Hoppa till huvudinnehållet

Åklagare har fattat beslut – inget åtal mot kommunchefer

Publicerad:
Reporter Hans-Åke Henriksson
Hans-Åke Henriksson
hans-ake.henriksson@arvikanyheter.se
 Åklagaren Marcus Nyman har lagt ner förundersökningen mot Arvika kommuns biträdande kommundirektör Anna Wikstrand och kultur- och fritidschefen Eriqa Lindsten. Misstankarna gällde grovt tjänstefel.
Åklagaren Marcus Nyman har lagt ner förundersökningen mot Arvika kommuns biträdande kommundirektör Anna Wikstrand och kultur- och fritidschefen Eriqa Lindsten. Misstankarna gällde grovt tjänstefel. Foto: Håkan Strandman

Åklagare Marcus Nyman har lagt ner förundersökning om grovt tjänstefel mot biträdande kommundirektör Anna Wikstrand och kultur- och fritidschefen Eriqa Lindsten.

Förundersökningen om grovt tjänstefel inleddes efter en anmälan av privatpersoner där misstankarna enligt Marcus Nyman gällde eventuella felaktigheter i hanteringen av kommunala bidrag till Föreningen Folkets Park i Arvika.

– Det bör dock framhållas att det krävs en väldigt låg misstankegrad – att det finns anledning att anta att ett brott som hör under allmänt åtal har förövats – för att jag ska vara skyldig att inleda en förundersökning, sa Nyman tidigare till AN.

”Inte bidragsberättigade”

Anmälarna anser att folkparksföreningen bland annat haft fel verksamhet för att få kommunala bidrag och att man likaledes haft fel medlemmar, exempelvis vuxenföreningar som Socialdemokraterna, för att få bidrag.

I detta anser anmälarna också att Wikstrand och Lindsten i olika roller varit med och både fastställt bidragsnivåer och haft rösträtt på folkparksföreningens årsmöte.

Anna Wikstrand, biträdande kommundirektör, Arvika.
Anna Wikstrand, biträdande kommundirektör, Arvika. Foto: Helena Söderqvist

Inget uppsåt

Nyman tillbakavisar nu anmälarnas åsikter och anser att det inte rör sig om uppsåtlig eller oaktsam myndighetsutövning enligt 20 kap. 1 § brottsbalken.

Han skriver också i sitt beslut att enligt vad som anförts av en kommun i ett tidigare JO-beslut är föreningsstöd ingen obligatorisk kommunal verksamhet, vilket innebär att det inte finns några centrala regler för detta. Kommunerna kan därför i princip själva bestämma vilka kriterier som ska gälla för sådant stöd. Kommunerna ska dock vid hanteringen av bidragen beakta de allmänna kompetensregler som bland annat gäller genom kommunallagen.

– I enlighet härmed prövas beslut om föreningsstöd vanligen enligt så kallad laglighetsprövning enligt kommunallagen och inte enligt reglerna om straffansvar, säger Nyman, och fortsätter.

– Arvika kommun har tagit fram en skrift i vilken framgår bland annat vad föreningsstöd får sökas för. Därutöver finns kommunala rutiner för bland annat hur beslut fattas.

– Vissa av de anmälda åtgärderna bedöms ha inneburit utövande av myndighet. Ingen av de anmälda bedöms dock, genom vad anmälarna anfört eller på annat vis, ha åsidosatt vad som gällt för respektive uppgift. Det saknas därför anledning att anta att brott som hör under allmänt åtal har förövats.

”Har följt reglerna”

Anna Wikstrand välkomnar åklagarens beslut och anser att beslutet var väntat.

– Vi har följt politiska beslut, regler och riktlinjer, säger hon.

Eriqa Lindsten håller med.

– Enligt min bedömning i hantering och handläggning av kommunala föreningsstöd följs politiska beslut och de interna regler, riktlinjer och rutiner som gäller för uppdraget. Beslutet från åklagaren var inte oväntat.

Eriqa Lindsten, kultur- och fritidschef i Arvika.
Eriqa Lindsten, kultur- och fritidschef i Arvika. Foto: Kerstin Herö

Artikeltaggar

Anna WikstrandArvika kommunArvika kommunBrott & blåljusEriqa LindstenFöreningen Folkets parkMarcus NymanPolitik

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.