Hoppa till huvudinnehållet

Brorssons säsongsbästa i jakt på OS-plats: ”Vill så himla gärna ha den”

Publicerad:
Reporter Bengt Sundler
Bengt Sundler
bengt.sundler@nwt.se
Med tre bom och sjätte snabbaste åktid avancerade Mona Brorsson tolv placeringar i söndagens jaktstart och slutade tia.
Med tre bom och sjätte snabbaste åktid avancerade Mona Brorsson tolv placeringar i söndagens jaktstart och slutade tia. Foto: Anders Wiklund/TT

Hanna Öberg blev tvåa efter norskan Marte Olsbu Røiseland i söndagens jaktstart i Oberhof.

Där bakom gjorde OS-jagande Mona Brorsson säsongens bästa lopp och slutade tia.

Den 31-åriga värmländskan sköt tre bom (0, 1, 0, 2), men hade sjätte snabbaste åktid i fältet och avancerade tolv platser från 22 i starten.

Brorsson har brottats med det stående skyttet och så var det delvis igen. Söndagens enda plump kom på sista stationen med två bom.

– Jag är väldigt nöjd med den första ståserien, men det gäller att vara fokuserad i alla serier och alla skott. Ska det vara så svårt?, säger hon till SVT Sport.

Mona Brorsson väntar fortfarande på klartecken för OS. De två återstående platserna står mellan henne, Stina Nilsson och Johanna Skottheim.

– Jag vill så himla gärna ha den. Men jag tror det kommer vara jättesvårt. Alla kommer inte att få åka och det kommer vara tufft. Vi är verkligen ett stort kompisgäng och det kommer vara jättesorgligt att lämna någon hemma, oavsett vem det blir, säger Brorsson till SVT Sport.

Beskedet ska komma nästa söndag. Brorsson låg bra till innan för en biljett och stärkte aktierna nu. Hon slog Nilsson och Skottheim deltog inte i jaktstarten. Dessutom är hon tredje bästa svenska i totala världscupen (15) bakom systrarna Öberg. Placeringen skulle innebära garanterad plats i OS-masstarten.

Öberg snabb och säker

Hanna Öberg hade det bästa utgångsläget av svenskorna, med en niondeplats, 34 sekunder upp till ledande Marte Olsbu Røiseland.

Redan efter det första skyttet var hon dock med i kampen om pallplatser, efter att ha satt alla fem skott och klättrat upp till andra plats.

Røiseland bjöd också in till kamp om segern genom en bom i andra liggande och ytterligare en i det första stående, men varken Hanna Öberg eller någon annan kunde utnyttja läget. Det var svåra förhållanden på vallen, och bara två åkare sköt fullt.

Öberg landade på två bom och sköt snabbt. 26-åringen gick ut som klar tvåa från sista stationen och höll trots en tung träningsperiod skidåkningen på tillräcklig nivå för att hålla undan för belarusiskan Dzinara Alimbekava, som blev trea.

Hanna Öberg kom tvåa bakom suveräna norskan Marte Olsbu Røiseland.
Hanna Öberg kom tvåa bakom suveräna norskan Marte Olsbu Røiseland. Foto: Fredrik Sandberg/TT

I mål var Hanna Öberg 33 sekunder bakom Marte Olsbu Røiseland och tog sin tredje individuella pallplats i världscupen i vinter. Tidigare hade hon en seger och en tredjeplats med sig.

Elivra Öberg klättrade från 15:e till sjunde plats trots tre bom och trots att hon ramlade i en utförsbacke efter det första skyttet. Hon var till slut en minut från pallen.

Redan OS-klara Linn Persson hade fem bom (1, 2, 0, 2) och kom 38:a, ändå en rejäl uppryckning från utgångsläget som 53.

Stina Nilsson blev 44:a. Hon inledde offensivt, sköt fullt och gick ut från det första skyttet på en fin femteplats. Men det höll inte för den tidigare längdstjärnan, som föll snabbt genom fältet efter svagt fortsatt skytte och totalt sju bom.

Artikeltaggar

Linn PerssonMona BrorssonSkidskytteVärldscupen i skidskytte

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.