Hoppa till huvudinnehållet

Tolvåring firar tio - populära visklubben jubilerar

Publicerad:
”Si godafton o godkväll". Här är gänget som startade Stavnäs visklubb för tolv år sedan.
”Si godafton o godkväll". Här är gänget som startade Stavnäs visklubb för tolv år sedan. Foto: Jan-Olof ”Lollo” Johansson

Tolv år blev tioåsjubileum. Låter kanske lite konstigt, men faktum är att den populära visklubben vid Billingsudde började sin verksamhet 2010, men pandemin satte stopp för det planerade tioårsfirandet. Hur som helst, nu blev det äntligen rätt.

– Vi blev försenade, säger ordförande Rolf Haglund, men nu är det bara åtta år kvar till 20-årsjubileet.

Lördagskvällens musikevent vid vackra Billingsudde blev en riktig fullträff, med häftiga artister som packmopedernas försteförare Göran Samuelsson från Västra Ämtervik och Sundsvallsparet Anna Stadling och Pekka Hammarstedt, tillsammans med föreningens egna duktiga sångare och musikanter. Inte minst det egna husbandet med kapellmästare Kjell Rapp och basen med basen på magen, ordförande Rolf Haglund.

Fullsatt när visklubben firar på Billingsudde.
Fullsatt när visklubben firar på Billingsudde. Foto: Jan-Olof ”Lollo” Johansson

Det gamla missionshuset vid Billingsudde var fyllt till sista stol, det vill säga 125 gäster inklusive artister.

Klubbens historia

Tidigare ordförande Kenneth Johansson berättar att det hela började med några vänner som träffades i all enkelhet. Tanken var att starta en musikförening, eftersom de flesta var virtuoser på sina instrument.

Sagt och gjort, man träffades över en bit mat, spelade och trivdes tillsammans, med tanken på att några få, kanske ett tiotal skulle komma. Men det blev fullt hus direkt. Första gruppen som spelade vid Billingsudde för tolv år sedan var The Auglers, de finns delvis kvar, men nu i en annan konstellation.

Göran Samuelsson från Västra Ämtervik var med både vid invigningen för tolv år sedan och vid lördagens jubileum.
Göran Samuelsson från Västra Ämtervik var med både vid invigningen för tolv år sedan och vid lördagens jubileum.

Göran Samuelsson var med och invigde allt för tolv år sedan. Hela tiden har hemmahusbandet Rapz varit med, kapellmästare Kjell Rapp, före detta musikhandlare i Arvika, sköter detta både nu och förr med ackuratess och skicklighet, och då tillsammans med de lokala legenderna. Exempelvis sekreterare Staffan Engström, som vid den första riktiga stora kvällen. Han hade då drabbats av en allvarlig sjukdom just när Ola Magnell skulle uppträda. Men med mobiltelefon från akuten i Karlstad följde han med, och han var lite orolig att inte Ola Magnell skulle dyka upp i tid. Detta kan man kalla engagemang, och i dag ser vi en glad och sprudlande Staffan Engström med spelglädje av sällan skådat slag.

Victoria Karlsson fick stipendium.
Victoria Karlsson fick stipendium. Foto: Jan-Olof ”Lollo” Johansson

Inbjudna gäster

Förutom de egna medlemmarna kom speciellt inbjudna gäster. Bland annat delades det ut ett stipendium till hemmatjejen Victoria Karlsson, som tack för detta sjöng en Ray Charles låt.

Visklubben 67 från Säffle var med bland gratulanterna, dock i en lite reducerad styrka. Hembygdsföreningens ordförande, Rune Kask,tackade för gott samarbete, och från Kil kom Eilert Karlsson och Ann-Christine Axelsson med samma budskap.

Gratulanter från visklubb 67 i Säffle
Gratulanter från visklubb 67 i Säffle Foto: Jan-Olof ”Lollo” Johansson

Arvikas kommunalråd Peter Söderström med fru var också inbjuden.

Efter att första avdelningen var klar med Göran Samuelsson och hans, ibland lite kluriga texter och rimmade verser mellan låtarna, var det dags för en välsmakande supè.

Kvällens andra del

Anna Stadling och Pekka Hammarstedt tog scenen i besittning. De framförde en rad tänkvärda låtar, både i ord och musik, baland andra ”Bussen”, ”Morgon efter regn” och ”Västerbron”. Och en riktigt härlig duett med Victoria Karlsson.

Görna Samuelsson med vännerna och packmopedsförarna Anna Stadling och Pekka Hammarstedt från Sundsvall.
Görna Samuelsson med vännerna och packmopedsförarna Anna Stadling och Pekka Hammarstedt från Sundsvall. Foto: Jan-Olof ”Lollo” Johansson

Även en duett med Göran Samuelsson ”Den här sången är till dig”, en text som handlade om vänskapen och kärleken oss människor emellan.

Många kändisar

Under visklubbens tolv år har många kändisar uppträtt på Billingsudde - Ola Magnell, Jack Vresvijk, Kajsa-Stina Åkerström, Harpo, Môra-Per med flera. Gissningsvis uppemot 70 olika artister. Mycket imponerande av Stavnäs Visklubb!

Allsång på visklubbens jubileum.
Allsång på visklubbens jubileum. Foto: Jan-Olof ”Lollo” Johansson

Nästa program för Stavnäs visklubb blir till hösten.

Text: Jan-Olof ”Lollo” Johansson

Artikeltaggar

Nöje/KulturStavnäs

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.