Hoppa till huvudinnehållet

Så utreder kommunen om Erik ska få skadestånd

Publicerad:
Reporter Hans-Åke Henriksson
Hans-Åke Henriksson
hans-ake.henriksson@arvikanyheter.se
Erik Dahlström placerades enligt honom och hans företrädare felaktigt i särskola under sex år. Han vill ha en ursäkt och skadestånd på 250 000 kronor för detta. Nu ska verksamhetschefen Per-Joel Sewelén som högsta skolchef hålla i utredningen om kommunen gjort något fel.
Erik Dahlström placerades enligt honom och hans företrädare felaktigt i särskola under sex år. Han vill ha en ursäkt och skadestånd på 250 000 kronor för detta. Nu ska verksamhetschefen Per-Joel Sewelén som högsta skolchef hålla i utredningen om kommunen gjort något fel. Foto: HP Skoglund

Det blir verksamhetschefen Per-Joel Sewelén som kommer att hålla i kommunens utredning huruvida Arvikabördige Erik Dahlström felaktigt placerats i särskola eller ej.

Arvika Nyheter kunde i förra veckan (2 mars) berätta om Erik Dahlström. Erik anser att han under sex års tid felaktigt placerades i särskolan i stället för i den vanliga skolan. Erik har därför tillsammans med sina företrädare, stiftelsen Centrum för rättvisa, krävt Arvika kommun på 250 000 kronor i skadestånd – Erik vill även ha upprättelse i form av en ursäkt. Om inte kommunen fattar beslut om skadestånd inom tre veckor stäms kommunen hos tingsrätten.

Erik vill ha upprättelse och skadestånd – fick inte gå i vanlig skola

– Sex år till spillo, säger Erik.

”Jag och några medarbetare”

När Centrum för rättvisa lämna in kravet på skadestånd till Arvika kommun var det grundskolechefen Carina Johannesson som tog emot och representerade kommunen. Hon säger nu att det är Per-Joel Sewelén som i sin roll som högsta skolchef kommer att ansvara för kommunens utredning av skadeståndskravet.

Vilket han själv bekräftar.

– Jag kommer att tillsammans med några medarbetare hantera ärendet, säger han.

Försäkringsbolag

Sewelén säger också att man kontaktat kommunens försäkringsbolag i ansvarsfrågor som detta men att man ännu inte diskuterat frågan med dem.

Däremot kommer inte kommunens jurist i Kevinfallet, Jonathan Peduru-Aratchi, att kontaktas eller jobba med ärendet. Peduru-Aratchi är annars upphandlad av Arvika kommun, enligt tidigare besked från Sewelén.

– Försäkringsbolaget har egen juridisk kompetens och därför behöver vi inte anlita Peduru-Aratchi. Försäkringsbolaget kommer att få det material som inkommit till kommunen och göra en bedömning utifrån det.

Sewelén säger också att tre veckor är en kort utredningstid och att han i nuläget inte kan bedöma om kommunen hinner färdigt med sin utredning inom den tidsramen.

Blev beklämd

Kommunalrådet Peter Söderström, (S), säger så härefter att ha tagit del av Eriks berättelse.

– Jag blev beklämd när jag läste om Erik. Men det var inget politiskt ärende då och är inte det nu heller utan detta hanteras av utskottet Lärande och Stöds förvaltningen.

Artikeltaggar

Arvika kommunCarina JohannessonJonathan Peduru-AratchiKevinfalletPer-Joel SewelénVård och omsorg

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.