Ett nystartat samarbete med Region Värmland ska ge polisen tillgång till akutläkare, när de rycker ut för att ta hand om personer som mår dåligt och kanske riskerar att skada sig själva.
– Ett efterfrågat samarbete, säger polischefen i Arvika, Jonas Wendel.
Samarbetet gäller hela västra Värmland och syftet är att förbättra arbetet kring personer med psykisk ohälsa och insatser för att förebygga självmord.
Det kan vara oroliga anhöriga, grannar eller personen själv som larmar polisen.
– Det är inte nåt ovanligt jobb för vår del. Det är ofta vi får åka ut och titta till någon som mår dåligt. För att få bättre kvalitet i omhändertagandet har vi nu fått möjlighet att ringa efter en läkare som kommer ut till platsen.
– Det vi kan erbjuda annars är frivillig transport till en vårdenhet eller om det är väldigt illa ta beslut om ett akut omhändertagande. Men då ska det vara fara för liv och hälsa.
– Tanken är att det ska finnas fler alternativ. Läkaren kan hitta andra vårdalternativ. Det blir en bättre lösning för den som mår dåligt. När det kommer någon från vården kanske det också är lättare att nå frivillighet, att läkaren gemensamt med personen kan hitta nån väg dit, säger Jonas Wendel.
Tvångsvård
Vid tvångsvård förs personen till en vårdcentral eller psykakuten där en läkare undersöker och tar beslut om det finns behov av det. Tvångsvård är ett stort ingrepp i en människas liv och är noga reglerat i lag.
Det är inte helt ovanligt, enligt Jonas Wendel, att polisen gör ett omhändertagande och tar med en person mot hens vilja och sen blir det inget vårdintyg, utan patienten får åka hem igen.
– Då kanske man bara traumatiserat det ännu mer.
Hela situation, att åka polisbil till vården, kan upplevas som väldigt påfrestande för den som berörs. Även när det sker frivilligt.
Har antalet tillfällen då polis tillkallas ökat?
– Jag har ingen statistik. Men när vi pratar på jobbet om det är nog den allmänna uppfattningen att vi ser en större psykisk ohälsa än tidigare. Att vi möter fler som mår dåligt, säger Jonas Wendel.
Mobil akutläkare
Ingunn Granum är den läkare som polisen kan kontakta. Hon är stationerad på sjukhuset i Arvika och specialist inom akutsjukvård. Sen förra sommaren jobbar hon som mobil akutläkare i västra Värmland. Hennes uppdrag är att minska behovet av besök på sjukhusets akutmottagning och om möjligt istället ge den vård som behövs i hemmet eller på kommunens boenden.
– Jag flyttar ut akutmottagningen till hemmet. Det nya är att även polis och socialtjänst har möjlighet att ringa direkt till mig, utan att gå via sjukvårdspersonal först.
Ingunn Granum ger exempel på hur det nya samarbetet kan fungera.
–Det är sällan bara ett problem som gör att situationen blir övermäktig. Det är många pusselbitar och det är lättare att få ihop om man är på plats. Då kanske man kan bygga ett nätverk runt den personen där och då.
– Vid tvångsvård är det slutenvårdens psykiatri som får uppdraget, men personen kanske är mer mottaglig för öppenvården. Då kan det behöva riggas.
Det kan också vara så att det är tydligt att personen inte mår bra och behöver hjälp, men att det inte finns grund för tvångsvård.
– Jag kan hjälpa till att hitta lösningar som passar individen. Jag kan koordinera den vård som redan finns och även bygga på fler insatser som kan behövas. Det kan finnas ett stort behov av insatser just nu, man kan inte vänta på att gå den normala vägen, säger Ingunn Granum, som är glad att man fått möjlighet att prova det här arbetssättet.
Har ni testat det nya samarbetet än?
– Ja, med mycket bra resultat, säger Jonas Wendel, med den erfarenhet man har hittills. Det är inte jättemånga ärenden vi utnyttjat det än.
Utbildningsinsatser
Arvika kommun har en handlingsplan för suicidprevention, där man betonar behovet av samverkan med andra aktörer och myndigheter uppger Anneli Karlsson, folkhälsosamordnare i kommunen.
– Det är jätteviktigt att vi kan hitta samverkansvinster för den här målgruppen. Det här är ett första steg som vi kan utveckla mer och få in fler i samarbetet. Det är också viktigt att lyfta frågan. Våga se om en kompis mår dåligt, se signalerna tidigt och våga ställa frågor. Vi jobbar med det både internt och ute i samhället genom utbildningsinsatser.
Som en del i det arbetet arrangerar kommunen den 23 maj en utbildning på biblioteket i Arvika. Den riktar sig till allmänheten och genomförs i samarbete med Suicide Zero, en ideell förening som arbetar för ett samhälle utan självmord .
Här finns hjälp
Den som har självmordstankar och behöver prata med någon kan vända sig till vården eller kontakta någon av följande stödlinjer:
Bris – Barnens rätt i samhället på telefon 116 111 (för barn upp till 18 år).
Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80.
Jourhavande präst nås via 112.
Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101.
I akuta fall ring 112 eller sök hjälp på en psykiatrisk akutmottagning.
Källa: 1177.se