Hon ger kläderna och tygerna nytt liv.
Ulrika Gustafsson vill skapa en större medvetenhet om återbruk och hållbarhet.
– Att laga kläder behöver inte vara något svårt, säger hon.
Ulrika Gustafsson från Arvika slänger sällan kläder. Inte heller köper hon nya speciellt ofta.
– Jag hoppas att lagning av kläder ska bli något som vi gör mer av framöver. Det är en vinst varje gång man kan laga ett plagg, även om det bara går att använda tre–fyra gånger till, säger hon.
Hon reparerar kläder åt sig själv och andra. Ulrika Gustafsson är en del av Nätverk för ett hållbart Arvika och brinner för att skapa medvetenhet om återbruk.
Hållbarhet
I höstas arrangerade Ulrika Gustafsson, tillsammans med Susanne Liljedahl, en hållbarhetsvecka i Equmeniakyrkan i Arvika, där de båda är aktiva. De hade en klädbytardag och reparationskafé. Veckan var en del av Sustainable Fashion Week. Höstens klädbytardag fick en fortsättning. Equmeniakyrkan har fortsatt att ha en ”cirkulär garderob”. Människor kan komma till kyrkan med ett plagg och få med sig ett annat hem.
För Ulrika väntar nu Återbruksgallerian på Ritz den 9 april, som syftar till att öka intresset för återbruk.
– Tanken är att få ihop så många människor som möjligt som reparerar och återbrukar.
Återbruksgallerian
Återbruksgallerian pågår under en dag. Under dagen ligger fokus på hållbarhet och återbruk. Där kommer utställare att visa upp saker som skapats av återbrukande material.
I källaren på Ritz kommer Naturskyddsföreningen att ha klädbytardag.
Många kommer att vara på plats för att laga saker som till exempel cyklar och teveapparater.
Till Återbruksgallerian kan Arvikaborna också komma och få hjälp med att fixa sina kläder. Ulrika är en av de som kommer att vara där och kommer att kunna ge tips på lagningar man kan göra själv.
– Man får möjlighet att sitta ner och prova på. Att laga kläder har alltid varit väldigt socialt. Det är roligt att kunna göra det tillsammans. Ingen behöver känna att man måste kunna något innan, utan tanken är att man kan göra det tillsammans och att man kan lära sig av varandra.
Så får du dina kläder att hålla längre:
Ulrika tipsar AN:s läsare om hur man bäst tar hand om sina kläder:
1. Häng ut plaggen på vädring i stället för att tvätta dem efter bara någon användning.
2. Tvätta i lägre temperaturer.
3. Ta bort en fläck för hand i stället för att tvätta hela plagget.
4. Lägg dina jeans i frysen över natten, det dödar bakterierna. Dessutom är det lättare att ta bort fläckar om du haft jeansen i frysen.
5. Ta bort noppor från dina kläder.
Nål, tråd och sax
Hemma hos Ulrika har många klädesplagg gjorts om eller förnyats – i stället för att hamna i soporna.
I en spånkorg hon har hemma har hon samlat det viktigaste som behövs för att enkelt kunna laga kläder som gått sönder. Det kan vara jeans som det blivit hål i eller en kofta vars knappar lossnat från tyget.
– Många säger ”jag önskar att jag kunde laga när något går sönder”. Men det är inte så svårt och man behöver inte ha jättemycket hemma för att kunna göra det. Nål, tråd och sax kommer man långt med, säger Ulrika och fortsätter:
– Alla kan lära sig att laga kläder, man behöver inte ha gått någon textilutbildning för det.
När det gäller att laga kläder har hon själv fått mycket tips och inspiration från Youtube, Pinterest och sociala medier.
– Där finns det jättemycket kunskap och idéer som man kan ta del av.
På sociala medier, främst Instagram, publicerar Ulrika inlägg om lagningar som hon själv gör så att andra kan ta del av dem.
Tuffa arbetsförhållanden
Ulrika gillar att ägna sig åt det som är kreativt.
– När jag sitter och syr eller lagar någonting så mår jag bra, säger hon.
Men att laga kläder och ägna sig åt återbruk är inte bara ett intresse.
– För mig handlar det både om klimatet och om människovärde. Det går åt 10 000 liter vatten för att göra ett par jeans. Vi kan inte leva som om vi har flera planeter, utan vi måste hitta alternativ. Men jag gör också det här för att jag lärt mig mer om klädindustrin. Det finns sömmerskor som inte får betalt eller som blir tvingade att arbeta i fallfärdiga lokaler och under väldigt dåliga arbetsförhållanden. Jag har också köpt mycket kläder, men den medvetenheten har förändrat mitt sätt att handla.
– Även om det inte direkt påverkar världsekonomin eller livet för sömmerskor i Bangladesh att jag lagar kläder så kan det öka medvetenheten.
För Ulrika handlar det om att människor måste hjälpas åt för att skapa en mer hållbar värld.
– Jag försöker leva så hållbart det går, men jag är ingen perfekt person som gör allting, men man kan göra lite uppoffringar. Det finns ett citat som jag gillar som lyder så här: ”Vi ska bli många som gör tillräckligt, inte några få som gör allt”.
Tre snabba hållbarhetstips:
1. Handla second hand.
2. Gå på klädbytardagar.
3. Laga små hål och fixa trådar som går upp på dina kläder med en gång.
Kappor till barnen
Ulrikas mormor lagade också mycket kläder under tiden hon levde.
– Det var väl mer självklart att man lagade kläder förr i tiden. Det fanns inte tillgång till vad som helst, därför gjorde man det själv av den anledningen, eller för att det inte fanns pengar att köpa nytt.
När hennes mormor hade en yllekappa som var sliten kunde hon ta vara på ylletyget och göra yllekappor till barnen.
– Mormor sparade allting och kunde göra trasmattor av det sista. Min pappa lagar och återvänder också saker och mamma har alltid varit väldigt miljömedveten. Jag själv gillar känslan av att få någonting som är trasigt att bli användbart igen.
Ulrika hoppas att fler ska vilja laga kläder och att återbruk ska bli någonting mer självklart, både bland företag och privatpersoner.
– Så att vi får ett mer cirkulärt och hållbart samhälle.
Fem snabba med Ulrika:
Ålder: 49 år.
Jobbar som: förskollärare och rektor på förskolan Fisken i Arvika.
Gillar: att hålla på med musik och återbruk.
Favoritförfattare: Terry Pratchett och Patricia Briggs.
Lyssnar helst på: gospel och Dolly Parton.