Hoppa till huvudinnehållet

Snart upphör kommunens akutboende – krigsflyktingar måste hitta eget

Publicerad:
Reporter Anna Sims
Anna Sims
anna.sims@nwt.se
Föreningen Jössehäringar hjälper barn, talespersonen Benjamin Vilhelm i mitten, har engagerat sig för att krigsflyktingar från Ukraina ska få boende i Arvika.
Föreningen Jössehäringar hjälper barn, talespersonen Benjamin Vilhelm i mitten, har engagerat sig för att krigsflyktingar från Ukraina ska få boende i Arvika.

Föreningen Jössehäringar hjälper barn har hjälpt krigsflyktingar från Ukraina med tak över huvudet, från Sandvikengården till eget lägenhetsboende.

Nu är de starkt kritiska till Arvika kommuns beslut att de ska betala hyran själva eller skickas till Migrationsverket.

– Det känns märkligt att vi får kritik för att vi hittat akutboenden, säger Arvika kommundirektör Hans Karlsson.

I grunden vill de alla samma sak, föreningarna och Arvika kommun, att de krigsflyktingar från Ukraina som kommer till Arvika ska få tak över huvudet.

Men tillvägagångssättet är olika.

Föreningen Jössehäringar hjälper barn är en av de som engagerat sig i att hjälpa flyktingar till Arvika och Eda.

Innan 31 maj ska de fixa eget boende eller skickas till Migrationsverket
Benjamin Vilhelm

– Nu har vi 85 personer här varav 50 av dem är barn. När vi hjälpte dem hit sa Hans Karlsson att Arvika kommun självklart hjälper till så de har tak över huvudet. Vi hjälpte dem först till boende på Sandvikengården och sedan fick de egna lägenheter av kommunen. Innan 31 maj ska de nu ha fixat eget boende eller skickas till Migrationsverket för placering. Men de vill inte åka, de mår bra här och känner sig förda bakom ljuset av kommunen, säger föreningens talesperson Benjamin Vilhelm.

Benjamin Vilhelm i föreningen Jössehäringar hjälper barn anser att Ukrainaflyktingarna blivit förda bakom ljuset av kommunen.
Benjamin Vilhelm i föreningen Jössehäringar hjälper barn anser att Ukrainaflyktingarna blivit förda bakom ljuset av kommunen. Foto: Anton Eriksson

Han säger att föreningens medlemmar känner en frustration över läget.

– Vi har drivit allt med flyktingarna under våra vingar, så de får mat och allt annat de behöver. Hans Karlsson sa att Arvika kommun kommer ta emot dem och hjälpa till, men det har de inte gjort.

Kommundirektör Hans Karlsson förstår deras goda vilja, men inte kritiken.

– Det kom bussar med flyktingar från flera aktörer som hade ordnat transport men inte tak över huvudet till dem. Av humanitära och etiska skäl löste vi naturligtvis akutboende till de som stod här på torget. Men det är som sagt ett akutboende, inget permanent, så det känns märkligt att få kritik för att vi hittat det.

Arvikas kommundirektör Hans Karlsson förstår inte föreningens kritik.
Arvikas kommundirektör Hans Karlsson förstår inte föreningens kritik.

Krigsflyktingar har 90 dagar på sig att registrera sig på Migrationsverket och ansöka om hjälp till boende eller meddela att man har eget boende.

De kommuner som fått ett visst antal flyktingar anvisade till sig, som man anses kunna ta emot ur boendehänseende, får ekonomisk ersättning av staten och har lagstöd för mottagandet.

Vi bearbetar Migrationsverket så de kan stanna här
Hans Karlsson

– Alla de som kommit till Arvika nu har istället så kallat eget boende eftersom de inte blivit anvisade hit. Då gäller inget lagstöd eller ersättning när vi som kommun hjälper till. Men eftersom vi ska kunna ta emot 200 så har vi bearbetat Migrationsverket för att de som redan finns här ska bli anvisade hit. De bereder det fortfarande men det verkar svårt att få till, därför måste vi sätta ett datum när akutboendet upphör att gälla.

– En del har redan fått jobb och de yngre barnen går i skola och förskola här, den integrationen uppmuntrar vi absolut. Annars får vi hänvisa till Migrationsverket, säger Hans Karlsson.

Artikeltaggar

Arvika kommunEda kommunHans KarlssonMigrationsverketSamhälleUkrainakriget

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.