Hoppa till huvudinnehållet

AN-podden: Konstkuppen i Arvika ‒ värdefulla tavlor fortfarande försvunna

Publicerad:
1991 stals tolv tavlor från Arvika Nyheters redaktion. Konstverken är fortfarande försvunna. Nu berättas historien i en miniserie i Arvika Nyheters podcast AN-podden.
1991 stals tolv tavlor från Arvika Nyheters redaktion. Konstverken är fortfarande försvunna. Nu berättas historien i en miniserie i Arvika Nyheters podcast AN-podden. Foto: Anton Eriksson

Det är en av de största konststölderna i Värmlands historia – i februari 1991 försvinner tolv tavlor värda över en miljon från Arvika Nyheters redaktion.

Nu berättas historien i en miniserie i Arvika Nyheters podcast AN-podden.

Det var i februari 1991 som det var inbrott på Arvika Nyheters redaktion. Tolv tavlor ‒ som då var värda över en miljon kronor ‒ försvann.

Stölden skedde ett par år innan Rackstadmuseet invigdes och Arvika Nyheters samling utgjorde den enda permanenta utställningen där alla Rackstadkolonins konstnärer fanns representerade.

Flera av tavlorna bar Rackstadkonstnärernas signaturer, och den mest värdefulla var en målning av Gustaf Fjaestad, 1991 var den värd 550 000 kronor. Över 30 år senare har ingen av tavlorna kommit tillbaka.

– Polisen ringde mig dagen efter det hade hänt, och de ringde till mig för att jag var sist från redaktionen, berättar Arvika Nyheters reporter Kerstin Herö i AN-podden.

Blev det någonsin någon slutpunkt kring det här, eller föll det bara bort?

– För mig känns det som om det bara flöt ut, och jag fick nog aldrig riktigt svar på vad som hade hänt. Jag kanske inte ställde frågan, men det var aldrig någon som berättade för oss: så här gick det.

”Tror att de är borta”

Det är Arvika Nyheters reporter Anton Eriksson som gör poddserien.

– Det har varit svårt att få fram information om vad som hände med tavlorna, och många som jag har pratat med tror att de är borta för alltid, säger han.

Från mitten av 1980-talet till början av 2000-talet skedde en rad uppmärksammade konstkupper i Sverige. 1993 är året för rififikuppen mot Moderna museet och år 2000 tog sig tre beväpnade män in på Nationalmuseum.

Arvika Nyheters reporter Anton Eriksson producerar och klipper AN-podden.
Arvika Nyheters reporter Anton Eriksson producerar och klipper AN-podden. Foto: Linus Carle

I sammanhanget är konstkuppen på Arvika Nyheters redaktion liten, men många av Rackstadkolonins konstnärer kan i dag gå för miljonbelopp på auktioner.

– Gemensamt för många konststölder är att verken dyker upp till slut, oavsett hur lång tid de har varit borta, konstaterar Anton Eriksson.

Många av intervjuerna till poddserien är gjorda, men arbetet pågår och fler intervjuer kan bli aktuella.

Har du något att berätta om stölden kan du höra av dig till redaktion@arvikanyheter.se.

Nu finns den första delen av tre att lyssna på där poddar finns, bland annat Spotify, Podcaster och Acast.

AN släpper podcast: ”En historisk satsning”Dokument: Styckmordet i Arvika gäckade polisen – fortfarande ouppklarat

Tidigare avsnitt:

Artikeltaggar

AN-poddenAnton ErikssonArvikaArvika kommunArvika NyheterBrott & blåljus

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.