Hoppa till huvudinnehållet

Över 1 200 civila uppges ha dött i Mariupol

Publicerad:
En man cyklar förbi ett skadat bostadshus i Mariupol på onsdagen.
En man cyklar förbi ett skadat bostadshus i Mariupol på onsdagen. Foto: Evgeniy Maloletka/AP/TT

Situationen blir allt mer akut i Mariupol. Hittills har över 1 200 civila dött i hamnstaden, enligt de lokala myndigheterna.

Totalt lyckades 35 000 människor fly via humanitära korridorer på onsdagen, uppger president Volodymyr Zelenskyj.

Efter nio dagars rysk belägring har minst 1 207 civila dött i Mariupol i sydöstra Ukraina, enligt stadens borgmästare Vadym Bojtjenko. Uppgiften har ännu inte verifierats av oberoende aktörer.

Staden är hem för runt 450 000 människor, men saknar el, värme och vatten efter de ryska angreppen. På gator ligger döda människor och bilder visar hur lokalbefolkningen har börjat begrava dem i massgravar i utkanten av staden. Hungriga människor bryter sig in i butiker på jakt efter mat och många smälter snö för att kunna dricka.

Nya evakueringsförsök

Hittills har alla försök att evakuera Mariupol misslyckats och Ukraina och Ryssland har skyllt på varandra. Men på torsdagen ska ännu ett försök göras för att öppna en så kallad humanitär korridor från staden, uppger president Volodymyr Zelenskyj.

Ett barnsjukhus och en förlossningsavdelning i Mariupol skadades i en bombattack på onsdagen.
Ett barnsjukhus och en förlossningsavdelning i Mariupol skadades i en bombattack på onsdagen. Foto: Evgeniy Maloletka/AP/TT

I sin dagliga videouppdatering på sociala medier säger presidenten att tre humanitära korridorer ut från Sumy, Enerhodar och runt huvudstaden Kiev möjliggjorde att 35 000 människor evakuerades under onsdagen.

Zelenskyj hoppas att fler människor ska kunna lämna krigshärjade områden under torsdagen, då tre nya vägar planeras att öppnas. Förutom från Mariupol ska även evakueringskorridorer upprättas från städerna Volnovacha och Izium.

En miljon barn på flykt

Onsdagens bombattack mot ett barnsjukhus med en förlossningsavdelning i staden har väckt omvärldens vrede och fördömandena från västvärlden har strömmat in. Minst 17 anställda uppges ha skadats, men några dödsoffer har ännu inte rapporterats, rapporterar AFP.

"Attacker mot civila och civil infrastruktur – som sjukhus, vatten- och sanitetssystem och skolor – är samvetslösa och måste stoppas omedelbart," skriver Unicefs chef Catherine Russell i ett uttalande.

FN:s flyktingorgan UNHCR bedömer att närmare 2,2 miljoner människor har flytt sedan kriget startade, varav över en miljon är barn.

Den största delen av de över 700 robotangrepp som Ryssland utfört under kriget har skett i östra Ukraina, enligt John Kirby, talesperson för USA:s försvarshögkvarter Pentagon.

– Om man drar en rak linje mellan Kiev och Odessa så har nästan samtliga attacker skett öster om den linjen, säger Kirby, rapporterar CNN.

Susanna Persson Öste/TT

En familj med två små barn från Kievomrdået som är några av dem runt 35 000 människor evakuerades under onsdagen.
En familj med två små barn från Kievomrdået som är några av dem runt 35 000 människor evakuerades under onsdagen. Foto: Vadim Ghirda/AP/TT

Artikeltaggar

Inrikes/utrikesMariupolRysslandUkraina

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.