Hoppa till huvudinnehållet

Tuva Novotny om tvåsamheten: ”Lätt att känna sig misslyckad”

Publicerad:
Reporter Carl Edlom
Carl Edlom
carl.edlom@nwt.se
Efter uppväxten i värmländska Åmot bor numera Tuva Novotny, 42, i Köpenhamn sedan flera år. Nu är hon tillbaka i Sverige för att prata om sin biofilm "Diorama" som handlar om monogami.
Efter uppväxten i värmländska Åmot bor numera Tuva Novotny, 42, i Köpenhamn sedan flera år. Nu är hon tillbaka i Sverige för att prata om sin biofilm "Diorama" som handlar om monogami. Foto: Lis Bang

Tuva Novotnys lustprojekt "Diorama" försöker skapa ordning i kärlekens kaos. Filmen blandar både vetenskap, humor och drama och kan ses som en studie i parrelationer.

– Det behöver inte vara skuldbelagt att inte leva upp till normen som är tvåsamhet, säger hon till NWT.

Ett diorama hittar man vanligtvis på ett museum där man till exempel kan ha placerat ett uppstoppat djur i vad som efterliknar djurets naturliga levnadsmiljö. Intill installationen en förklarande text som skapar ett sammanhang för betraktaren.

Tuva Novotny har lånat konceptet och namnet till sin nya film, där hon svarar för både manus och regi. Filmen bjussar inte på några uppstoppade djur i montrar, men väl flera lärdomar från djurriket där bland annat sorkar och fjäderfän – i underhållande gestaltning av Morgan Alling – får visa på mänskligt beteende.

Ämnet som ska avhandlas är tvåsamhet och parrelationen som norm.

– Intresset väcktes hos mig när jag såg en dokumentär om de kemiska processer som sker i kroppen när människor skapar relationer, börjar Tuva Novotnty.

– Alltså vad som händer rent kemiskt och hur vi är programmerade biologiskt vid parbildning. Samtidigt läste jag en intervju med Köpenhamns borgmästare som berättade om hur hon levde i en öppen relation. Det lät så spännande och intressant.

Det är nästan tio år sedan hon började intressera sig för ämnet och en film så sakteliga började ta form.

– Jag kände att det fanns en tröst i det där jag såg och läste. Det är så lätt gjort att känna sig misslyckad eller skyldig om man inte lyckas uppnå normen – som är en lyckad parrelation. Långsamt puttrade de där tankarna på och till slut blev det en film.

Pia Tjelta och David Dencik spelar huvudrollerna i Tuva Novotnys nya film ”Diorama”.
Pia Tjelta och David Dencik spelar huvudrollerna i Tuva Novotnys nya film ”Diorama”. Foto: Nordisk film

Dopamin och testosteron

Tankar kring sexualitet och monogami tar stor plats i filmen. Arbetet har till stor del varit ett lustprojekt för henne, bokstavligen. I "Diorama" möter vi ett medelålders par som spelas av Pia Tjelta och David Dencik. De har tre barn och kämpar med livspusslet.

– När jag läste om tvåsamhet, varför den uppkom rent biologiskt och psykologiskt, insåg jag att det fanns så tydliga faser som vi som människor går igenom, fortsätter Tuva Novotny.

– Oavsett om man möts sexuellt eller inte, finns det ett dopamin-påslag när man blir tillsammans. På samma sätt faller testosteron-nivåerna hos män när man skaffat avkomma. Det var så jävla intressant!

Engagerat pratar hon om viljan att dela med sig av det hon tagit del av.

– Men hur få det till en fungerande film? Anledningen till att jag valde inslagen med Morgan Alling och djuren var att all forskning kring tvåsamhet är gjord på djur. Men det skulle vara svårt att använda sig av åkermöss på en filminspelning, så lösningen för att gestalta forskningen blev de korta djur-inslagen.

Tuva Novotny ler generöst och tar upp tråden genom att prata om förhållandet mellan känslolivet och intellektet.

– Ibland är vi slavar under våra känslor – som ju är superstarka kemiska processer i kroppen – men vi har en reflektionsförmåga rent intellektuellt. Vi kan vara rasande, eller uppfyllda av lust och vilja kasta oss över en person, men vi gör det inte. För vi förstår att det inte vore så bra eller politiskt korrekt. Det skiljer oss från djuren.

Skådespelare i djurdräkter får gestalta de vetenskapliga teorierna.
Skådespelare i djurdräkter får gestalta de vetenskapliga teorierna. Foto: Nordisk film

När tvåsamhetens villkor illustreras i "Diorama" får både kopulerande apor och Augustinus deklarerande om det lustlösa äktenskapet inom kristendomen på 300-talet vara med.

– Alla avvikelser från den normen – så många tusen år senare! – är skuldbelagda.

”Alla kan känna igen sig i faserna en relation går igenom”
Tuva Novotny

Hon gör ett försök att summera.

– Det är det jag vill ha sagt – vi har en massa incitament för hur vi ska uppföra oss i tvåsamhet. Men, vi kan också välja själva hur vi vill leva. Och på så sätt ta bort den skuld och skam vi upplever om vi avviker från normen – den traditionella tvåsamheten. Man behöver inte skämmas för att man skiljer sig.

Shanti Roney och Sverrir Gudnason är några kända namn som medverkar i ”Diorama”.
Shanti Roney och Sverrir Gudnason är några kända namn som medverkar i ”Diorama”. Foto: Nordisk film

"Stor igenkänning”

"Diorama" blir Tuva Novotnys tredje film som regissör efter "Blindspot" och "Britt-Marie var här". Den sistnämnda, med Pernilla August i titelrollen, blev den mest sedda svenska filmen på bio 2019. Rollistan i "Diorama" är diger – här syns bland andra Sverrir Gudnason, Marika Lagercrantz, Johan Rabaeus och Shanti Roney. Artisterna Sarah Dawn Finer och Peter Jöback gör också roller.

– Manuset möttes av stor igenkänning hos skådespelarna, säger Tuva Novotny.

– Jag har snott till höger och vänster under årens lopp när jag hört om folks skilsmässor, kriser och separationer. Jag var orolig för att jag hade tagit med för extrema situationer i manuset, så jag överraskades över hur stor igenkänningen faktiskt var. Alla kan känna igen sig i faserna en relation går igenom.

Flera av skådespelarna beskriver hon som vänner.

– Jag ville att skådespelarna skulle ha livserfarenhet nog att kunna gestalta problematiken. Men det fick inte kännas för nära, för känsligt. Pia Tjelta, som spelar kvinnan i relationen, är en av mina bästa vänner. Jag hoppas att jag inte behöver göra en enda film till utan henne.

Flera nya filmprojekt är på gång men det är långa ställtider från idé till fullt finansierad film. Närmast är Tuva Novotny aktuell som skådespelare i Lars von Triers uppföljare till serien "Riket" som har premiär i höst.

– Det var faktiskt något av det roligaste jag har gjort i hela mitt liv. Fantastiskt att jobba med Lars och Mikael Persbrandt. Av det jag har sett hittills är den väldigt trogen ursprungsstilen, så gillade man den gillar man den nya.

Mikael Persbrandt, Alexander Skarsgård, Tuva Novotny och Lars von Trier under inspelningen av kommande ”Riket”.
Mikael Persbrandt, Alexander Skarsgård, Tuva Novotny och Lars von Trier under inspelningen av kommande ”Riket”. Foto: Christian Geisnæs

Uppväxten i Värmland och genombrottet i Ulf Malmros kultklassiker "Smala Sussie" ligger henne fortfarande nära.

– Det kom fram en person till mig här om dagen och ville ta en bild med mig, "du från Smala Sussie"! Herregud vad den filmen lever vidare, det är verkligen fantastiskt. Det är ett otroligt roligt minne att leva med, vi hade så jävla kul under inspelningen.

"Diorama" har biopremiär på fredag den 6 maj.

Artikeltaggar

FilmKristendomKändisarKöpenhamnLars von TrierMikael PersbrandtMänskligtNöje/KulturPeter JöbackSexualitetSmala SussieTuva NovotnyUlf Malmros

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.