Hoppa till huvudinnehållet

Linnea om beslutet: ”Klart det känns vemodigt”

Publicerad:
Reporter Jonas Aspetorp
Jonas Aspetorp
jonas.aspetorp@arvikanyheter.se
Linnea Juhlin lägger ner elitkarriären efter nio säsonger i SSL.
Linnea Juhlin lägger ner elitkarriären efter nio säsonger i SSL. Foto: Lisa Olaisson

Efter nio säsonger och totalt 216 matcher i landets högsta serie, Svenska Superligan, så tackar västvärmländskan Linnea Juhlin för sig som spelare på elitnivå.

– Det är väl lite så att jag är i den åldern där man tar en säsong i taget och det här var väl något som växte fram, att jag kanske var mer motiverad att göra något annat.

I slutändan var suget efter nya utmaningar större än drivet att fortsätta spela – även om hennes egen utvecklingskurva varit stadigt positiv.

– Jag har väl varit inne på det här att bli tränare och tycker det är kul med föreningsliv och den delen också. Jag kände väl att jag var sugen på att vara involverad på ett sånt sätt mer än att spela. Samtidigt visste jag väl inte exakt i vilken roll eller i vilken utsträckning.

Tar tid

Att spela på elitnivå tar mycket tid – och kraft.

– Det krävs ganska mycket att vara på den nivån som vi är på och då är jag mer motiverad att att lägga tid på annat, att jag ville det lite mer. Man behöver vara ganska motiverad oavsett vad man tar sig an på den här nivån och jag vill inte göra något halvdant.

Samtidigt är det också klart att det är ett känslosamt beslut att ta.

– Det är klart att det känns vemodigt och helt ärligt har jag väl kanske inte riktigt landat i vad det kommer att innebära till hösten när alla de andra börjar träna – och då gör inte jag det med dem. När man tänker på det så blir man ju känslosam.

Själva slutet blev abrupt då Karlstad missade SM-slutspelet med minsta möjliga marginal, i den sista omgången av grundserien.

– Annars är man ju beredd på att det ska vara sista matchen. Nu hade vi ju hoppats på mer, så det blev ju väldigt abrupt och man blev väldigt tom.

Rena rama flytet

Linnea avrundade som lagkapten och en ledande spelare i ett SSL-lag – och det var väl kanske inte något som hon hade kunnat föreställa sig för tolv år sedan när hon slutade med innebandyn, inför säsongen 2009/10.

– Jag slutade med innebandyn för att bara spela basket, men fick ett samtal från GS 86 och gjorde några matcher med dem.

Linnea Juhlin i GS 86:s färger under ”uppehållet” 2009/10.
Linnea Juhlin i GS 86:s färger under ”uppehållet” 2009/10. Foto: AN-arkiv

Efter det kom den stora "vändpunkten", i skolturneringen Rena Rama Natta av alla ställen.

– Det var rätt komiskt. Det var en massa lag från hela Värmland och det var några från Karlstad som såg oss spela och kom fram efteråt och frågade om jag spelade innebandy och sa att de ville ha med mig i deras lag.

Sagt och gjort. Skattkärrs sportchef ringde upp och säsongen därpå spelade hon division I-innebandy med Skattkärr.

– Jättesnopet. Men så blev det.

Och därmed var bollen i rullning.

Allt tack vare en skolturnering.

– Jag vet ju inte hur det hade sett ut annars, då kanske jag hade spelat basket eller fotboll istället.

Slumpen

De där små "bananskalen" var inblandade även när hon tog steget upp till SSL två säsonger senare.

– Det var också en slump. Jag skulle ha gått till Sjöstad i division I, som var en samarbetsförening med Karlstad, och de ville fylla på med folk på några träningar. Det gick rätt bra för mig så det blev inte Sjöstad – utan Karlstad istället.

– Klart att det var jättekul men också klart oväntat.

Det blev startpunkten för sju SSL-säsonger i Karlstad, men också en sejour med tre säsonger i Jönköping, mellan 2015 och 2017.

– Det var ju så klart utvecklande att flytta till en ny stad och lära känna en ny miljö. Det gör en del att komma ur sin komfortzon och sin trygga tillvaro, det gör att man växer. Det var lärorika år.

Hem igen

Men till slut bar det av hemåt till Värmland och Karlstad igen.

– Jag trivdes jättebra i Jönköping men det var ändå inte riktigt hemma. Jag hade många vänner kvar här men hann aldrig vara med dem eller med familjen, så det blev ju lite hemlängtan.

Linnea hann med tre säsonger i Jönköping.
Linnea hann med tre säsonger i Jönköping. Foto: Picasa

Linnea fick mer och mer förtroende för varje år och det gjorde henne också i sin tur till en bättre spelare.

– Det är väl en kombination av den erfarenhet som man bygger på sig och att man känner sig mer trygg. Får man förtroende så blir de flesta bättre, jag är mycket så i alla fall. Om någon tror på mig så växer jag i det.

Bästa säsongen

Säsongen 2020/21 är den som hon rankar högst.

– Poängmässigt var det också min bästa säsong, men alla säsonger har ju sin charm. Visst, första säsongen i Jönköping när vi åkte ur var ju inte så kul resultatmässigt, men å andra sidan fick vi ju det väldigt kul i allsvenskan istället året därpå, där vi gick väldigt bra och klarade av favorittrycket.

– Jag har nog haft nytta av att hålla på med flera sporter länge. Man bygger nog på sig en del spelförståelse när man håller på med olika idrotter. Man fastnar inte i några fasta spelsystem utan det blir olika hela tiden. Med flera träningar per dag så måste man anpassa sig på nytt och det är nog en del till att jag kommit så långt.

Förskonad

– Det spelar nog in i att jag varit såpass skadefri som jag varit också. Träningen blir inte så enformig utan man får en mer grundlig träning. Jag tror att det kan spela in i att tjejer får mer skador, på grund av att de väljer en idrott när de är yngre och sedan spelar enbart den, medan killarna håller på med fler.

Bästa beslutet under karriären?

– Det bästa för mig personligen var att flytta tillbaka till Karlstad. Jag ångrar verkligen inte att jag flyttade härifrån men jag kände också verkligen att jag landade när jag flyttade tillbaka.

Så då är frågan vad som väntar för utmaningar nu. En del är redan klar.

– Jag kommer att ingå i sportgruppen i Karlstad Innebandy och kommer att jobba mot det sportsliga och SSL-laget på damsidan. Det är inte format riktigt än exakt hur det blir.

Artikeltaggar

InnebandyKarlstadKarlstad IBF DamLinnea JuhlinSSL

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.