Hoppa till huvudinnehållet

Föräldrar får inte komma på skolavslutningen i Eda: ”Sett fördelar”

Publicerad:
I Eda kommun kommer man inte att bjuda in föräldrar till skolavslutningen i år heller. I Arvika blir föräldrar till elever från förskoleklass till årskurs 6 inbjudna.
I Eda kommun kommer man inte att bjuda in föräldrar till skolavslutningen i år heller. I Arvika blir föräldrar till elever från förskoleklass till årskurs 6 inbjudna. Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Inga föräldrar kommer att bjudas in till skolavslutningen i år heller. Eda kommun har tagit ett beslut som gäller samtliga skolor i kommunen. Arvika kommun har resonerat annorlunda och väljer att återgå till de traditioner man hade före pandemin.

I en insändare till AN, undertecknad med signaturen föräldrar på Hierneskolan (Koppom) uttrycker man besvikelse över att inte få delta i skolavslutningen.

– Vi har tagit ett principbeslut i rektorsgruppen i samråd med Elevhälsan att vi kör så här ett år till. Vi har sett fördelar, när vi haft skolavslutningar i mindre skala under pandemin, att elever som annars inte tycker om skolavslutningarna har mått bra av det. Därför har vi sagt att vi vill ha en avslutning med bara personal och elever, säger skolchefen i Eda kommun, Ingrid Elmgren.

Ingrid Elmgren verksamhetschef för skola och förskola i Eda kommun.
Ingrid Elmgren verksamhetschef för skola och förskola i Eda kommun. Foto: Kerstin Herö

Under pandemin, och utifrån de restriktioner som gällde då, fick grundskolan anpassa skolavslutningen, som genomfördes i mindre grupper och utan föräldrar, för att undvika för stora samlingar.

– Nu har vi inga pandemiskäl, men vi har sett andra fördelar. Det är fler än man kan tro som tycker det är jobbigt, när det blir för mycket folk de inte känner och det blir trångt i lokalen. Alla elever är inte bekväma med det. Och vi ordnar skolavslutningen främst för elevernas skull. Sen är det många som tycker det är tråkigt att inte ha föräldrarna med också förstås. Men vi kör så här ett år till, sen får vi utvärdera, säger Ingrid Elmgren.

Som tidigare

I Arvika kommun har grundskolan kommit fram till en annan slutsats för hur man ska fira skolavslutningen.

– När det inte finns några restriktioner längre återgår vi till de traditioner vi hade innan pandemin. I årskurserna f-6 kommer vi att bjuda in föräldrarna, säger grundskolechefen Carina Johannesson.

På högstadieskolan, Minnebergsskolan, kommer man däremot inte att göra det.

Skolavslutning, genrebild.
Skolavslutning, genrebild. Foto: Anneli Malm

– Vi har 715 elever. Om det skulle komma två personer för varje elev... det blir inte möjligt lokalmässigt.

Men som sagt i låg- och mellanstadiet blir det firande med föräldrar vid skolavslutningen i år. Ofta är det även andra anhöriga, som mor- och farföräldrar, som tycker det är roligt att få vara med den dagen.

Maxantal i lokalen

Enligt Carina Johannesson är det lokalen som man använder som delvis avgör hur många anhöriga som kan komma på en skolavslutning.

– Hur begränsar vi så vi inte överskrider det maximala antalet deltagare i lokalen. Vi måste beakta brandsäkerheten. Det skiljer sig från skola till skola. Det går inte att göra en likriktighet.

Eda kommun har som argument för att fortsätta med en skolavslutning i mindre format, att en del elever mår bättre av det.

– Vi gör en utvärdering efter varje skolavslutning. Vi har också sett hur man upplevt det under pandemin, att det finns elever och personal som tyckt att det varit trevligt att fira i mindre skala. Vi har noga vägt för-och nackdelar. Men de flesta elever tycker att det är väldigt roligt och högtidligt att sjunga och uppträda för sina föräldrar. Det är det som ändå övervägt och därför har vi valt att gå tillbaka till hur det var innan pandemin, säger Carina Johannesson.

Carina Johannesson, grundskolechef, Arvika kommun
Carina Johannesson, grundskolechef, Arvika kommun Foto: Anton Eriksson

Artikeltaggar

Arvika kommunArvika kommunEda kommunEda kommunSkola och utbildningSkolavslutning

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.