Hoppa till huvudinnehållet

Moduler sålda med förlust: ”Varit en bra lösning under begränsad tid”

Publicerad:
Reporter Hans-Åke Henriksson
Hans-Åke Henriksson
hans-ake.henriksson@arvikanyheter.se
Arvika Fastighets AB har sålt bostadsmodulerna på Styckåsgatan i Arvika till en firma i Knivsta. Totalt rör det sig om åtta moduler. Man säljer med förlust men anser sammantaget att modulerna varit en bra lösning. Några nya planer för området finns inte idag.
Arvika Fastighets AB har sålt bostadsmodulerna på Styckåsgatan i Arvika till en firma i Knivsta. Totalt rör det sig om åtta moduler. Man säljer med förlust men anser sammantaget att modulerna varit en bra lösning. Några nya planer för området finns inte idag.

Arvika Fastighets AB har nu sålt de åtta bostadsmodulerna på Styckåsgatan, pris 271 000 kronor.

AN berättade nyligen att bostadsmodulerna på Styckåsgatan i kvarteret Katten var till salu. Nu har ägarna Arvika Fastighets AB funnit en köpare, en firma från Knivsta.

Arvika säljer bostadsmoduler: ”De har varit en bra affär”

– Modulerna på Styckåsgatan tjänade sitt syfte under cirka fem år, de övriga moduler vi äger används fortfarande och delar av föreningslivet har fått nytta av vårt modulinköp, säger Mikael Engstig, vd för Arvika Fastighets AB.

41 som blev färre

Bostadsmodulerna har sitt ursprung i ett kraftverksbygge i Norge, varifrån de köptes 2016 av det kommunala bostadsbolaget. Det totala antalet var från början 41, för vilka Arvika kommun betalade 2,4 miljoner kronor.

Antalet moduler i kommunal äga har därefter minskat. Bland annat har de sålts till föreningar där köpesumman enligt Mikael Engstig uppgått till mellan 5 000–10 000 kronor styck – 18 av modulerna återfinns eller har återfunnits hos föreningar, enligt Mikael Engstig. Utöver detta har Arvikaföretag använt modulerna samt att en handfull skrotats.

Målgruppen 2016 var ensamkommande flyktingar. Efterhand har modulerna, runt 15 kvadratmeter stora, använts till stödboende och tillfälliga bostäder för byggnadsarbetare. De fåtal som numera är kvar i fastighetsbolagets ägo använts som stödboende.

Omkostnader

Ser man på totalkostnaden för de 41 modulerna har de förutom inköpspriset på 2,4 miljoner kronor även kostat i form av ombyggnadskostnader och tillstånd med mera. När det gäller de åtta modulerna i kvarteret Katten har de enligt Mikael Engstig kostnad cirka en miljon kronor i sådana etableringskostnader. Totalt sett för de 41 modulerna uppgår etableringskostnaderna till två miljoner kronor, enligt samma källa.

När det rör de åtta modulerna på Styckåsgatan ger detta sammanlagda kostnader på knappt 185 000 kronor per modul. Nu säljs de för knappt 35 000 kronor styck.

Vad anser du om det ekonomiska utfallet?

– Det planerade användandet av modulerna här på Styckåsgatan avvecklas i förtid. Det ekonomiska utfallet definierat som skillnad mellan inköpspris och försäljningspris för modulerna är negativt. Sammantaget med hänsyn till bostadssociala faktorer, uteblivna alternativkostnader och inkomna hyror har modullösningen för kommunen, under sin begränsade tid, varit en bra lösning, säger Mikael Engstig.

Artikeltaggar

Arvika Fastighets ABArvika kommunBostad och byggenMikael Engstig

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.