i rabatterna i sommar.

Stina Engqvist Myrén är driftansvarig för växthuset. När man bestämt vilka färger som ska ingå i sommartemat planerar hon för sommarblommor i den färgskalan i olika storlekar.

–Hög, mellan och låg nivå. Sen börjar jag skapa rabatterna.

– Det är inte samma rabatter när vi planterar dem som när vi tar upp dem. Det händer otroligt mycket under tiden.

Parkchefen Anna Rundin, Mikael Forslund och Stina Engqvist Myrén berättade om årets sommartema i stadsparken under onsdagen.
Parkchefen Anna Rundin, Mikael Forslund och Stina Engqvist Myrén berättade om årets sommartema i stadsparken under onsdagen.

Parkchefen Anna Rundin tillägger att man satsar på bi- och insektsvänliga växter.

Även i krukor och urnor på stan och vid kommunens äldreboenden kommer sommarens färgtema att gå igen.

Stadsparkens temarabatt kommer också att byta skepnad, från vårtema till sommartema. Exakt vad det blir är de fortfarande lite hemlighetsfulla kring.

–Men det utgår från samma tema, ”Vår stad”, säger Anna Rundin.

Används igen

I år är det andra året som elever från Taserudsgymnasiet bidrar till sommartemat.

– De har gjort andra jobb åt oss tidigare, men förra året var första gången som de gjorde nåt till vårat tema, säger Mikael Forslund.

Då tillverkade en grupp elever bänkar som stod utplacerade i stadsparken. Bänkarna har i år flyttats till Strandparken och vid kvarteret Slagfältet. Och de historiska bilderna från sommaren 2020 finns nu i parken vid äldreboendet Vågen.

– Vi försöker använda sakerna igen, säger Mikael Forslund och tillägger att byggnadssiluetterna säkert också kommer att dyka upp någon annanstans i framtiden.

Innan midsommar eller någon gång under veckorna 25-26 räknar han med att allt ska vara klart i stadsparken.

– Men det hänger lite på väder och vind påpekar Stina Engqvist Myrén.

Tidigare sommarteman

2021 var temat ”Tid för eftertanke”. Rabatterna gick i färgerna lila, vitt och silver. Elever från Taserudsgymnasiet hade bidragit med nybyggda bänkar, där man kunde sitta och koppla av och fundera en stund om man ville det.

2020 var temat ”Jösse härad med industri och hantverk”. Årets huvudfärg var gult. Temat byggde på Arvikas traditioner av konsthantverk och industriföretag.

2019 hade valet av tema fallit på ”Rosa Parks – allas lika värde”. Och sommarblommorna gick i olika rosa nyanser. Rosa Parks var en kvinna som på 1950-talet vägrade lämna sin plats i bussen till en vit man i delstaten Alabama i USA och greps av polis. Det startade en bussbojkott som ses som startskottet till den moderna amerikanska medborgarrättsrörelsen.

Brödtext här...

Artikeltaggar

ArvikaBlommorSamhälleSommar

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.