Hoppa till huvudinnehållet

Så hanterar kommunen alkohol vid representation

Publicerad:
Det är inte särskilt vanligt att alkohol förekommer vid kommunens representation, men i vissa fall förekommer det.
Det är inte särskilt vanligt att alkohol förekommer vid kommunens representation, men i vissa fall förekommer det. Foto: Christine Olsson

Alkohol vid kommunens representation är inte särskilt vanligt – men vid några tillfällen har det förekommit.

Arvika Nyheter fortsätter sin granskning av kommunens representation åren 2017-2021. Granskningen, som skett via stickprov, visar att kommunens totalt representerat/delat ut presenter till anställda för cirka 13 miljoner kronor dessa år.

Granskningen visar också att det inte förekommit särskilt mycket alkohol i kommunens representation dessa år. Vid några tillfällen har det dock förekommit.

När en delegation från Kenya var i Arvika angående ett vattenprojekt bjöds det på vin på Palladium. Totalt åts och dracks det för drygt 8 000 kronor.
När en delegation från Kenya var i Arvika angående ett vattenprojekt bjöds det på vin på Palladium. Totalt åts och dracks det för drygt 8 000 kronor.

Kenyabesök

Ett sådan tillfälle var när kommunen i augusti 2018 hade besök från Kenya och bjöd på middag på restaurang Regi. Förutom bland annat 13 ryggbiff á 300 kronor styck, tryffelburgare och oxfilépasta med mera beställdes det enligt fakturan även in bland annat två flaskor rödvin á 315 kronor styck.

Besöket var föranlett av att Arvika deltar i ett projekt runt vattenförsörjning i Kenya med målet att öka säkerheten i dricksvattenproduktionen i samhället Moi´s Bridge.

Deltog på Regi gjorde bland annat kommunalrådet Peter Söderström (S).

Varför ska det drickas vin vid ett sådant tillfälle?

– Att servera vin vid ett sådant besök följer de etiska regler vi har runt representation. Kan meddela att det även fanns vatten som alternativ, säger Söderström.

Vin, cider och starköl dracks när kommunprisfesten gick av stapeln 2020.
Vin, cider och starköl dracks när kommunprisfesten gick av stapeln 2020.

Mera regelbundet med alkohol

Ett annat tillfälle när det bjudits på alkohol är när Arvikas kommunpris delas ut.

Här följer utdrag ur fakturor från denna fest:

• 2017: Totalsumma 17 673 kronor, inkluderat bland annat åtta vinpaket á 172 kronor styck.

• 2018: Totalsumma 19 976 kronor. I fakturan ingick bland annat 29 fördrinkar.

• 2019: Totalsumma 15 301 kronor. I fakturan ingick 20 fördrinkar. Här har det också fakturerats 1 dryck á 1 492 kronor.

• 2020: Totalsumma 15 283 kronor inkluderat 9 vinglas a 78,40 plus moms, 1 cider á 36 kronor plus moms samt 2 starköl á 62,40 kronor plus moms.

• 2021: Totalsumma 18 320 kronor. På fakturan står det 1 alkoholhaltig dryck á 1 528 kronor.

Det förekommer inte särskilt mycket alkohol i den stickprovsundersökning Arvika Nyheter har gjort av kommunal representation, men det förekommer.
Det förekommer inte särskilt mycket alkohol i den stickprovsundersökning Arvika Nyheter har gjort av kommunal representation, men det förekommer. Foto: Christine Olsson

Deltagit från Arvika kommun på kommunprisfesten under de aktuella åren har bland annat kommunfullmäktiges ordförande Lars-Ove Jansson (S), kommunalrådet Peter Söderström (S), Jan Wettmark (M), samt kommunens högsta tjänstepersoner gjort.

Ordförande i priskommittén är Lars-Ove Jansson.

Hur ser du på att det dricks vin och öl vid dessa tillfällen?

– Extern representation (representation för icke kommunanställda) ska ha ett direkt samband med kommunens verksamhet och vara ett uttryck för sedvanlig gästfrihet i form av värdskap. Att det vid utdelning av kommunpris, företagspris och Företagarnas pris om önskvärt serveras ett glas vin eller en öl i samband med middagen anser jag vara måttfullt, säger Jansson.

Bland kommunpristagarna genom åren finns flera föreningar, bland annat Arvika Ridklubb och Jössefors IK, som sysslar med ungdomsidrott.

– Det är måttfullhet med alkohol som gäller och det tycker jag är bra, säger Lars-Ove Jansson. Dagens riktlinje om måttfullhet vid extern representation är bra.

Att exakt utläsa vad som druckits på kommunprisfesten är inte helt lätt enligt flera fakturor. Kan du förklara för läsarna?

– Välkomstdrycken är likadan varje år, två alternativ finns där det ena såklart är alkoholfritt. Deltagarna kan sedan välja på alkoholfritt alternativ eller ett glas vin eller en öl till maten, gäller samtliga år. 2018 påpekade jag att på fakturan saknade jag en särskild redovisning av kostnad för alkohol vilket hotellet sen har hörsammat. 1 500 kronor för vin och öl till maten för det antalet personer bedömer jag som högst rimligt. Jag tycker att den nivå som hotellet nu har på sin faktura är tillfyllest, säger Lars-Ove Jansson.

Lars-Ove Jansson, kommunfullmäktiges ordförande (S).
Lars-Ove Jansson, kommunfullmäktiges ordförande (S).

Även kommunalrådet Peter Söderström (S) brukar delta i kommunprisfesten.

– Det finns etiska regler som påtalar hur kommunen ska förhålla sig till alkohol vid representation, måttfullhet anbefalles, säger Peter Söderström.

Dricker du själv alkohol vid kommunprisfesten?

– Nej, men alkoholfritt vin dricker jag, har bilen till jobbet.

Kommunalrådet Peter Söderström (S).
Kommunalrådet Peter Söderström (S). Foto: Tommy Pedersen

Artikeltaggar

Arvika kommunArvika RidklubbJan WettmarkJössefors IKLars-Ove JanssonNyheterPeter Söderström

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.