Hoppa till huvudinnehållet

Strid på väg att blossa upp om ordförandeposten för parken

Publicerad:
Willy Tunér föreslås av Arvika kommun som ny ordförande i Föreningen Folkets Park. Till vardags är Tunér klubbordförande för IF Metall på Volvo CE i Arvika. Folkparksföreningens valberedning vill dock fortsatt se Marika Jakobsson som ordförande för folkparken. Arvika kommun är även borgenärer i Parkhallen.
Willy Tunér föreslås av Arvika kommun som ny ordförande i Föreningen Folkets Park. Till vardags är Tunér klubbordförande för IF Metall på Volvo CE i Arvika. Folkparksföreningens valberedning vill dock fortsatt se Marika Jakobsson som ordförande för folkparken. Arvika kommun är även borgenärer i Parkhallen. Foto: Charlotte Årling

Det kan bli öppen strid om ordförandeposten i Föreningen Folkets Park när föreningen återupptar sin stämma.

Den 28 april ajournerades Föreningen Folkets Parks årsstämma för att återupptas den 1 juni. Ajourneringen berodde enligt en av de större andelsägarna, Arvika kommun, på att man behövde vara säkra på att röstlängden var så som stadgar och lagstiftning anger.

Till val av styrelse inkluderat ordförande hann stämman därmed inte. När man väl når denna punkt på dagordningen den 1 juni finns det enligt vad AN erfar två förslag: Valberedningen föreslår sittande ordförande Marika Jakobsson medan nämnda Arvika kommun föreslår Willy Tunér.

Den senare ordförande i IF Metallklubben på Volvo CE.

– Vi har ett namn och Arvika kommun har ett namn, bekräftar Claes Axelsson, en av folkparksföreningens tre valberedare tillsammans med Linda Hjalmarsson-Fjeldstad och Kjell-Åke Sohlberg.

Axelsson fortsätter:

– Vi föreslår omval av Marika Jakobsson. Att Arvika kommun föreslår Willy Tunér stämmer, personligen har jag ingen uppfattning om honom.

Bra med valmöjligheter

Att det finns två namn som ordförandekandidater tycker Claes Axelsson är bra.

– Kommundirektör Hans Karlsson, kommunens ombud på stämman, har tidigare förslagit Tunér som ordförande. Bra på sätt och vis att det kommer fler förslag, att det finns fler att välja på.

– Och det är ju så att vårt förslag inte är hugget i sten, stämman avgör. Det blir intressant att se hur det går med kommunens förslag.

Claes Axelsson, valberedare.
Claes Axelsson, valberedare. Foto: ""

Kommunen vill ha förnyelse

Hans Karlsson själv tror att Willy Tunér kan innebära förnyelse för folkparksföreningen.

– Vi tror att det är en bra person som har en drivkraft att göra något bra för föreningen. Bra med lite nya krafter, av olika skäl står föreningen för en tuff uppgift framöver, säger Karlsson, som även föreslagit Lisen Livviken som ny styrelseledamot, Livviken är precis som Tunér verksam på Volvo CE.

Få kommentarer

Dagens ordförande, Marika Jakobsson, säger att hon inte har någon åsikt om att kommunen har ett eget förslag till ny ordförande.

Ordförande för en av de större andelsägarna i folkparksföreningen, Stefan Åström i Arvika Socialdemokratiska förening, vill inte kommentera ordförandevalet i sig eller berätta vilket/vilka ombud föreningen valt till årsstämman.

Utökade styrelse föreslås

Valberedningen förslår även att styrelsen utökas från fem till sju personer och poängterar att man vill ha en styrelse som jobbar bra ihop.

Och det finns saker och ting att sysselsätta sig med, detta både sett till ekonomi och verksamhet. Föreningen Folkets Park har genomlevt flera turbulenta år bland annat vad gäller olika åsikter om bidrag från Arvika kommun.

– Efter ajourneringen av stämman efterfrågande jag mer informellt hur kommunen ser på sina andelar och ägarskap i parken, och hur de motiverar sitt förslag till ny ordförande, det fick jag inget svar på, säger Claes Axelsson.

Fotnot 1: Arvika Nyheter har sökt Willy Tunér via olika kanaler utan att få kontakt. Texten uppdateras vid kontakt.

De avgör ordförandevalet

Andelsägare Föreningen Folkets Park

Arvika Ordningsvaktsförening, 30 andelar, 14 ombud

Föreningen Folkparkens vänner, 20 andelar, 12 ombud

Arvika kommun, 18 andelar, 11 ombud

Arvika Socialdemokratiska förening, 18 andelar, 11 ombud

Arvika Västra Socialdemokratiska förening, 5 andelar, 5 ombud

Svenska Livsmedelsarbetarförbundet, avd 6, 1 andel, 1 ombud

Värmlands Socialdemokratiska partidistrikt, 1 andel, 1 ombud

Arvika Fotboll, 1 andel, 1 ombud

Arvika Gymnastikförening, 1 andel, 1 ombud

Arvika Idrottssällskap, 1 andel, 1 ombud

En andel ger en röst upp till tio andelar, därefter en röst var femte andel.

Artikeltaggar

Arvika kommunHans KarlssonMarika JakobssonPolitikVolvo CE

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.