Hoppa till huvudinnehållet

Allt vanligare med skjutningar i mindre städer

Publicerad:
Den 29 maj sköts två män i 20-årsåldern ihjäl i Örebro. Det innebär att tre personer har dödats i totalt sju skjutningar i staden hittills i staden, två personer har skadats.
Den 29 maj sköts två män i 20-årsåldern ihjäl i Örebro. Det innebär att tre personer har dödats i totalt sju skjutningar i staden hittills i staden, två personer har skadats. Foto: Pavel Koubek/TT

Antalet skjutningar i mindre och mellanstora städer har ökat i år jämfört med tidigare år, rapporterar SVT Nyheter.

Hittills i år har hälften av av alla mord utförda med skjutvapen, skett utanför storstadsområdena. Som jämförelse har den summan legat omkring en tredjedel de senaste fyra åren.

Eskilstuna, Örebro och Kalmar är de orter som sticker ut och där den sistnämnda har gått från en skjutning på två år, till nio skjutningar bara i år – med tre dödsfall och en skadad som utfall.

– När den här normen att använda skjutvapen blir cementerad i storstäderna i de gäng som finns där, så kommer det förr eller senare att leta sig till de mindre städerna, säger Manne Gerell, kriminolog som inte är förvånad över utvecklingen, till SVT.

Rikspolischefen Anders Thornberg är bekymrad över utvecklingen och säger till SVT att den enda långsiktiga lösningen är att bryta nyrekryteringen:

– Jag har varit rikspolischef i fyra år och vi har pratat varenda dag om att det här skulle ske. Nu är det en stor mobilisering men vi är sent ute och det här kommer att hålla på under lång tid.

Artikeltaggar

Brott & blåljusEskilstunaInrikes/utrikesKalmarÖrebroSverige

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.