Hoppa till huvudinnehållet

Kan Arvika få en egen båtbuss sommartid?

Publicerad:
Reporter Kerstin Herö
Kerstin Herö
kerstin.hero@arvikanyheter.se
Än är det is på sjön, men om några månader är det sommar igen. Båtbussen i Karlstad har blivit ett uppskattat inslag sommartid. Skulle Arvika kunna ha en egen båtbusslinje?
Än är det is på sjön, men om några månader är det sommar igen. Båtbussen i Karlstad har blivit ett uppskattat inslag sommartid. Skulle Arvika kunna ha en egen båtbusslinje? Foto: VärmDal NWT Media

Båtbussarna i Karlstad sommartid har blivit populära. Kanske kan Arvika få en egen båtbusslinje under sommaren som kan ta turister och lokalbefolkningen med på en båttur. Frågan är aktuell politiskt just nu.

Arvika kommun sträcker sig runt hela Glafsfjorden.

Sommartid förekommer ett betydande båtliv, men har du ingen egen båt, är det svårare att ta sig någonstans sjövägen. Det finns inga organiserade båtturer.

I slutet av januari behandlade kommunledningsutskottet i Arvika ett förslag om att låta utreda vilka förutsättningar som finns att införa någon variant av båtbusslinje på Glafsfjorden. Utskottet ställde sig bakom förslaget. Men det ska igenom fler instanser innan man säkert vet om det blir en utredning eller inte.

Eva Aasum är turistchef i Arvika och känner igen förslaget.

– Vi har diskuterat det litegrand.

Hur ser du på det med tanke på besöksnäringen?

– Jag tycker det är en intressant fråga. Det är många fina ställen man skulle kunna ta sig till med båt runt Glafsfjorden. Klässbol, Sölje, Älgå, Ingestrand.

Får ni ofta frågor om båtturer, när det kommer besökare till Arvika?

– Ja, det händer. Inte jättefrekvent, men det förekommer.

Med tanke på Arvikas läge är det naturligt att vara ute på vattnet. Men det är inte bara att ordna båtturer på Glafsfjorden.

– Det är en ganska omfattande historia. Finns det en marknad för det? Det måste också finnas en infrastruktur (bryggor) för att kunna landstiga, säger Eva Aasum.

Förslaget om båtbussar är framlagt i en motion av Alina Koltsova (MP) som tycker att Arvika ska ta vara på sitt läge vid vattnet och att pröva om det går att inrätta linjer med båtbuss under sommaren. Motionen går nu vidare för beslut i fullmäktige.

Det är inte första gången idén om att arrangera båtturer på Glafsfjorden dyker upp. För ett par år sedan las tanken fram i ett medborgarförslag. Men den gången konstaterade kommunen bara att man ställde sig positiv till det och gärna såg privata initiativ. Det ledde aldrig vidare till någonting.

På så sätt skiljer det sig åt den här gången, då kommunledningsutskottet föreslår att kommunen själv ska utreda vilka förutsättningar som finns för en lokal båtbusslinje i Arvika. Och om det skulle gå att genomföra i samarbete med Region Värmland som via Värmlandstrafik organiserar kollektivtrafiken i länet.

Inte bara i Karlstad, utan även i Kristinehamn och Grums kommuner har man kört med båtbussar sommartid.

Artikeltaggar

Arvika kommunBåtbussTurism

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.