Hoppa till huvudinnehållet

Över 300 evakuerade från Mariupolområdet

Publicerad:
Rök stiger från stålverket Azovstal i Mariupol på onsdagen. I kulvertar och skyddsrum under verket gömmer sig civila och ukrainska soldater.
Rök stiger från stålverket Azovstal i Mariupol på onsdagen. I kulvertar och skyddsrum under verket gömmer sig civila och ukrainska soldater. Foto: Alexei Alexandrov/AP/TT

Över 300 civila kunde under onsdagen med hjälp av Röda Korset och FN evakueras till staden Zaporizjzja från samhällen i sydöstra Ukraina.

Förhoppningen är att fler snart kan lämna det krigshärjade området.

"I dag lyckades vi igen skapa säkra vägar ut för civila som är fast i Mariupol och andra områden", skriver Osnat Lubrani, FN:s humanitära chef i Ukraina, på Twitter.

"Många kom med endast kläderna de hade på sig," tillägger hon.

De evakuerade ska förutom från Mariupol ha flytt från orterna Manhusj, Berdjansk, Tokmak och Vasylivka. Det är dock oklart om civila från det sönderskjutna stålverket Azovstal fanns bland dem som kunde föras i säkerhet under onsdagen. Lubrani nämner inte något om dem i sitt uttalande.

Röda Korset skriver att organisationen är "lättad över att ytterligare liv har räddats" och uppmanar till förnyade ansträngningar för att få till fler evakueringar från regionen "i ljuset av civilbefolkningens enorma lidande."

Zelenskyj tacksam

Totalt evakuerades 344 civila från området under onsdagen, säger Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i sitt dagliga videouppdatering på onsdagskvällen och uttrycker tacksamhet.

– Jag är tacksam för alla dem som gör evakueringarna lyckade, sade han.

– Vi förhandlar och hoppas kunna fortsätta rädda människor från Azovstal, från Mariupol. Det finns fortfarande civila – kvinnor och barn – där. Vi behöver ett fortsatt eldupphör för att rädda dem.

Ryssland utlovar eldupphör

Tidigare i veckan kunde omkring 150 civila föras i säkerhet från Mariupol, varav runt 100 från stålverket som har befunnit sig under massiv rysk beskjutning den senaste tiden. Men fortfarande finns bland annat ett 30-tal barn kvar i stålverket, enligt de ukrainska myndigheterna,

Efter en dag av intensiva attacker meddelade Ryssland på onsdagskvällen att landets styrkor vid stålverket kommer att lägga ner sina vapen mellan klockan 08 och klockan 18 de kommande tre dagarna för att låta civila lämna anläggningen och låta dem via evakueringskorridorerna resa till både ryskkontrollerade och ukrainskkontrollerade området, enligt det ryska försvarsdepartementet.

Artikeltaggar

Inrikes/utrikesRysslandUkraina

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.