Arvikaföretag i unikt miljöprojekt: ”Är redo för skarpa tester”

Publicerad:
Arvikaföretaget BGG-Service AB deltar i ett vattenreningsprojekt ihop med Stockholmsbaserade Radma Carbon AB. Längst fram ses till vänster Radma Carbons utvecklingschef Radwa Ashour och vd Elin Sohlberg. I bakre raden från vänster ses intressenten Lennart Hagelqvist, Anders Mattsson, BGG-Service, samarbetspartnern Hans-Erik Sjöberg och Malte Lilliestråle, Radma Carbon. Sextetten står vid den bänkprototyp som nu ska testas för uppsamling av lakvatten vid en avfallsanläggning. Foto: Hans-Åke Henriksson

Arvikaföretaget BGG-Service AB är med i utvecklingen av ett vattenreningsprojekt som man hoppas ska slå kommersiellt, man gör det ihop med Stockholmsbaserade Radma Carbon AB. Involverade i projektets ursprung har även bland annat Stockholms universitet varit.

Projektet handlar om en patenterad metod där magnetisk aktiverad kol har en avgörande roll för att bland annat rena vatten.

– Vår teknologi adsorberar (tar upp) mikroföroreningar och tungmetaller från olika vattenkällor, exempelvis utlakat deponivatten, grundvatten, ytvatten och industrivatten. De aktiverade kolpartiklar som används är mycket små, av mikrometerstorlek, och är starkt magnetiska vilket gör dem lätta att samla in från lösningar med hjälp av extern magnet. Insamlade partiklar kan sedan renas, återaktiveras och återanvändas vilket ger en låg kolförbrukning, säger Elin Sohlberg, vd på Radma Carbon.

Svåra att bryta ner

De produkter som är under utveckling ska bland annat rena vatten som är förorenat av PFAS. PFAS, eller högflourerade ämnen, är samlingsnamnet på en rad ämnen som är svåra att bryta ner och som riskerar att förorena marker, vattendrag och dricksvattentäkter när de kommer ut i naturen.

PFAS i brandskum är ett omdiskuterat användningsområde med bland annat förorenade brandövningsplatser som följd. PFAS finns dock även i exempelvis smink, teflon och kläder och har skapats för att stöta bort fett, smuts och vatten.

– Naturvårdsverket ha gjort beräkningar att det finns cirka 2 000 platser i Sverige som behöver någon form av åtgärd efter PFAS-påverkan. 300 av dessa platser är i akut behov av rening, säger Elin Sohlberg. Detta är ett stort miljöproblem som man inte alltid talar om, idag lite i skuggan av uppvärmningsproblematiken.

Anders Mattsson, BGG-Service.
Anders Mattsson, BGG-Service. Foto: Hans-Åke Henriksson

Läckande soptippar

Att motverka läckande soptippar är ett av användningsområdena. Det är här Arvikaföretaget BGG-Service AB kommer in i bilden. Att de gör det har också att göra med tidigare kontakter mellan BGG-Services ägare, Anders Martinsson, och Radma Carbon AB:s huvudägare, Malte Lilliestråle.

Den allra första kontakten mellan de två skedde dock via Arvika kommuns näringslivsutvecklare, Jonas Andersson, detta då Lilliestråle kontaktade kommunen med anledning av intresse för att tillverka elbussar.

– Lilliestråle frågade Jonas om han kände till någon som höll på med fordon, och vi bygger ju delar till brandbilar, säger Anders Martinsson.

Samarbetet har idag utvecklats till att BGG-Service är Radma Carbons utvecklingspartner för den separationsenhet som tagits fram.

– Det Anders håller på med är en bänkprototyp i vilken vi separerar kolet från vattnet. Vi skissar tillsammans på olika lösning. Vi hoppas att detta ska ge möjligheter och även arbetstillfällen i Arvika, säger Elin Sohlberg.

Är optimist

Till vardags är sju personer anställda på BGG-Service, vars huvudsakliga sysselsättning är att bygga tankar till räddningstjänsten. Man utför även olika serviceuppgifter till industrin, bland annat åt Arvika Gjuteri.

BGG-Service håller till i lokaler nära Arvika ridhus och Martinsson är optimistisk inför möjligheterna med produkter för vattenrening.

– Jag tror starkt på detta, säger han.

Radma Carbons Radwa Ashour och Elin Sohlberg vid den bänkprototyp som BGG-Service varit med och utvecklat och som ska tillverkas av Arvikaföretaget om projektet slår kommersiellt.
Radma Carbons Radwa Ashour och Elin Sohlberg vid den bänkprototyp som BGG-Service varit med och utvecklat och som ska tillverkas av Arvikaföretaget om projektet slår kommersiellt. Foto: Hans-Åke Henriksson

Har tagit över

Ännu är man dock i ett tidigt skede av projektet, en bänkprototyp är dock i princip klar och ska nu testas av Radma Carbon AB under realistiska former.

Radma Carbon AB är annars ett nybildat bolag med sex medarbetare varav några på konsultbasis. Själva materialet i reningsprocessen har utvecklats av bolaget Biokol AB i samarbete med Stockholms universitet och har sedan tagits över av Radma Carbon AB. Sett till utbildningsinstitutioner ligger Radma Carbons utvecklingslaboratorium för övrigt i en byggnad som ägs av Kungliga Tekniska Högskolan, KTH.

– Idag har vi en fungerande lösning för vattenrening och vi hoppas att redan till våren ha en produkt på plats till slutkund, då att ta hand om lakvatten vid en avfallsanläggning, säger Elin Sohlberg.

– Vårt samhälle har nått en gräns hur mycket kemikalier vi tål, vi håller på och förgiftar oss själva, och vi måste ta hand om kemikalierna som redan finns.

Artikeltaggar

Anders MartinssonArvika GjuteriArvika kommunArvika och klimatetBGG-Service ABMiljöNäringslivNaturvårdsverketTeknik och vetenskap

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare