Hoppa till huvudinnehållet

Brorsson blickar framåt i OS: ”Har nog aldrig varit så fokuserad tidigare”

Publicerad:
Reporter Oscar Walldén
Oscar Walldén
oscar.wallden@arvikanyheter.se
Mona Brorsson, till höger i bild, petades från sprintloppet och därmed även jaktstarten men fick se Elvira Öberg, till vänster, ta dubbla silver från sidan.
Mona Brorsson, till höger i bild, petades från sprintloppet och därmed även jaktstarten men fick se Elvira Öberg, till vänster, ta dubbla silver från sidan. Foto: Pontus Lundahl/TT

Mona Brorsson var rejält besviken efter petningen från sprinten i OS – men har nu skiftat fokus helt och hållet mot masstarten.

Hon fick dessutom vara med och coacha fram Elvira Öbergs silver i jaktstarten.

– Det är alltid mycket mer nervöst att stå på sidan av, men det var superroligt!

Trots att västvärmländskan Mona Brorsson var den svenska som placerade sig bäst i distansloppet – den första individuella distansen i OS – fick hon inte chansen i sprinten som kördes under fredagen.

Besviken Brorsson petad: "Kan inte beskriva"

Därmed var även söndagens jaktstart körd, eftersom sprintloppet ligger till grund för den. Anna Magnusson fick chansen på Monas bekostnad.

– Jag blev såklart jättebesviken över uttagningen och det är fortfarande tråkigt att behöva stå på sidan av, säger Mona till AN-sporten och fortsätter:

– Jag gjorde ju ett bra distanslopp och fick till ett bra resultat, men blev för passiv i åkningen. Jag hade för mycket respekt för höjden, längden och hela tävlingen tror jag. Extra tråkigt att behöva stå över, då jag också verkligen känner att jag är i bra form!

Mona Brorsson bästa svenska i OS-distansen – efter en bom

Vad fick du för förklaring?

– Anna hade presterat otroligt bra träningspass under de senaste veckorna innan OS och eftersom hon är en stark stafettkandidat ville man se henne i en tävling också. Då jag hade den långsammaste åktiden i distansen fick jag stå över.

Den svenska insatsen i sprinten var stark – framför allt med tanke på Elvira Öbergs silvermedalj. Nämna Magnusson slutade därefter sjua, Linn Persson tolva och Hanna Öberg 19:e.

– Laget stod för en fantastisk prestation och det har varit så roligt att fira Elviras medalj!

Här firas det i svenska skidskyttelandslaget efter Elvira Öbergs silver i jaktstarten. Mona Brorsson syns till vänster i bild.
Här firas det i svenska skidskyttelandslaget efter Elvira Öbergs silver i jaktstarten. Mona Brorsson syns till vänster i bild. Foto: Pontus Lundahl/TT

”Mycket mer nervös”

Succén upprepade sig sedan under söndagen, då Elvira på nytt körde in som tvåa bakom norska suveränen Marte Olsby Røiseland – och Mona hjälpte till med coachningen.

– Det var jätteroligt! Det är alltid mycket mer nervöst att stå vid sidan av, men det var superroligt att få vara med och heja fram tjejerna i dag, säger Brorsson efter skidskyttelandslagets andra OS-silver.

Dessutom körde Monas rumskamrat tillika värmländskan Linn Persson upp sig till en femteplats i jaktstarten. Hanna Öberg körde upp sig en placering, men det var desto tyngre för Anna Magnusson som rasade rejält och blev 46:a – efter hela sex bom.

”Gigantisk bonus”

Nästa tävling för skidskyttarna är stafetten. Huruvida Mona tar plats i den eller inte återstår att se – men en plats i masstarten, det sista loppet, är garanterad i och med placeringen i totala världscupen.

– Jag har nog aldrig varit så fokuserad på något tidigare, som jag är på den kommande masstarten nu! Skulle jag få åka stafetten också skulle det vara en gigantisk bonus, men det går liksom inte att kontrollera.

– Just nu är varje träningspass en ”tävling i masstart”, säger Mona.

Dokument: Mona Brorssons resa – från uppväxten i Koppom till OS i Peking

Artikeltaggar

Anna MagnussonElvira ÖbergHanna ÖbergKinaLinn PerssonMona BrorssonSkidskytteVinter-OS

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.