Replik: Olyckligt att ovaccinerade anklagas för smittspridning

Insändare
PUBLICERAD:
Att nu speciellt de ovaccinerade anklagas för smittspridning är en olycklig utveckling, skriver Barbara Hinsch.
Foto: Johan Nilsson/TT

Tack, Mirja Jordan, att du vågade dig på detta omstridda temat. Du avslutar med: Det finns mycket mer att tillägga i detta ämne. Ja, det stämmer verkligen, och det vill jag göra i det följande.

På nästa sida av samma tidning med din insändare i finns den stora rubriken: "Rekordhög smittspridning i Västvärmland". Fortfarande byggs panik och rädsla upp. Detta har vi levt med ganska länge. Människorna är tillräckligt rädda. Att smittan sprids tills tillräckligt många har haft omikron, i numera många länder kallad en förkylningsinfluensa, förvånar väl ingen längre. Uppenbarligen hjälper inte covid- vaccinet varken mot att man blir sjuk eller smittar andra. Ett vaccin har uppgiften att immunisera människor mot en sjukdom. Antingen det fungerar eller inte. I covid-fallet fungerar det i alla fall inte, hur många gånger vaccinationen än upprepas med samma ämne. Då kommer frågan upp, om det handlar sig om ett vaccin över huvud taget. Att ens eget immunförsvar försvagas mer och mer med varje ny dos uppmärksammar läkare över hela världen.

Som följd insjuknar man lätt vid varje ny influensa.

Att nu speciellt de ovaccinerade anklagas för smittspridning är en olycklig utveckling. Om de ovaccinerade inte kan leva ett normalt liv och blir utpekade som smittspridare, kan detta betraktas som ovärdigt ett rättssamhälle. Och tänk på alla de som har gått igenom sjukdomen och har antagligen bättre skydd än alla vaccinerade!

Att en ung kommunpolitiker lägger en motion med förslaget om att Arvika inte ska anställa ovaccinerade sprider hat och misstro, går mot FN:s mänskliga rättigheter, diskriminerar en inte så liten grupp av samhället. Hur långt kan L-politikern tänka sig gå? Var ligger gränsen för uteslutandet? Riksdagsledamoten Jan Ericsson säger: ”Så borde politiken hålla huvudet kallt och försvara de mänskliga rättigheterna även i en kris.” Tack Jan Ericsson!

Barbara Hinsch

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.