Dagsläget i hamnen: markprover avgör när byggnation kan börja

Publicerad:
Det dröjer innan detaljplanearbetet kan påbörjas i hamnområdet.

Hamnområdet i Arvika poppar upp till diskussion med jämna mellanrum. Nu senast i en debatt om simhallen. Så vad händer egentligen där just nu? När kan kommunen påbörja det detaljplanearbete som krävs för att fastställa de planer som finns för hamnen i framtiden.

Det enkla kortfattade svaret är – omöjligt att säga. Det beror på i vilken omfattning marken kommer att behöva saneras. Och det vet kommunen inte än. Man har gett en konsultfirma i uppdrag att ta reda på det.

– Företaget har fram till sommaren på sig att sammanställa provsvar och utlåtanden. Vi kommer att få en färdig rapport med åtgärdsförslag, med utgångspunkt från den fördjupade översiktsplanen, säger Jenny Wärnevall mark- och exploateringsingenjör på Arvika kommun.

Under hösten

I juni 2020 antogs den fördjupade översiktsplanen för hamnområdet.

– Arbetet som fortsatt efter det är en markmiljöundersökning. I juni, augusti och september togs det markprover i hela området från Strand till Olssons brygga. Det är ganska många provpunkter, dels olika djup på markproverna, dels har man skickat proven på olika sorters analyser för olika ämnen, beroende på hur områdets historia ser ut. Sen ska man utvärdera det och komma fram till en väg framåt.

I den fördjupade översiktsplanen finns förslag på ny bebyggelse i delar av hamnområdet.

– Provresultat skulle kunna peka på att nåt område inte är lämpligt för bostäder utifrån saneringssynpunkt och att man får hitta andra ställen, än det i översiktsplanen.

Flera detaljplaner

En fördjupad översiktsplan är ett vägledande dokument, där kommunen beskriver hur man tänkt sig utveckla hamnområdet. I våras presenterade man även en volymstudie, med bilder som visar hur det skulle kunna se ut.

Nästa steg (efter markprover och eventuell sanering) är att detaljplanelägga området, där det mer i detalj fastställs hur markområdet ska användas. Planen är också juridiskt bindande, vilket de andra dokumenten inte är.

– Vi kommer med stor sannolikhet att dela upp hamnområdet i flera mindre detaljplaner, inte en för hela. Det finns inget politiskt beslut på det än, men det är vårat (tjänstemännens) förslag.

Vad är fördelen med det?

– Det är så pass omfattande till ytan. Sen måste man förstås synka mellan detaljplanerna. Hela hamnen ska hänga ihop, även om det är flera detaljplaner.

Kan du säga något om när man kan påbörja arbetet med detaljplaner?

– Det är jättesvårt att säga. Det beror på vad rapporten säger om behovet av sanering. Vi kommer med stor sannolikhet att behöva sanera hamnen för att kunna bygga bostäder och det beror på hur omfattande det blir och hur lång tid det arbetet tar.

Går det att påbörja arbetet med detaljplaner parallellt med att sanering pågår?

– Ja, det skulle vi kunna göra, den möjligheten finns att göra det parallellt. Vi börjar väl men infrastrukturen, gator, grönområden och allmänna platser och sen tittar vi på bostäder, säger Jenny Wärnevall.

Den diskussion som nämns inledningsvis handlade om Moderaternas förslag att bygga en ny simhall i hamnen, istället för att renovera nuvarande.

Artikeltaggar

Arvika kommunNyheterStrand

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare