Hoppa till huvudinnehållet

Ny singel från Arvikaband – med tidigare Idol-finalist: ”Ganska avskalat”

Publicerad:
Arvikabandet Children of the Sün har släppt sin andra singel från det kommande andra albumet som släpps i mars.
Arvikabandet Children of the Sün har släppt sin andra singel från det kommande andra albumet som släpps i mars. Foto: Pressbild

Under fredagen släpptes den andra singeln från Arvikabandet Children of the Süns kommande uppföljaralbum.

Låten heter ”In Silva” och är förstärkt av tidigare Idol-finalisten Simon Zion.

– Jag har tänkt ganska länge på att det vore kul att göra något med just honom, säger gitarristen Jacob Hellenrud.

Redan i samband med släppet av debutplattan ”Flowers” började Children of the Sün fundera kring nästa skiva och eventuella koncept.

Bandets gitarrist Jacob Hellenrud och sångerskan Josefina Berglund Ekholm, som skriver mycket av låtarna tillsammans, testade då ett annat grepp kring just den här låten.

– Då hade jag min akustiska gitarr, så satt vi och jammade som vi brukar göra när vi skriver låtarna. Ofta sitter vi i en studio och kan ha med olika trumljud, EQ:a och hålla på hela dagarna, berättar Jacob Hellenrud.

Tillsammans med den starka sången från Josefina Berglund Ekholm och gästsångaren Simon Zion – som alltså var i Idol-final 2015 – är den akustiska gitarren ensamt instrument i låten.

– Vi tänkte att vi utgår från gitarren och har ganska avskalat, så man får känslan av att sitta på en stubbe ute i skogen och bara jammar loss – med träden som publik. Då kom ”In Silva” till, som betyder i skogen på latin.

”Den skär av lite”

Då kommande plattan är ett konceptalbum, som innehåller 13 låtar och sträcker sig över 44 minuter, är den nya singeln inte nödvändigtvis representativ för hur resten låter.

Låten är betydligt mer avskalad och stämningsfull i sitt arrangemang än vad som kanske brukar vara fallet vid singelsläpp, menar Jacob.

– Vi visste att skivbolaget ville ha tre singlar, och vi skulle kunna tagit tre klassiska rocklåtar. Men vi tyckte själva att det var en ganska trevlig låt, den skär av lite från det andra vi gör. Den är kanske inte så uppenbar att ha som singel.

Hur kom ni i kontakt med Simon?

– Jag har tänkt ganska länge på att det vore kul att göra något med just honom, ända sen Idol när han var så himla bra – så tyckte alla i andra bandet också det, berättar Jacob och fortsätter:

– Jag tänkte att det vore kul att ha någon som gästade på den låten och dela på med Josefina. Vi testade att skicka ett DM på Instagram till honom, och se om han skulle vara intresserad. Så var han det, det var inte svårare än så.

”Superglada”

Resultatet av detta samarbete, som skedde på distans, blev riktigt lyckat tycker Jacob själv.

– Vi har krånglat med honom och försökt gett ”guidelines” över nätet, och han har gjort en superbra tolkning av låten tycker jag. Vi är superglada!

Låten handlar enligt bandets beskrivning om ”att sträva efter något du inte vet vad det är, att vilja ha saker som inte finns och att låta livet spela ut sig på dina villkor”.

Det kommande albumet ”Roots” är färdigt och planerat att släppas den 18 mars. Innan dess kommer bandet släppa ytterligare en singel.

Den första singeln ”Gaslighting” släpptes i december förra året.

Övriga bandmedlemmar är Ottilia Berglund Ekholm - kör, Wilma Ås - kör, keys, Johan Lööf - trummor, och Ida Wahl - bas.

Du kan lyssna på ”In Silva” här.

Arvikaband släpper första singeln från kommande albumetSolen bränner bort allt tvivel

Artikeltaggar

ArvikaChildren of the sünJacob HellenrudMusikRock

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.