Hoppa till huvudinnehållet

"Lilliz” om avgörandet: ”Brukar tjuva mellan forwards – gjorde det grymt bra”

Publicerad:
Reporter Oscar Walldén
Oscar Walldén
oscar.wallden@arvikanyheter.se
Färjestad, med Marcus ”Lilliz” Nilsson som syns i mitten, vann till slut nattens rysare hemma i Löfbergs Arena – efter en avgörande framspelning till segerskytten Jesse Virtanen av västvärmlänningen.
Färjestad, med Marcus ”Lilliz” Nilsson som syns i mitten, vann till slut nattens rysare hemma i Löfbergs Arena – efter en avgörande framspelning till segerskytten Jesse Virtanen av västvärmlänningen. Foto: Tommy Pedersen/TT

Den fjärde finalmatchen mellan Färjestad och Luleå avgjordes inte förrän efter midnatt – där en viss Charlottenbergsson stod i centrum.

Marcus ”Lilliz” Nilsson spelade fram till Jesse Virtanens avgörande 3–2-mål i förlängningen.

– Jätteskönt! Framför allt viktigt med 2–2 istället för 3–1, säger ”Lilliz”.

AN Live: Följ västvärmlänningarna i SM-finalen

Värmlänningarna har ännu inte förlorat på hemmaplan i årets slutspel – segern sent under torsdagskvällen innebar åttonde raka i Löfbergs Arena.

Det blir alltså ytterligare en match i Karlstad, på måndag, oavsett hur lördagens drabbning i Luleå slutar.

– Det var jätteviktigt såklart, att det inte blev 3–1, så vi vet att vi får en till match här hemma. Det är mäktigt att spela här ute när det är så bra tryck, säger Marcus ”Lilliz” Nilsson.

”Får bra utdelning”

Färjestad gick upp till 2–0 i den första perioden, efter ett mål av Pontus Widerström elva minuter in – där Jacob de la Rose svarade för en assist – följt av ett Per Åslund-mål mot slutet.

Till skillnad mot matcherna dessförinnan i SM-finalen började FBK bäst.

– Vi får bra utdelning. Jag tycker vi kommer ut och gör en bra förstaperiod, säger ”Lilliz”.

– I andra kommer vi också ut bra, vi får bra lägen i powerplay. Sen vågar vi inte riktigt hålla i pucken och få de där längre anfallen som vi vill ha.

Just i den spelformen, där ”Lilliz” ju har en så betydande roll, fick man det inte riktigt att stämma.

– Såklart vi måste upp i powerplay. Vi har såpass många bra lägen i dag, både i fem mot tre och fem mot fyra, så vi är inte nöjda.

”Han är smart”

Luleå kom tillbaka i matchen.

Först genom en kvittering i den andra perioden av Oscar Engsund, därefter kom kvitteringen med tio minuter kvar av tredje. Matchen gick därefter till förlängning.

Där klev ”Lilliz” fram fyra minuter in, då han hittade fram till Jesse Virtanen – som drog till med ett direktskott och avgjorde inför en högljudd hemmapublik.

– Jag vet att när Jesse är inne brukar han tjuva mellan forwards i mitten. Han är smart när han kommer där, så det var ett lätt pass till Jesse – han gjorde det grymt bra!

Virtanen hjälte: ”Viktigaste målet i karriären – hittills”

Hur skönt var det för egen del att få spela en avgörande roll?

– Såklart jättekul! Det är ju min roll att kunna vara med och bidra offensivt och avgöra matcher, så det var skönt.

Vad gäller för er på lördag?

– En bättre start, framför allt, än senast vi var där uppe. Då tror jag vi har bra chans att vinna.

Luleå drabbades för övrigt av ett flygstrul och kunde inte lyfta förrän runt 17.30. Något som gjorde att matchen flyttades från 19.30 till strax efter 21.00.

– Det har varit som vanligt för vår del, vi har varit hemma och väntat och det tog lite extra tid bara. Det gjorde inget för oss i uppladdningen eller så.

Har du spelat match så sent på dygnet tidigare?

– Nej, det är nog första gången det blir så sent. Men det är inget man tänker på när man väl är där ute och spelar, man struntar i tiden då.

”Jobbig att möta”

Lagets andra västvärmlänning, Jacob de la Rose, var inte tillgänglig för media efter matchen.

”Lilliz” beskriver hans betydelse för laget enligt följande:

– Han får mycket speltid och är grym i boxplay, han gör verkligen ett hårt jobb i varje match. Han stänger ner deras spelare på ett bra sätt och är jobbig att möta, det är imponerande att se – han är grym!

Artikeltaggar

Färjestad BK HerrIshockeyJacob de la RoseKarlstadLöfbergs ArenaMarcus NilssonSHLSM-slutspel 2022

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.