Hoppa till huvudinnehållet

Snart öppnar kaféet igen: ”Vi kör så gott det går”

Publicerad:
Dan Koppfeldt, ordförande i Västra Värmlands fornminnesförening.
Dan Koppfeldt, ordförande i Västra Värmlands fornminnesförening. Foto: AN-arkiv

Pandemin slog hårt ekonomiskt mot Kafé Nystuga på Sågudden i Arvika. Sen drabbades verksamheten av en vattenskada. Men under andra hälften av maj planerar man att öppna kaféet igen inför sommarsäsongen.

Det berättar Dan Koppfeldt, ordförande i Västra Värmlands fornminnesförening som driver verksamheten på Sågudden.

– Vi kör så gott det går.

Kaféet har varit stängt för allmänheten under våren. Under måndagen gjorde man klart det sista efter att vattenskadan åtgärdats.

– Vi började med det i januari. Vi rev upp allt, sen stod det och torkade i två månader och sen har vi gjort i ordning efter det. I dag gjorde vi den sista städningen.

Som planerna ser ut nu kommer Kafé Nystuga att ha öppet från slutet av maj till slutet av augusti, några timmar mitt på dagen/eftermiddagen. Alla dagar utom söndagar. Kvällstid kommer man heller inte att ha öppet.

– Inget är skrivet i sten, men det är så vi har planerat nu.

Ny inriktning

Inriktningen på verksamheten kommer delvis att bli annorlunda mot tidigare. Förutom kaffeservering blir det ett enklare matutbud som sallader, räksmörgåsar, pajer, matiga våfflor och annat som delvis går att förbereda.

Dan Koppfeldt säger att man vidtar den här åtgärden för att få en bättre stabilitet i verksamheten. Det är känsligare med varmrätter som ska tillagas och svårare att planera verksamheten. Kaféet är, kanske inte så oväntat, beroende av vädret som styr hur många besökare som kommer.

Helst hade han sett att Kafé Nystuga öppnat redan. Men fortfarande saknas det personal.

– Ingen av den gamla personalen är kvar. Det vi saknar är någon med kockutbildning eller likvärdig utbildning. Någon med kökserfarenhet som kan ta ansvar för köksverksamheten. Vi har annan personal, från och med 14 juni kommer skolelever som jobbat där förut.

I början av året tog fornminnesföreningens styrelse beslut om att inte ha öppet till hösten.

– Av rent ekonomiska skäl. Folk vill att vi ska ha öppet jämt.

Men enligt Dan Koppfeldt går det inte ihop ekonomiskt. Det är sommarsäsongen som går bra, andra tider på året blir det minussiffror.

Betalade ändå

Inför den gångna julen hade man stora förväntningar på julborden, men det gick inte som väntat. I det fallet ställde pandemin till det.

– Vi tappade 150-200 personer som lämnade återbud. Det hängde helt och hållet på pandemin.

Det blev ett rejält ekonomiskt avbräck.

– Fast en del var så hyggliga att de betalade fast de inte kom, säger Dan Koppfeldt.

Samtidigt som föreningen öppnar Kafé Nystuga är det meningen att djuren – får, höns, kaniner och grisar – ska ha kommit till djurhägnen på Sågudden, där de brukar vara varje sommar. Och sightseeingtåget Färdinand ska börja köra sin rundtur genom centrala Arvika igen.

– Vi vill kunna öppna allt samtidigt, säger Dan Koppfeldt.

Artikeltaggar

ArvikaDan KoppfeldtHandelKafé NystugaSågudden

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.