Hoppa till huvudinnehållet

Rekord i Arvika ‒ flest deltagare i hela Sverige

Publicerad:
Ingrid Norlander och Selma Carlsson är med i arrangörsgruppen till UKM: ”Det är många som hittar ett hem på Ritz under de här dagarna”, säger Ingrid Norlander.
Ingrid Norlander och Selma Carlsson är med i arrangörsgruppen till UKM: ”Det är många som hittar ett hem på Ritz under de här dagarna”, säger Ingrid Norlander. Foto: Anton Eriksson

Det är den största lokala UKM-festivalen i Sverige. Arvika är den enda orten i Sverige som har utökat festivalen till två dagar.

– Vi har slagit rekord i år igen med antal deltagare, säger Ingrid Norlander.

Festivalen UKM (ung kultur möts) pågår i två dagar i Arvika. Det är unikt för Värmland och resten av Sverige. Arvika har flest antal unga deltagare i hela landet.

– Vi har slagit rekord i år igen med antal deltagare, säger Ingrid Norlander, som är med i arrangörsgruppen.

Sedan UKM startade på nytt i Arvika 2018 har festivalen slagit deltagarrekord varje år. De som deltar i Arvika har chansen att få representera den lokala festivalen på regionsfestivalen i Forshaga i slutet av maj.

Där kan man även erbjudas att representera Värmland på den stora riskfestivalen, som arrangeras i Säffle i juni.

Den som är mellan 13 och 25 får vara med i UKM, och man kan sjunga, spela, dansa eller ställa ut konst eller foton.

”Betyder väldigt mycket”

Det är föreställning och vernissage under torsdagen och fredagen på Ritz.

– Vi har riggat sedan i tisdags, säger Selma Carlsson, som också är med i arrangörsgruppen.

Kollegan Ingrid Norlander fyller i:

– Dag och natt.

Vad tror ni att en sådan här festival betyder?

– Jag tror att det betyder väldigt mycket, säger Ingrid Norlander.

”Gôtt att få komma ut”

Klassiska Kyrkebyshowen och Centralshowen har gått i graven i och med den nya högstadieskolan Minneberg.

– Att det här finns tror jag är väldigt viktigt. Även om man inte har ett behov av att stå på scenen kan man ändå upptäcka att man gillar att stå på scen om man på något sätt hamnar här, säger Ingrid Norlander.

Selma Carlsson:

– Nu är det bara Estetiska skolan som har uppträdanden, men uppenbarligen finns det intresse på andra skolor också, eftersom de har haft shower i alla år.

Temat i entrén till UKM på Ritz är 60- och 70-tal: ”Det är ett basic tema, fint och lätt att fixa”, säger Selma Carlsson. På bilden: Ingrid Norlander, Selma Carlsson och Charley Edberg.
Temat i entrén till UKM på Ritz är 60- och 70-tal: ”Det är ett basic tema, fint och lätt att fixa”, säger Selma Carlsson. På bilden: Ingrid Norlander, Selma Carlsson och Charley Edberg. Foto: Anton Eriksson

Ingrid Norlander, 17, läser det andra året på humanistiska programmet på Sundsta-Älvkullegymnasiet i Karlstad, och Selma Carlsson, 18, går trean i samhällsprogrammet på Solbergagymnasiet.

De tycker att det är viktigt att något händer efter alla pandemirestriktioner.

– Att folk får komma på plats, möta många ungdomar, ha kul tillsammans och inte behöva vara hemma, säger Ingrid Norlander

Charley Edberg, som även han är med i arrangörsgruppen, håller med.

– Vi har alla varit instängda så himla länge så att det är gôtt att få komma ut, träffa folk, umgås och vara med om roliga saker.

”Bra upplevelse”

Några som är med och uppträder på UKM:s scen är Jostin King, Alva Hedlund, Ina Gunnarsson Brandow, Elin Björkholtz och Matilda Folkesson. De går alla på Estetiska skolan i årskurs sju.

– Det är jätteroligt att vara med, en bra upplevelse, säger Jostin King.

Jostin King, Alva Hedlund, Ina Gunnarsson Brandow, Elin Björkholtz och Matilda Folkesson uppträder på UKM.
Jostin King, Alva Hedlund, Ina Gunnarsson Brandow, Elin Björkholtz och Matilda Folkesson uppträder på UKM. Foto: Anton Eriksson

Tjejerna kommer bland annat att uppträda med en dans till k-pop, koreansk pop, men det är inget de lyssnar på i vanliga fall.

– Näää.

Det blev dock lite stressigt eftersom flera av deltagarna blev sjuka.

– Vi var tvungna att ändra placeringar, men vi löste det, säger de.

Vad har ni för förväntningar?

– Bara ha roligt, kanske lära känna någon ny person och se till att publiken har roligt, säger de.

Matilda Folkesson, Elin Björkholtz, Jostin King, Alva Hedlund och Ina Gunnarsson Brandow uppträder på UKM.
Matilda Folkesson, Elin Björkholtz, Jostin King, Alva Hedlund och Ina Gunnarsson Brandow uppträder på UKM. Foto: Anton Eriksson

Artikeltaggar

ArvikaArvika kommunNöje/KulturRitzUKM

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.