Hoppa till huvudinnehållet

Wilma Nea: ”Handlar om en törst på livet”

Publicerad:
Wilma Nea från Årjäng och Arvika släpper sin debutskiva.
Wilma Nea från Årjäng och Arvika släpper sin debutskiva. Foto: Ebba G. Ågren

Efter ett antal singlar släpper nu värmländska Wilma Nea sitt debutalbum. Det handlar om finessrik pop som bottnar i det personliga och gärna slår några musikaliska kullerbyttor.

När NWT når vårlängtande Wilma Åhs - som har tagit artistnamnet Wilma Nea - spatserar hon nerför Linnégatan i Göteborg omgiven av fågelkvitter. Hon har flyttat från Arvika för att plugga musik i kuststaden där en släktings lägenhet kommit väl till pass. På fredag ska hennes debutalbum släppas och hon ser fram emot det med nervös förtjusning.

– Det ska bli så himla skönt att få ut de här låtarna, berättar hon samtidigt som hon väntar på grön gubbe.

– För de är verkligen en tidsmarkör, så här låter jag just nu. Det blir som att avsluta ett kapitel i en bok vilket gör det möjligt att börja på nästa.

Albumet ”This Too Shall Pass” består av låtar skriva och inspelade under pandemin.

– Just att låtarna ska komma ut i världen, alltså komma ut i världen utanför mitt huvud där de har bott under så lång tid, det är väldigt pirrigt. Skivan har ju hittills bara funnits i min egen värld.

Självständig i skapandet

Inspiration till melodier och textrader kommer ofta i samband med fysisk aktivitet.

– Det handlar om kickar. Typ. Alltså, att få inspiration känns som ett slags rus. Energin från en löptur, en dusch eller en resa ger ofta uppslag till kreativitet för mig. Ibland kan det räcka med att bara vara ouppkopplad vilket sätter fart på hjärnan.

Som artist tar hon ett helhetsgrepp på sin musik. Hon skriver, producerar och framför. Dessutom släpper hon musiken på ett eget skivbolag.

– Från början verkade det enklast att jobba så. Samtidigt så var ju perioden isolerad på grund av pandemin. Utöver min hemmastudio hade jag inget annat musikaliskt sammanhang där jag kunde använda mig så mycket av andra musiker. Så jag valde att jobba själv. Nu, med det nya materialet blir det mer tvärtom. För jag älskar att ta in människor i processen. Genom studierna här i Göteborg har jag också ett helt annat musikaliskt sammanhang i dag.

FAKTA:

Wilma Nea

Wilma Åhs, 22, är uppväxt i Årjäng och Arvika. Som soloartist kallar hon sig Wilma Nea.

Aktuell: Med debutalbumet ”This Too Shall Pass” som släpps på fredag.

Att vara självständig i musikskapandet var också en poäng i sig.

– Jag kände också att jag behövde producera plattan själv för att visa mig själv och andra att jag kunde. Det finns ingenting i en studio som går över huvudet på mig. Jag vet hur det funkar.

Några gästmusiker medverkar dock, på några låtar medverkar en trummis och en basist.

– Min lillebror Jens spelar bas. Mina egna kunskaper räckte inte riktigt till där för att få det som jag ville.

Berättar om titeln på albumet, ”This Too Shall Pass” - varför har du valt den?

– Jag sjunger det i ”Days Like This” som är en av singlarna. Det är kanske det viktigaste spåret på skivan för mig. Den sätter tonen för allt. ”This Too Shall Pass” är ett gammal persiskt ordspråk som har översatts till många språk och många kulturer. Det är en så himla fin sak att ha med sig, att tänka på i tuffa perioder. Livet blir roligare, jobbiga dagar går över.

– Alla låtarna behandlar relationer. Det handlar om en törst på livet, att växa som person och finna självrespekt. Alla låtar anknyter till detta.

Foto: Ebba G. Ågren

"Bakis och förvirrad”

Hon beskriver öppningsspåret ”The Beginning” som ytterligare ett nyckelspår.

– Den är som ett långt väx. Titta på låtens ljudvågor, den är uppbyggd som något som växer och utvecklas och avslutas med mantrat ”It’s only the beginning yet”. Inledningsvis handlar det om att vara bakis och förvirrad , känna sig ful och sedan kommer det känslor som säger att det blir bättre, livet kommer att bli kul. Törst på liv!

Låtarna har hon börjar repa med ett färskt kompband som ska spela i Göteborg i slutet av mars. Hon hoppas kunna komma till Värmland för en konsert i sommar.

– Det är det mest avväpnande liveband du har sett, alla är bara så söta. Det är så himla roligt att spel live. Låtarna på skivan flirtar verkligen med ett livesound som jag har försökt få till. Musiken tar en väldigt rolig form i replokalen.

Wilma Nea är även en av medlemmarna i Arvikabandet Children of the Sün.

– Vi släpper en skiva senare i mars. Projekten lyfter varandra, båda sakerna är väldigt inspirerande.

Artikeltaggar

ArvikaChildren of the sünMusikNöje/KulturPopWilma Nea

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.