Hoppa till huvudinnehållet

Plusresultat för Coop Värmland – men gränshandeln tynger ner

Publicerad:
Reporter Anna Sims
Anna Sims
anna.sims@nwt.se
Reporter Ida Aronsson
Ida Aronsson
ida.aronsson@nwt.se
Coop Värmlands vd, Anneli Borg Lundmark, ser gärna ännu fler produkter från lokalproducenter i butikerna.
Coop Värmlands vd, Anneli Borg Lundmark, ser gärna ännu fler produkter från lokalproducenter i butikerna. Foto: Lisa Olaison

Den värmländska Coop-koncernens bokslut för 2021 visar på en vinst på 159 miljoner kronor, mycket tack vare markförsäljning vid Tullholmen i Karlstad.

– Vi har mycket kvar att göra men siffrorna talar ändå sitt tydliga språk, säger vd Anneli Borg Lundgren.

På fredagen presenterade Coop Värmland sitt bokslut för 2021.

Starkt bidragande till det goda resultatet är försäljningen av marken vid Tullholmen i Karlstad, som inbringade 138 miljoner kronor. Återbetalning av pensionsmedel från tidigare år bidrog också med 32 miljoner.

Resultatet tyngs däremot ner av förluster rörande gränshandeln, som hämmats av pandemin. Något som främst har drabbat föreningens dotterbolag MaxiMat som redovisar negativa resultat.

Omsättningen i butikerna har ökat med 30 miljoner, jämfört med föregående år.

– Det är väldigt positivt, trots att vi haft det väldigt tufft med gränshandeln med cirka 75 procents omsättningstapp 2020 och 2021. Nu när gränsen är öppen ser vi på en positiv framtid även på Maximat, säger Anneli Borg Lundgren.

Än så länge har de höga drivmedelspriserna inte påverkat gränshandeln.

– Det var nästan samma puls i butikerna under Norges sportlov som 2019.

Vad gäller de höjda priserna på grund av Ukrainakriget och bojkottade ryska varor följer Coop Värmland de priser som Coop sätter centralt.

Bokslutet presenterades i lunchrummet på Coop Nolgård, Hammarö.
Bokslutet presenterades i lunchrummet på Coop Nolgård, Hammarö. Foto: Lisa Olaison

Resultatförbättringarna för Coop- och Pekåsbutikerna beror till stor del på den allt mer populära e-handeln.

– Pandemin har gjort att e-handeln vuxit explosionsartat under året. På en månad tog vi ett utvecklingskliv som motsvarar sex år och den är här för att stanna. Men vi kan inte se att e-handeln tar försäljning från våra fysiska butiker, tvärtom har vi en positiv försäljningsutveckling både för Pekås och Coop, säger Anneli Borg Lundgren och fortsätter:

– Från den sista januari i år kan vi leverera till hela Värmland. Så över påsk ska jag testa en leverans till Uggleheden, norr om Höljes, där vi har stuga. Vi är på rätt väg i vår resultatresa och ser mycket fram emot 2022.

2022 innebär bland annat att nyrenoverade Coop city står klart innan midsommar och innan julhandeln drar igång öppnar helt nybyggda Coop Tullholmen, med café med egen entré. Det finns också bygglov i nytt läge för Pekåsbutikerna i Säffle och Degerfors.

– Dessutom firar Coop 40 år på Bergvik, där jag började i kassan en gång i tiden. Så i oktober kommer det att synas rejält, det blir fest kan vi lova, säger Anneli Borg Lundgren.

Artikeltaggar

Anneli Borg LundgrenBokslutCoopEkonomiNyheterVärmlands län

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.