Hoppa till huvudinnehållet

De la Rose om blytunga OS-slutet: ”Idrott kan vara brutalt ibland”

Publicerad:
Reporter Oscar Walldén
Oscar Walldén
oscar.wallden@arvikanyheter.se
Arvikasonen Jacob de la Rose under den tuffa drabbningen i OS-semifinalen mot det ryska laget, där det till slut blev förlust efter rysarstraffläggning.
Arvikasonen Jacob de la Rose under den tuffa drabbningen i OS-semifinalen mot det ryska laget, där det till slut blev förlust efter rysarstraffläggning. Foto: Matt Slocum

Jacob de la Rose är tillbaka på svensk mark igen efter OS-turneringen i Peking.

Han delar med sig av sina tankar och känslor några dagar efter besvikelsen.

– Surt att vi inte fick kröna hela resan med en medalj, säger Jacob till AN-sporten.

Västvärmlänningen är nyligen hemkommen till Karlstad efter en lång flygresa från Peking i Kina.

Därmed, av förklarliga skäl, ingen match för Färjestad redan under tisdagskvällen borta mot Oskarshamn – men på torsdag hemma mot Skellefteå ser han ut att vara tillbaka på hästen.

– Ja, vi siktar på det i alla fall, säger en något sliten Jacob de la Rose till AN-sporten under tisdagseftermiddagen.

”Hade inte mer att ge”

Efter en beundransvärd insats i OS-semifinalen mot Ryssland, där Tre Kronor till slut föll på straffar efter 1–1 vid full tid och en mållös förlängning, väntade Slovakien i en match om bronset.

Tre Kronor klart för semifinal

Men medaljen uteblev efter en svidande 0–4-förlust.

– Jag tycker vi gjorde en fantastisk turnering rakt igenom nästan, det faller ju med minsta möjliga marginal i semifinalen, konstaterar Jacob och fortsätter:

– Sen är det klart att vi inte är nöjda med bronsmatchen när det blev som det blev. Jag tycker ändå vi försökte, men vi hade inte mer att ge. Jag tror den där semifinalförlusten tog hårdare på oss än vad man tror.

Svårt att ladda om efter den enorma urladdningen?

– Nej, alltså man slåss fortfarande för en OS-medalj liksom. Inställningen tycker jag inte det var något fel på, vi gick ut och slet så mycket vi kunde i bronsmatchen också. Man var väl lite dränerad på energi kanske, men jag tycker ändå vi gjorde så gott vi kunde.

Tre Kronor föll i bronsmatchen

Hur surt var det att förlora på det sättet som ni gjorde mot Ryssland?

– Vi gör ju en grym match. Otroligt starkt att komma tillbaka i tredje, vi kvitterar och vi har ju chanser i förlängningen och leder även straffläggningen. Men det är otroligt små marginaler i straffar, det kunde lika gärna gått åt andra hållet.

– Så det var surt. Idrott kan vara brutalt ibland, konstaterar Arvikasonen.

Tre Kronor gjorde i stort en riktigt bra OS-turnering men föll på målsnöret när medaljerna skulle delas ut.
Tre Kronor gjorde i stort en riktigt bra OS-turnering men föll på målsnöret när medaljerna skulle delas ut. Foto: Petr David Josek

Sverige inledde annars OS med två raka segrar mot Lettland och just Slovakien i gruppspelet, för att sedan tappa en 3–0-ledning mot Finland till en sur övertidsförlust i gruppfinalen.

Läs också

”Plump i protokollet”

Därefter väntade Kanada i kvartsfinalen – där Tre Kronor gjorde en mer eller mindre fläckfri insats försvarsmässigt och vann med 2–0.

– Det var en riktigt bra och väl genomförd match i 60 minuter då också. Vi följer vår matchplan, spelar grymt bra defensivt och har tålamod. Till slut får vi utdelning framåt och sen stänger vi ner dem fullständigt efter det också.

– Jag tycker vi gör bra matcher rakt igenom hela turneringen, utom den sista bronsmatchen där – det är en plump i protokollet, konstaterar Jacob som annars är nöjd med OS-upplevelsen:

– Det var ett grymt gäng att vara iväg med, fantastiska lagkamrater och ledare, så det är surt att vi inte fick kröna hela resan med en medalj.

Hur nöjd är du över din egen turnering i stort?

– Jag tycker det kändes bra. Jag fick mycket förtroende och tycker jag förvaltade det förtroendet också. Så jag är nöjd med min egna prestation så, men det är svårt att ta in det när man är besviken över att man inte fick med sig en medalj hem. Det är en lagsport och man är ju en lagspelare.

Jacob inleder jakten på OS-guld: "Bland det största man kan vara med på”

Fokus på SHL-avslutningen

Nu väntar alltså spel med FBK igen, där vi även har Charlottenbergssonen Marcus Nilsson, i kampen om de åtråvärda slutspelsplatserna.

Karlstadlaget, som nyligen gjort klart med OS-backen och tidigare Färjestadsspelaren Theodor Lennström, ligger för närvarande på sjätte plats i SHL-tabellen.

– Nu är det bara att ladda om direkt. Först och främst har vi en grundserie att spela klart, där varenda match kommer bli otroligt viktig. Det gäller att ta så mycket poäng som vi kan och försöka hamna på topp sex till att börja med, för att ta oss direkt till kvartsfinal.

– Sen när man väl är i ett slutspel kan allt hända. Jag tycker vi har alla lagdelar som krävs för att kunna gå långt i ett slutspel, så det är bara att göra en så bra avslutning som möjligt på säsongen, säger Jacob de la Rose.

Dokument: Talangfabriken – så har Arvika HC fostrat dagens SHL-stjärnor

Artikeltaggar

Arvika HCFärjestad BKIshockeyJacob de la RoseKarlstadPekingTre KronorVinter-OS

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.