Hoppa till huvudinnehållet

Rakt in i världseliten – Hilda satte världsmästarna under press

Publicerad:
Hilda Andersson hoppade rakt in i världseliten – med sin första pallplats i världscupen.
Hilda Andersson hoppade rakt in i världseliten – med sin första pallplats i världscupen. Foto: Privat

Hon har knackat på dörren tidigare men den här helgen öppnade hon den med ett brak – och hoppade rakt in i världseliten.

Klässbolstjejen Hilda Andersson fick sitt stora internationella genombrott i mästerskapssammanhang när hon tog sin första pallplats i en världscuptävling.

– Jag är jättenöjd, konstaterade 16-åringen glatt efter att ha pressat de betydligt mer rutinerade – och meriterade – konkurrenterna till det yttersta.

De enda två som höll undan, tyskan Nina Reichenbach och spanskan Vera Baron Rodriguez, har båda tidigare vunnit VM – och den sistnämnda är regerande mästare.

Bra läge

Efter tre av de fem stationerna i finalen låg Hilda tvåa med en bra chans även på guldet. Reichenbach ryckte ifrån men Rodriguez fick i slutändan falla tillbaka på särskiljning och placeringspoäng på de enskilda stationerna för att ta silvret.

– Jag hade inte så bra koll på resultaten förrän det absolut sista, konstaterar Hilda, som egentligen aldrig hann bli nervös trots dramatiken.

– Jag var bara överlycklig. För mig spelade det inte så stor roll om jag var etta, tvåa eller trea. Jag var bara väldigt, väldigt, glad.

Din största framgång hittills?

– Ja, definitivt.

Och den framgången tog fart redan från början, då hon var väldigt nöjd med helheten på plats i spanska Vic.

– Semifinalen var väldigt bra. Allt gick bra. Cykeln kändes bra och min form också.

Ska vara svårt

Banorna, där VM kördes ifjol, bjöd naturligtvis på en tuff utmaning – men det gjorde också värmen, som ersatte regnet från träningsdagarna tidigare under veckan.

– Det var svårt, men det ska det vara. Värmen gjorde att man inte orkade köra riktigt som man gör hemma i Sverige. Det var över 30 grader under lördagen och strax under i finalen och det påverkar.

Hilda Andersson visade prov på stark form i Spanien.
Hilda Andersson visade prov på stark form i Spanien. Foto: Privat

I finalen samlade Reichenbach ihop 180 poäng, medan Hilda och Rodriguez båda stannade på 160 – med god marginal ner till de resterande tre damerna i finalfältet.

Var det din bästa tävling också?

– Kanske. Det var i alla fall definitivt en av de bästa.

Och innebär också, naturligtvis, en stor kick för den fortsatta satsningen.

– Ja, verkligen. Det gör mycket för självförtroendet och motivationen. Det känns väldigt, väldigt, bra.

Näst bästa svenska i damelitklassen blev Nadine Kåmark med en tolfteplats. För Hildas storebror Ludvig, som hämmats av en fotskada, blev det en 42:a plats herrarnas 20-tumsklass.

Artikeltaggar

Arvika IdrottssällskapCykeltrialCyklingHilda AnderssonLudvig AnderssonVic

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.