Insändare: Inför ett vindkraftsstopp i Arvika

Insändare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Vindkraft, genrebild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Rekordhöga elräkningar har nu börjat trilla in hos de värmländska hushållen. Det står bortom alla tvivel att regeringen helt tappat greppet om den svenska energiförsörjningen. En starkt bidragande orsak till detta är den successiva nedläggningen av världens säkraste och mest välfungerande kärnkraft.

Istället har det varit mode hos framförallt Socialdemokraterna och Miljöpartiet att försöka ersätta kärnkraften med bland annat vindkraft.

Vi ser nu vad det riskabla experimentet lett till. Skyhöga elräkningar för våra hushåll och en industri som möter enorma problem med att säkra produktionen och i förlängningen viktiga arbetstillfällen.

Det måste bli ett slut på politikernas experimenterande med energiförsörjningen och med deras exploatering av svenska naturområden. Det måste införas ett omedelbart stopp mot fler ineffektiva och förfulande stålskogar. För vindkraften kan aldrig ersätta kärnkraften. Vindkraftsenergi kan inte planeras. När det knappt blåser om vintern, produceras ingen energi. Och det är då vi behöver den som mest. När det råder energibrist, ja, då får du betala mer än vad du någonsin trodde var rimligt för din elräkning.

Arvika är än så länge vindkraftsfritt, och det ska vi vara glada för. Dels för att våra vackra skogar och vidder inte ska upplåtas tills utsocknes riskkapitalistbolag, dels för att vi slipper vara en del av det energipolitiska lurendrejeri som vindkraften som utgör. Men för hur länge?

I en anda av allmän klimathysteri antog Arvika kommun 2010 en vindkraftsplan som pekar ut naturområden i Lövnäs, Takene, Högerud, Stömne och Mangskog som prioriterade områden för fullskalig vindkraftsindustri. Även Byamossarna och Rackstadberget har varit uppe på tapeten. Som offer för stålskogar som skulle synas vida omkring i kommunen och göra de närboendes fastigheter närmast osäljbara. Arvikas fullmäktige har nu en viktig uppgift framför sig – och det är att slänga den kommunala vindkraftsplanen i papperskorgen.

Sverige behöver en miljövänlig, driftssäker och planeringsbar energiförsörjning. Som folk har råd att betala för. Svaret heter fortsatt och utbyggd kärnkraft.

Johan Chytraeus

Så här jobbar AN med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.