Hoppa till huvudinnehållet

Visselblåsaren om JO:s kritik: ”Jag ser det som en seger för kommuninvånarna”

Publicerad:
Reporter Hans-Åke Henriksson
Hans-Åke Henriksson
hans-ake.henriksson@arvikanyheter.se
Visselblåsaren Lars-Olof Gävert, numera även ledare för Arvikapartiet, anser att JO:s kritik mot Arvika kommun för bristande mejlhantering är klart befogad.
Visselblåsaren Lars-Olof Gävert, numera även ledare för Arvikapartiet, anser att JO:s kritik mot Arvika kommun för bristande mejlhantering är klart befogad. Foto: Privat

Kommunalrådet Peter Söderström (S) säger att man tar kritiken från JO om brister i mejlhanteringen på allvar och att man redan vidtagit förbättrande åtgärder i enlighet med JO:s önskan.

Söderström håller i mycket med Justitieombudsmannen i den kritik som framförs mot Arvika kommun.

– JO har rätt i sin åsikt att åtgärder behövde vidtas och våra riktlinjer för dokumenthantering är antagna på nytt. Det har gjorts efter anmälan, så det finns nya riktlinjer att följa, säger Söderström.

JO skriver att kunskapsbristerna är stora inom kommunen när det gäller mejlhantering. Hur ser du på det?

– Då har JO utgått från de riktlinjer som funnits tidigare, nu finns det nya.

JO skriver också att Arvika inte kunnat svara på varför privata mejladresser använts?

– Nej, och det kan inte jag heller svara på, jag har ju inte varit med i detta. Det jag ansvarar för är att vi tagit fram nya riktlinjer.

Har du förtroende för de tjänstepersoner som varit involverade i detta?

– Jag har förtroende, alla kan göra fel men det är viktigt att det finns och har tagits fram nya riktlinjer.

– Inget har dock mörkats men våra riktlinjer har varit bristfälliga, JO har rätt i sin analys runt det.

Svidande kritik från JO mot Arvika kommun

Riktig kritik

JO:s kritik är helt korrekt, anser å andra sidan visselblåsaren Lars-Olof Gävert – Gävert som låg bakom den anmälan och utredning som Justitieombudsmannen nu slutfört.

– Bra att detta förs fram så att alla kan se hur fel det här är, säger Gävert. Och detta är bara ett av de många fel som begåtts i kommunen som jag har fått insyn i de senaste åren.

Historiska fel

Gävert, numera ledare för Arvikapartiet, nämner Arvikas sena ursäkt till bröderna i Kevinfallet samt historiska fel inom överförmyndarverksamheten som exempel på andra brister i Arvika.

– Inom överförmyndarnämnden mörkades fel i 20 års tid skulle jag säga, och brödernas ursäkt skulle ha framförts direkt, nu drogs det helt i onödan ut i tid. Jobbigt för de inblandad och så kostade det skattebetalarna mycket pengar. Vi behöver göra det enklare och mera rättssäkert för kommuninvånarna i Arvika.

”Seger för Arvika”

Lars-Olof Gävert anser att det är viktigt att det finns personer som törs träda fram och rapportera om fel de anser begångna inom kommunen eftersom det är först då han anser att det går att förbättra verksamheten.

Ser du JO:s beslut som en personlig seger?

– Nej, jag ser det som en seger för kommuninvånarna i Arvika, för dem är detta jätteviktigt.

”Det där är knepigt”

Kommundirektör Hans Karlsson anser att det finns en svårighet att avgöra vad som är utkast till rapport och vad som är färdig rapport. En färdig rapport är med bestämdhet en offentlig handling som ska diarieföras. I fallet med konsultrapporten om överförmyndarnämndens verksamhet anser JO att det från början rörde sig om en rapport som är offentlig handling och som därmed skulle ha diarieförts. Kommunen anser att det "bara" var ett utkast.

– Det där är knepigt, det handlar ändå om en sorts arbetshandling. Ett material som inte var klart, säger Karlsson.

Fel begicks

Kommundirektören säger också att Arvika kommun gått igenom sina rutiner för dokumenthantering och att dessa uppdaterats.

– Ja, det har vi gjort, därmed står det helt klart att vi inte ska använda privata mejladresser, det var ett fel som begicks.

Varför användes ända privata mejladresser i detta fall?

– Min tolkning är att man inte ville att en ofärdig handling ändå skulle uppfattas som färdig handling och därmed vara offentlig.

Men det kan man väl göra via sin tjänsteadress?

– Jo.

Hur kommer ni att agera framöver när privatpersoner begär ut rapporter av liknade art som konsultens?

– Vi kommer att säga nej, men inte i onödan. Vi kommer att säga nej när avsändaren anser att rapporten inte är klar. Sedan kanske någon överklagar vårt beslut och får rätt.

Fotnot: Biträdande kommundirektör Anna Wikstrand, som var involverad i kommunens handläggning av konsultrapporten, avstår från att kommentera JO:s beslut.

Artikeltaggar

ArvikapartietJustitieombudsmannenKevinfalletLars-Olof GävertPeter SöderströmPolitikSamhälleVal 2022

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.