Hoppa till huvudinnehållet

Dotter tillbaka på svenska: "Handlar om att bli lämnad på krogen"

Publicerad:
Reporter Carl Edlom
Carl Edlom
carl.edlom@nwt.se
Dotter släpper nya singeln "Bon Voyage", ett första smakprov på hennes nya inriktning.
Dotter släpper nya singeln "Bon Voyage", ett första smakprov på hennes nya inriktning. Foto: Lukas Meijer

Efter hitlåtarna från Melodifestivalen och duetten med Måns Zelmerlöw släpper nu Dotter musik på svenska.

– Det känns spännande, lite som en nystart för mig, säger hon till NWT.

När större delen av musikbranschen njuter av ledighet är Johanna Jansson – mer känd under artistnamnet Dotter – ivrig att få komma igång med årets arbete. Efter flera singelsläpp på engelska byter nu den värmländska artisten spår och ger ut musik på svenska. Hon har redan för ett drygt år sedan släppt en julsingel på svenska, men tycker inte riktigt att det räknas eftersom julmusik känns som ett stickspår.

– Utöver julsingeln har jag gästat andra artister och sjungit på svenska. Men nu blir det för första gången på riktigt, förklarar Dotter som just har varit hos en kläddesigner för att styra upp vårgarderoben.

Att hon övergett engelskan kom sig mer eller mindre av en slump.

– Jag och min kille har jobbat väldigt mycket i studion den senaste tiden. Det har blivit så eftersom jag inte har kunnat gigga i vanlig mening. På skoj så skrev jag en svensk text till en engelsk låt vi skrivit, en låt som vi planerade att släppa som singel. Men när vi spelade in den på svenska blev den så mycket bättre!

Hennes skivbolag nappade också på idén att byta språk.

– Jag kom liksom närmare något, trevar hon i ett försök att förklara varför språkbytet gjorde en så stor skillnad för hennes musik.

– Eftersom det är mitt modersmål blev uttrycket mer in your face typ. På engelska blir det en viss distans.

Foto: Lukas Meijer

Mer naket på svenska

Det blev samtidigt svårare att uttrycka sig, berättar hon.

– Ja, på svenska blir det så himla naket. Det kan lätt tippa över till att bli too much. Det finns saker som man lätt kan skriva på engelska, men om man direktöversätter det så blir det för naket. Man måste verkligen hitta en balans och jag känner att jag har gjort det.

Den första svenskspråkiga låten följdes snabbt av flera.

– Till och med när vi har skrivit tillsammans med amerikanska låtskrivare blev det på svenska! Flera av låtarna blandar in engelska meningar, så som man pratar. Det är naturligt att blanda in amerikanska uttryck och ord utan att man tänker på det. Jag tycker att det känns äkta om texterna skrivs på samma sätt som jag pratar.

Språkskiftet har även satt en prägel på själva musiken.

– Det blev mer melodiskt med fler ackordbyten. Och ofta lite oväntade ackordföljder. En del av musiken har en lite nostalgisk känsla, nästan Abba-aktig.

Wilma Nea: "Handlar om att respektera sig själv"

Blandar nostalgi med modernt

Hon beskriver det nya soundet som mer likt hennes första släpp "My Flower" än hennes senaste singel "Jealous".

– Jag är uppväxt med så mycket svensk musik, Ulf Lundell till exempel, men slutade att lyssna på svenska artister i tonåren eftersom jag inte tyckte att det fanns något där som intresserade mig. Det jag gör nu känns som att jag försöker göra låtar som jag saknat i den svenska musiken. Resultatet blir som en blandning mellan nostalgi och det moderna. Det är spännande att våga göra det.

Ett första smakprov från Dotters nya sound släpps den 21 januari.

– Singeln heter "Bon Voyage", berättar hon och skrattar åt att titeln är på franska trots att hon pratat så varmt om modersmålet.

– Jaja, det kan inte hjälpas. Det råkade bli den titeln, men texten är på svenska.

Låten handlar om att bli lämnad av kompisen på krogen.

– Jag tänkte tillbaka på tiden då jag var singel och var ute med kompisar och festade. Med alkohol så förändras hela kompisgrejen – om en kompis träffar en kille ute så är det precis som att man som vän inte finns längre. Killen blir det viktiga. Det har hänt mig flera gånger att jag har blivit lämnad på krogen utan att veta var kompisen tagit vägen eftersom den drog hem med en kille. Den känslan – när man känner sig så himla övergiven – handlar "Bon Voyage" om. Det är en jobbig känsla, så det var skönt att skriva av sig.

Artikeltaggar

DotterJohanna JanssonKändisarMusikMåns ZelmerlöwNöje/KulturPopUlf Lundell

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.