Hoppa till huvudinnehållet

Stor genomgång: Här är de bästa Arvikalåtarna – experten listar

Publicerad:
Reporter Tim Öberg
Tim Öberg
tim.oberg@arvikanyheter.se
David Fryxelius har drivit arvikamusik.se och bevakat den lokala musikscenen i flera år.
David Fryxelius har drivit arvikamusik.se och bevakat den lokala musikscenen i flera år. Foto: Charlotte Årling

David Fryxelius har bloggat om Arvikamusiken i snart tio år.

Få – om någon – är därför bättre lämpade än honom att lista ett gäng låtar, artister och band med västvärmländsk prägel.

– Man begriper inte ett skit, säger han om en av låtarna.

”Arvikalåten” är den senaste lovsången till stan.

Västra Värmland är ordentligt omsjunget även sen tidigare.

AN bad David Fryxelius som bloggar om Arvikas musikscen att plocka fram exempel på detta.

• môra-Per

– Ett band som inte går att komma förbi om man pratar Arvikalåtar. En låt som ”Stockholm-Oslo” handlar om musiken från bryggan och raggarna som åker varv på varv. Det är ju ingen annan småstad än Arvika de sjunger om. Det är rätt tydligt. Samma sak med ”Solberga” och ”61”. Omslaget till ”Sovande stad” är en bild tagen från Trefaldighetskyrkan ner mot järnvägsstationen.

– Det är småstadskärlek och glesbygdsromantik i rockform när den är som allra bäst. Av låtarna jag nämnde är ”Stockholm-Oslo” och ”Solberga” personliga favoriter. De har gjort sex album så det finns en del att plocka av.

môra-Per under ett uppträdande 2021.
môra-Per under ett uppträdande 2021. Foto: Jan-Olof Johansson

• Göran Bryntesson

– Vi hoppar vidare till något helt annat. Göran Bryntesson har skrivit en jäkla massa visor till hembygden och kommunen, både Mangskog och Arvika. Han ska nämnas när vi pratar Arvika och musik. Han hyllade hemstaden med en låt under 100-årsjubileet. Det finns även en sång som heter ”Himlasången”, en hyllning till Jan Sandström som ju var mycket Arvika för många Arvikabor. Dessutom finns ”Sången om Elis” om Elis i Taserud.

• Wilma Nea

– Till något lite nyare. Keyboardisten i Children of the sün har även ett soloprojekt där hon kallar sig för Wilma Nea. Hon har en låt som heter ”Kolgränd” som jag fått berättat för mig ska handla om Kolgränd i Arvika.

• Martin Hederos

– Pianist i The Soundtrack of Our Lives. Har gått på Ingesund och gjort en låt som heter ”Kyrkviken” som jag vet inspirerats platsen i Arvika. Jazzfolkmusik som är svinbra. Landar högt på min lista över bra Arvikamusik.

• Magnus Stinnerbom

– Magnus skriver mycket musik till Västanå Teater och har en pappa, Leif, som kommer från Arvika. Till uppsättningen ”Lomjansguten” på Västanå har han skrivit ett stycke som heter ”Fredros” – och det måste ju syfta till platsen mellan Gunnarskog och Mitandersfors i höjd med Gräsmark. Ett otroligt vackert stycke folkmusik som jag håller högt.

• Arvika Gammeldansorkester

– De har skrivit ett bygdespel som heter ”På den anner sida vika” som handlar om Arvika. En familj ska utvandra från Sunne eller något liknande.

• Rock on

– Alla Arvikafenomen du kan tänka dig är med i ”Arvikalåten” från 2022. Rockig, trallvänlig och hundra procent Arvika. Skulle kunna bli allsång på ett musikquiz.

• Inges-Undz

– En låt som påminner lite om ovanstående, men jag vet inte om det här är ironi... ”Folket ifrån Arvika” innehåller i alla fall den bredaste hittepå-värmländska jag hört. Alla fenomen finns med även här och denna skulle också funka som allsång. Den är lite charmig.

• Dirty Deeds

– Har en låt som heter ”Arvika Featuring Dizzy”. Jag fick en känsla att de är rätt unga de som gjort den. Jag kan inget om dem.

Arvikabandet Sebra föredrar at vara anonyma.
Arvikabandet Sebra föredrar at vara anonyma. Foto: Privat

• Sebra

– Allt de gör handlar om Arvika – här är stans största supporters. De är på riktigt sköna med världens bästa låttitlar. ”Palmviken förbutik och fik”... det är ju underbart. I grund och botten tror jag att det handlar om otroligt mycket kärlek till staden och hembygden, med en humoristisk touch. Mer kärlek och humor än ironi.

• Tore Disco

– Här är Sebras kompisar i bandet Tore Disco. Allt jag sagt om Sebra gäller även här.

• Edgar & Strandberg

– Värmland, västra Värmland och någon form av Arvikakoppling. Trubadurduon är här ifrån och i deras fullängdare finns singeln ”Värmland i regn”. Gillar du Sven-Ingvars och Ulf Lundell har du kommit rätt soundmässigt. Låten är det bästa de har gjort, tycker jag personligen.

• Norra Kvarken

– Bandet står för duktigt vemodig glesbygdsromantik med någon form av distad sång. Det andas avflyttning och motstånd mot skola och vindpark. Man värnar glesbygd och hembygd, men det går emot. Ett exempel är ”Skogens rand”. Den är butter, men väldigt skön.

• Göran Nilsson

– Trubaduren har tillsammans med Hans Lennart Brun och prästen Leif Nanfeldt spelat in ett helt studioalbum med tonsatta dikter av Rune Olsson, som skriver på Värmlandsmål. En jättefin platta, visor, gitarr, kontrabas. Väldigt, väldigt, väldigt trevligt.

• Värmlandsvisan

– Slutligen kan vi inte gå förbi den här. En klassiker som hur många som helst spelat in. De som kan nämnas med Arvikakoppling är The Hebbe Sisters, Mattias Holnmgren, Nisse Landgren och Rigmor Gustafsson.

– Det är ett fantastiskt roligt band som spelat in den allra konstigaste versionen. The Original Swedish Arvika Blues Breakers har en hysterisk folkmusiktouch. Det är mycket tvåtakt och halva texten är på finska. Man begriper inte ett skit.

De har skrivit låten om Arvika: ”Alla trivs väldigt bra här”

Artikeltaggar

Arvika kommunEda kommunMusik

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.