Hoppa till huvudinnehållet

Oväder i Norge – många evakuerade

Publicerad:
Vatten svämmar över vägarna i Skodje centrum i Ålesunds kommun i Norge.
Vatten svämmar över vägarna i Skodje centrum i Ålesunds kommun i Norge. Foto: Svein Ove Ekornesvåg/NTB/TT

Ovädret Gyda som dragit in över Norge ställer till stora problem. Ett tiotal människor har evakuerats och myndigheterna varnar för översvämningar och jordskred.

I Eresfjord i Molde kommun riskerar en älv att svämma över sina breddar och 44 boende har evakuerats.

"Vi gör fortlöpande bedömningar om det behövs ytterligare evakueringar och hur länge evakueringarna ska vara", skriver polisen i uttalande.

Vattennivån i älven har stigit med över en meter sedan klockan 19 på onsdagskvällen.

– Älven utgör en stor fara. Den hittar nya vägar ned mot bostadsområdena, säger ordförande i Moldes kommun, Torgeir Dahl, till VG, och uppger att 90 personer evakuerats.

I Sjöholt i Ålesunds kommun har boende i 16 hus evakuerats efter ett jordskred vid ett byggområde. Inga personer ska ha kommit till skada.

Ovädret drog in över Vestlandet och mellersta Norge på onsdagskvällen. Det har fört med sig stora mängder regn som orsakar översvämningar och flera vägar har stängts av.

Norges vatten- och energimyndighet (NVE) varnar också för jordskred.

– Under vår tid har vi aldrig rapporterat om en så stor fara för skred, säger Aart Verhage, regionchef på NVE, till NRK.

Ovädret väntas mattas av under torsdagen och drar vidare in över Sverige och landets norra delar.

Artikeltaggar

Inrikes/utrikesNorge

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.