Hoppa till huvudinnehållet

Juhlin och Axelsson om covidkaoset i SSL: ”Tråkigt varje gång en match flyttas”

Publicerad:
Västvärmländskan Linnea Juhlin, lagkapten i Karlstad IBF, är en av spelarna i laget som testat positivt för covid-19.
Västvärmländskan Linnea Juhlin, lagkapten i Karlstad IBF, är en av spelarna i laget som testat positivt för covid-19. Foto: Helena Karlsson

Det har flyttats en massa matcher i damernas SSL senaste veckorna.

I både Linnea Juhlins Karlstad IBF och Jenny Axelssons Kais Mora, som skulle ha mötts i lördags, har flera smittats.

– Det är tråkigt varje gång en match flyttas, säger Juhlin som själv testat positivt.

Karlstad har inte spelat någon SSL-match sedan den 6 januari, då det blev en sur övertidsförlust hemma mot Malmö, utan har fått flytta tre raka.

Senaste veckan har det varit många covid-19-fall inom laget. Lördagens match borta mot Kais Mora var således inte genomförbar.

– Vi var nog uppemot tio stycken som mest. Då har vi bara 5-6 stycken kvar utöver det, så det hade inte gått, säger västvärmländska lagkaptenen Linnea Juhlin, som själv varit en av de drabbade:

– Jag kom ur min karantän igår, men har inte direkt mått dåligt. Ingen feber eller så, så det var skönt. Jag kom lindrigare undan nu än när jag hade det i mars förra året, nu när jag är vaccinerad.

Hur ser du på situationen som är nu annars, med alla matchflyttar?

– Jag vet inte riktigt. Det är tråkigt varje gång en match flyttas, men samtidigt är det något man inte själv kan påverka, konstaterar Juhlin.

Är det rätt eller fel att inte pausa ligan, som du ser det?

– Jag har nog inte ens funderat på det. Jag vill ju gärna spela om det är möjligt, men det är svårt – alla tycker olika. Är glad att man själv inte behöver ta de besluten...

Som det ser ut i nuläget möter man tabelltrean Västerås borta på fredag.

– Det är ett bra lag, så det kommer bli en tuff match. De är väl inne i det lite mer nu, men när vi väl får igång vårt spel är vi riktigt bra.

Utmanande att spela efter så långt uppehåll?

– Det är väl klart att det blir, eftersom vi inte har kunnat träna på ett tag. Men många har väl tränat på ändå, fast utan klubba och boll, säger Linnea Juhlin som själv alltså fick ta ett ofrivilligt träningsuppehåll i en vecka:

– Jag tränade ett eget pass lördag helgen innan, sen fick jag symtom under söndag kväll. Sen har jag bara gått promenader den tiden. Men jag var ute och sprang igår – det kändes helt okej.

Tufft spelschema väntar

Karlstad ligger för närvarande på en sjundeplats i tabellen och har bra häng på slutspelsplatserna.

– Ja, absolut – det är dit vi vill också. Vi är ju nöjda med första delen, men det finns vissa bitar vi kan förbättra. Vi behöver få igång effektiviteten framåt lite mer, då vi är ett av lagen som producerar minst, samtidigt som vi fortsätter med ett lika bra försvar.

Ett tufft spelschema väntar värmländskorna framöver, till följd av de flyttade matcherna.

– Det kommer bli ett tufft matchande vecka 5, med tre matcher på kort tid. Men det är samtidigt matcher man vill spela, så det är bara att gilla läget.

Även i Jenny Axelssons Kais Mora har det varit flera fall senaste veckan, vilket har inneburit matchflytt.
Även i Jenny Axelssons Kais Mora har det varit flera fall senaste veckan, vilket har inneburit matchflytt. Foto: Ulf Palm / TT

Har stängt ner

Även i Jenny Axelssons Kais Mora har flera testat positivt, vilket har inneburit en matchflytt även den här veckan.

– Vi har haft fall och har fall i laget, så vi har stängt ner och inte kört något sedan i torsdags. Men jag har klarat mig i alla fall, berättar Jenny Axelsson.

– Vi har ju flyttat torsdagsmatchen nu, som skulle ha spelats hemma mot Falun, och det har det ganska nyligen tagits beslut kring.

Huruvida den planerade bortamatchen mot Warberg, som ligger närmast framför i tabellen, kommer spelas eller inte är än så länge oklart.

”Naturligtvis skittråkigt”

Senaste matchen för Kais Mora var den 8 januari, när tabelltvåan Thorengruppen vann med hel 16–3.

– Vi åkte ju på en ganska stor förlust uppe i Umeå, och hade Pixbo hemma innan det och förlorade ganska stort även då. Sen hade vi lite matcher framför oss där vi kände att vi kommer knipa poäng, om vi gör rätt saker. Att det blev flyttat och pausat just då är bara oturligt, för det är aldrig bra med ett uppehåll – det tar energi att jobba sig tillbaka.

Vad tänker du om situationen överlag?

– Det är naturligtvis skittråkigt. Det är inte bara i serien som det blir flyttat, utan i alla möjliga olika tillställningar. Finnkampen skulle ha spelats i början av februari men den är flyttad, så det märks lite överallt att det här påverkar mer än man vill, säger Axelsson som inte är främmande mot idén om att pausa ligan:

– Det har gått väldigt fort på slutet, så beroende på hur det artar sig kan jag tycka att det inte är mer än rätt att pausa i några veckor. Tio dagar kanske räcker, så vi får någon ordning på det.

”Inte riktigt i fas”

Dalalaget, som tidigare år varit med och slagits om SM-guldet, har haft en tuff säsong hittills och parkerar på tolfte plats – precis ovanför nedflyttningsstrecket.

– Vi ligger väl inte riktigt i fas så som jag hade önskat, utan vi har tappat lite mycket poäng som vi egentligen borde tagit. I övrigt tycker jag att vi gör det bra utifrån förutsättningarna, med ett nytt lag och egentligen bara två ordinarie femmor.

– Vi jobbar mycket med att hålla oss innanför ramarna vi sätter upp, och inte jobba på egen hand, för att vi inte ska tappa de poängen vi borde ta, säger Jenny som i höstas landslagsdebuterade.

Debut i A-landslaget för västvärmländskan: ”Större än så här blir det inte”Värmländskan fick debutera i landslaget

Artikeltaggar

InnebandyJenny AxelssonKais MoraKarlstadKarlstad IBFLinnea JuhlinMoraSSL

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.