Hoppa till huvudinnehållet

Medaljregn över Olle, 74, i EM – dubbla guld och nya rekord: ”Mer än nöjd”

Publicerad:
Arvika Friidrotts Olle Borg tog två EM-guld i Portugal förra veckan och var nära ett tredje i femkampen. Här vid prisutdelningen i tresteget, flankerad av tvåan Valdis Cela från Lettland och italienaren Giuliano Contantini.
Arvika Friidrotts Olle Borg tog två EM-guld i Portugal förra veckan och var nära ett tredje i femkampen. Här vid prisutdelningen i tresteget, flankerad av tvåan Valdis Cela från Lettland och italienaren Giuliano Contantini. Foto: Privat

Arvika Friidrotts Olle Borg hade ett minst sagt framgångsrikt veteran-EM inomhus förra veckan.

Dubbla guld i längdhopp och tresteg följdes upp av silver i mångkampen – med nya nordiska rekord i samtliga grenar.

– Jag hade även ett världsrekord som inte får räknas, konstaterar 74-åringen.

Säsongen kunde knappast ha börjat bättre för 74-årige veteranfriidrottaren Olle Borg.

För ett par veckor sedan vann han SM-guld i både längdhopp och femkamp, där det blev nya svenska och nordiska rekord i båda starterna, och under förra veckans inomhus-EM i Portugal blev det på nytt succé.

– Det var ju bra, jag är mer än nöjd. Jag hade ju hoppats på någon medalj och det blev för min del bra resultat också, säger västvärmlänningen som tävlar i M70-klassen internationellt, trots att han fyller 75 i höst:

– Jag slår dem i 70-klassen, de är upp till fem år yngre. Jag tror att jag nästan var den enda född mitt år. Men han som vann femkampen är bara några månader yngre.

Hur var upplevelsen?

– Roligt med mycket folk, väldigt blandat från Europa och även några amerikaner som var anmälda. Några ukrainare och ryssar talade i glatt samspråk, det kändes lite konstigt i dessa tider, berättar Olle och hänvisar alltså till det pågående kriget i Ukraina.

– Men tävlingen var trevlig annars, det var en bra anläggning. Det var så pass utdraget i tiden så det kändes aldrig trångt heller.

Märktes pandemin av något?

– Den gjorde inte det, förutom att man skulle ha munskydd när man inte tävlar. De hade annonserat om att man skulle visa upp negativt covidtest, men det slopades med bara en vecka kvar till EM, så det har varit ganska lindrigt.

Tre övertramp

Mästerskapet inleddes för Olles del med ett guld i längdhoppet, där det längsta godkända hoppet mättes till 4.64 meter – vilket innebar nytt svenskt och nordiskt rekord.

– Jag hade tre övertramp i längdhoppet, ganska säker på att de hoppen var längre än det längsta. Jag hade knappt nio centimeter bättre i längdhoppet som ingick i femkampen också.

I tresteget slog han till direkt.

Det första hoppet 10.11 meter långt – vilket innebar en förbättring av personbästat, och därmed även såväl nytt svenskt som nordiskt rekord inomhus i M75-klassen.

– Det var 42 centimeter bättre än världsrekordet för 75-åringar, men det får inte räknas, så det är nog ett ganska bra resultat sett till min ålder. Det gick jättebra, så det var roligt. Bra att få till ett så långt hopp direkt och jag hade även fler bra hopp.

Olle Borg, här under en trestegstävling tidigare i år, slog återigen nytt både svenskt och nordiskt rekord i M75-klassen.
Olle Borg, här under en trestegstävling tidigare i år, slog återigen nytt både svenskt och nordiskt rekord i M75-klassen. Foto: Hasse Sjögren DECA Text&Bild

Nära guldtrippel

Även i femkampen såg det länge ut att kunna bli guld och därmed en fullbordad trippel – men letten Valdis Cela kom starkt i de sista grenarna och vann med knapp marginal.

– Jag ledde efter tre grenar. Häcklöpningen var egentligen ganska bra, men jag hade sämsta starten av alla. Så det kunde ha gått bättre. Även om jag tangerade mitt personbästa i höjdhopp räckte det inte då han som vann hoppade tolv centimeter högre, konstaterar Olle och fortsätter:

– Kulstötningen gick förvånande bra, jag är inte riktigt byggd för det men var bara 20 centimeter sämre än den som vann. Sen har jag lite för dålig kondition i nuläget, jag tog inte ut mig helt i 1000-metersloppet för det hade krävts, är väldigt nöjd med att komma tvåa

VM väntar

Årets stora mål har dock inte varit än – då ett utomhus-VM i Tammerfors väntar till sommaren.

– Jag har åtminstone tänkt åka dit, så vi får se hur det kan gå. Jag har inte riktigt kläm på konkurrensen utanför Europa, men Valdis Cela har vunnit mycket även på världsnivån – så jag borde kunna stå mig ganska bra.

Artikeltaggar

FriidrottKFUM ArvikaOlle BorgPortugal

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.