Hoppa till huvudinnehållet

Så har säsongen varit för Valfjället: ”Är en himmelsvid skillnad”

Publicerad:
Reporter Oscar Walldén
Oscar Walldén
oscar.wallden@arvikanyheter.se
Bra vinterväder och lättade restriktioner har bidragit till en klart bättre säsong än föregående år för Valfjället. Arkivbild.
Bra vinterväder och lättade restriktioner har bidragit till en klart bättre säsong än föregående år för Valfjället. Arkivbild. Foto: AN-arkiv

Efter ett par tuffa säsonger för Valfjället Skicenter har det sett betydligt bättre ut i år.

Vädret har varit gynnsamt och norrmännen har börjat hitta tillbaka.

– Det är ju ett betydligt större inslag norska gäster nu än ifjol, säger ordföranden Bertil Börjeson.

Vintern började ovanligt tidigt, med många minusgrader och kalla dygn redan i november – vilket innebar säsongspremiär redan i mitten av december för Valfjällets skidanläggning.

Valfjället snart redo att öppna – snöläget optimalt: ”Kanonerna går för fullt”

Därefter har det rullat på bra för verksamheten.

– Det har varit en bra säsong, med många bra helger och snö i backen tidigt. Vi ser positivt på den här återstarten, konstaterar Bertil Börjeson, ordförande i Valfjället Skicenter.

Bättre än förra säsongen?

– Ja, ja, ja! Det är en himmelsvid skillnad, om vi säger så. Det var ju först i januari som alla restriktioner hävdes, så det är klart att det är en väldig skillnad. Vi har haft två svåra år här helt enkelt.

Utredning väntar: Hur ska Valfjället drivas i framtiden?

Norrmännen har så sakteliga börjat hitta tillbaka, sedan riksgränsen öppnats upp igen efter hårda inresekontroller.

– Ja, det börjar komma lite. Framför allt har ett 20-tal campinggäster som ligger på säsong kommit tillbaka. Sen har dagturisterna börjat komma nu också, konstaterar Börjeson.

– Så det har varit bra. Det tar ju lite tid att komma tillbaka också när det har varit nedstängt, de står ju inte i kö för att åka över. Inför 2022/2023 kommer det bli helt annorlunda tror jag. Vi visste ju inte när restriktionerna skulle släppa heller, så vi har ju inte kunnat gå på med marknadsåtgärder inne i Norge när vi inte vet.

Bertil Börjeson, ordförande i Valfjället Skicenter, är nöjd med säsongen. Arkivbild.
Bertil Börjeson, ordförande i Valfjället Skicenter, är nöjd med säsongen. Arkivbild. Foto: Lars Swanö

Gynnsamma förhållanden

Vädermässigt har det under större delen av vintern varit gynnsamma förhållanden, även om det blivit en del oundvikliga plusgrader dagtid det sista.

– Det har ju varit kalla nätter i princip hela tiden fram till nu, men vi ser ju att det blir högre dagstemperaturer nu. Så om det inte inträffar något oförutsett så tänker vi stänga ner nu på söndag. För påsk är ju längre fram igen, och då har vi inget före kvar.

– Det kan bli några kvällsaktiviteter, vi ska stämma av om det på torsdag den här veckan, men vi har väl flaggat för att lördag-söndag är sista öppna helgen – för det kan gå rätt fort när det väl tar tag i snökanten, säger Börjeson.

Hur har det gått rent ekonomiskt?

– Vi visar väl ett litet negativt resultat för 2021, men det visste vi ju med tanke de restriktioner som var. Men det har ju startat betydligt bättre i år. Vi tappade väl 1,4 miljoner ifjol, året innan tappade vi 3,1 – så det är klart en bra förbättring.

– Vi har ju betydligt bättre i januari, februari och mars än vad vi hade ifjol. Så nu har vi en bättre grund framåt över säsongen här, konstaterar Bertil.

Valfjällets stugby kan bli boende för flyktingar från Ukraina

Jubileum sätter punkt

På lördag väntar ett stort firande i samband med den förmodade säsongsavslutningen – då både Valfjället Skicenter och Valfjällets SLK firar 50 år.

Tävlingar i vattenskidåkning, parallellslalom och Big air står på programmet, medan det också även blir olika lekar och prova-på-skicart med Falken, bland annat.

– Slalomklubben har olika tävlingar och uppvisningar medan vi har våra aktiviteter. Det blir lite musik på eftermiddagen och lite jippo, så tror jag kommunen har kommundag också så alla anställda får komma dit, berättar Bertil Börjeson.

Lyckad tävlingskväll i Valfjället: ”Stor gemenskap”

”Blir något mer”

I övrigt har man lämnat in en borgensbegäran för en planerad höghöjdsbana, vilket alltså är projekterat och klart.

– Vi håller på och breddar verksamheten. Vintern är för kort, vi måste ha mer aktiviteter. Det blir något mer än bara Skicenter på sikt, med lite mountainbike och lite annat också – det är mycket på gång.

Jakten på semestervikarier har börjat – lockar med boende och friluftsliv

Artikeltaggar

Bertil BörjesonEda kommunEda kommunJubileumTurismValfjälletValfjälletÅmotfors

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.