Hoppa till huvudinnehållet

Podcast hyllar och sågar byggnader i Arvika

Publicerad:
Gustav Bergström och Alfred Skogberg besökte Arvika i våras och spelade in ett podcastavsnitt om stadens arkitektur och byggnader. Nu har avsnittet släppts. Foto: Ellen Lindqvist Karsberg

Podcasten ”Vackra hus och hemska renoveringar” av Renoveringsraseriet har besökt Arvika – och kommer med både ris och ros till stadens byggnader.

Det var i våras som Gustav Bergström och Alfred Skogberg från podcasten ”Vackra hus och hemska renoveringar” besökte Arvika för att titta närmare på stadens byggnader.

Poddinspelning om värmländska hus: ”Många är hårt renoverade”

Nu har avsnittet släppts. I podcasten spatserar doun runt i Arvika och diskuterar stadens byggnader och arkitektur – som får både ris och ros. Bland annat kritiseras staden för att inte ta hand om sina gamla byggnader.

– Arvika är en jättetrevlig liten stad med många intressanta byggnader, men tyvärr har man gjort som på så många andra ställen; man har renoverat ovarsamt. Funkishusen är beroende av att man sparar balkonger, fönster och portar och här hittar vi många hus som behöver återställas för att få tillbaka sin forna glans. Tänk om fasader skulle renoveras, då skulle Arvika bli en turistattraktion av högsta klass, säger Gustav Bergström i podcasten.

Podcasten gör bland annat ett besök på KP-huset där Tickster numera huserar. KP-huset byggdes 1946 och ritades av arkitekten Werner Gjerming. Byggherre var Jenny Nilsson, som hämtade inspiration från NK-huset i Stockholm och resultatet blev ett unikt och modernt möbel- och inredningsvaruhus som då, på 1940-talet, säkert stack ut utanför storstäderna.

– Kombinationen mellan Jenny och Gjerming var jättelyckad, säger kulturmiljöspecialisten Terese Myrin i podcasten.

Attraktiva boenden

En annan byggnad som diskuteras i avsnittet är cityhuset är Citykonditoriet huserar.

– Det är en jättefin tegelbyggnad med många balkonger och terrasser som har ganska bra utsikt mot vattnet. Det här var ett väldigt attraktivt bostadshus, säger Gustav Bergström som dock skickar en passning till fastighetsägarna:

– Man kan önska att de tänkte på att måla om sina balkonger och ser över sina fönster. Det finns också vissa entrépartier som skriker efter olja. Men det här är en verklig pärla som vi hoppas får leva vidare.

Arvika Nyheter-huset, som ligger på andra sidan gatan om Citykonditoriet, kommenteras också – men här är de positiva ordalagen försvinnande få.

– Det här är ett hus som byggts om och till i många olika etapper. Tittar man på den äldsta delen är det oerhört mycket karm i dessa fönster, det är helt otroligt och ganska tråkigt att se.

Flera byggnader får dock väldigt fin kritik, bland annat ett hus på Kyrkogatan 34 som fortfarande är i nästan ursprungligt skick.

Alfred Skogberg och Gustav Bergström utanför Citykonditoriet i våras.
Alfred Skogberg och Gustav Bergström utanför Citykonditoriet i våras. Foto: Ellen Lindqvist Karsberg

– Det finns jättefina portar, entrépartier, ursprungliga fönster och balkonger. Allt är kvar – även om fasaden kanske sett sina bästa dagar.

Unikt med skiffer

Podcasten lyfter också några saker som är karaktäristiskt för Arvika som stad:

• Skiffertak

• Stadens rutnätsplan

• Hörnhusen och gårdar som öppnar upp sig mot gatan

När det gäller skiffertaken så menar Gustav Bergström att det är ganska unikt för Arvika och andra städer i Värmland.

– Det är inte alls vanligt i andra delar av landet. Skiffer är i mina ögon ganska exklusivt. Här i trakten dominerar Glavaskiffer som är ett ganska ljust, gråaktigt skiffer med mineralen glimmer i. Det är otroligt fint och har lång livslängd, säger han.

Lyssna på podcastavsnittet här:

Artikeltaggar

ArvikaBostad och byggen

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.