Hoppa till huvudinnehållet

Årskrönika del tre: Kärleken segrade, tegelstenar föll och sinnen öppnades

Publicerad:
Reporter Hans-Åke Henriksson
Hans-Åke Henriksson
hans-ake.henriksson@arvikanyheter.se

Arvika Nyheter summerar året som gått i flera delar. Här återges händelser som inträffade i Arvika och Eda kommuner under perioden juli till september.

Möjlighet att bötfälla

Störande biltrafik i Arvika, genrebild.
Störande biltrafik i Arvika, genrebild. Foto: Linus Carle

I juli kunde AN berätta att polisen nu har befogenheter att bötfälla högljudda bilister på plats. En möjlighet som användes vid fem tillfällen första helgen denna månad.

– Får man det två helger i rad blir det kännbart, istället för att det tar ett halvår och en tingsrättsförhandling. Det här, att få en bot på 1 000 kronor, blir tydligare, sa Malin Hengärde, tf lokalpolisområdeschef i Arvika.

Uppvaktade med tårta

Kommunalrådet Peter Söderström (S) och Bengt Persson, ordförande i Företagarna i Arvika, uppvaktade Årets företagare i Arvika, Tommy Carlsson och Jörgen Andersson, Arvika Auktionsverk med diplom, blommor och tårta.

Nyanställer

Orderboken är välfylld – under det närmaste halvåret planerar Volvo CE – Arvikas största privata arbetsgivare – att öka bemanningen med cirka hundra medarbetare.

– I början av nästa år planerar vi att vara över tusen anställda, sa platschefen i Arvika, Mikael Liljestrand, till AN i början av juli.

Stort varsel på Charlottenberg

Fundo Components AB i Charlottenberg, med 128 anställda och en av Eda kommuns största arbetsgivare, gick motsatt väg mot Volvo CE och varslade 80 anställda. Enligt företagets vd, Claes-Fredrik Cehlin, beror det på att två av Fundos största kunder har minskat sina volymer i stor omfattning.

Tegel rasade på fasad i centrala Arvika

En bit av fasaden rasade på byggnaden vid Järnvägsgatan i Arvika.
En bit av fasaden rasade på byggnaden vid Järnvägsgatan i Arvika. Foto: Anton Eriksson

I slutet av juli, en fredag eftermiddag, kom larmet att en bit av fasaden på byggnaden Garvaren – i hörnet vid Kattviken – på Järnvägsgatan i Arvika hade rasat rätt ner på trottoaren.

– Tur i oturen att det var en förbipasserande i bil som var närmast, sa insatsledaren Erik Söderqvist.

Bråk som fortsätter

Mer än ett år efter invigningen i början av juli 2020 vet Arvika kommun ännu inte vad totalkostnaden för översvämningsskyddet i sundet mellan Kyrkviken och Glafsfjorden blir. En skadeståndsprocess om kostnader för bygget pågick och gör så fortfarande.

– Jag vill inte gå in på detaljer eftersom det kan skada processen, sa Elin Alsterhag, chef för teknisk stab och renhållningschef på Teknik i Väst AB.

Ingen marten

För cirka en månad sedan kunde AN rapportera att Arvikamârten skulle bli av i år – men i mindre tappning. Nu, en bit in i augusti står det dock klart att mârten ställs in även i år.

– Skulle behövt mer tid och det handlar om ideellt arbete alltihopa, då är det inte gott för folk, det är för nära inpå, sa marknadsgeneralen Sven Erik Strömberg.

Bytte upp sig

Mats Rydström blir ny miljöchef i Arvika den 1 november då han efterträder Catarina Bernau, som då går i pension. Rydström lämnar samtidigt samma befattning inom Eda kommun.

– Orsaken till att jag byter jobb är att jag hittat ett bättre i Arvika.

De har störst skulder

Edas invånare tillhör de mest skuldsatta i landet. Edaborna hamnar på tredje plats i landet på denna lista. Andelen skuldsatta är drygt 7,5 procent, med en total skuld på drygt 80 miljoner kronor.

Gränslöst samarbete på g

Ett polissamarbete över den svensknorska gränsen har diskuterats i flera år, men besked från Norge har dröjt. Nu, i slutet av augusti, kom ett ja som togs emot med stor glädje på den svenska sidan.

– Ett viktigt besked, sa Edas kommunchef, Anders Andersson.

För kropp och själ

Atma Yoga Center i Arvika erbjuder flera former av yoga. Här ses Morgan Kjellin, Mia Lövig och Anna Magnusson i tre yoga-positioner när Arvika Nyheter var på besök.
Atma Yoga Center i Arvika erbjuder flera former av yoga. Här ses Morgan Kjellin, Mia Lövig och Anna Magnusson i tre yoga-positioner när Arvika Nyheter var på besök. Foto: Hans-Åke Henriksson

Yoga är ett sätt att förena sinne och kropp. Att finna ett inre lugn, att kunna varva ner men också att ge kroppen ett gediget träningspass. Om detta berättade Atma Yoga Center i Arvika i AN.

Deras kärlek vann

Emma Eriksson, till vänster, och Johanna Key, fick varandra till slut genom ett bröllop hemma hos kompisarna Martin och Rebecka Hugne i Tasebo. Först ville de dock viga sig i sitt samfund, Equmeniakyrkan i Arvika, men Equmeniakyrkan sa nej. Under hösten vände dock Equmeniakyrkan och sa ja till att viga samkönade, mycket beroende på Emma och Johannas civilkurage.
Emma Eriksson, till vänster, och Johanna Key, fick varandra till slut genom ett bröllop hemma hos kompisarna Martin och Rebecka Hugne i Tasebo. Först ville de dock viga sig i sitt samfund, Equmeniakyrkan i Arvika, men Equmeniakyrkan sa nej. Under hösten vände dock Equmeniakyrkan och sa ja till att viga samkönade, mycket beroende på Emma och Johannas civilkurage. Foto: Martin Hugne

När vi gick in i september berättade Emma Eriksson och Johanna Key i AN att Equmeniakyrkan i Arvika sagt nej när de ville gifta sig i kyrkan. Emma och Johannas öppenhjärtighet bidrog dock till att Equmeniakyrkan tvingades ta tag i frågan och några månader senare kom också beskedet att man säger ja till att viga samkönade.

Det gick för bra för Norma

När ammunitionstillverkarna Norma i Åmotfors har mycket att göra tvingas man samtidigt stänga. Detta då Norma var på väg att överskrida sitt miljötillstånd för antalet tillverkade hylsor. Ett nytt tillstånd behövdes – som tog tid att få.

– Detta innebär att vi tvingas ta ett produktionsuppehåll troligen i början av november, sa Peter Holterberg, vd på Norma Precision AB, en bit in i september.

Inre konflikt

Öppna konflikter mellan kommunala tjänstemän och politiker hör inte till vanligheterna. Men i Eda är det verklighet. Kommunchef Anders Andersson och tidigare kommunalrådet och nuvarande politiske vilden Hans Nilsson är rejält i luven på varandra.

Känsligt möte

Familjen Karlsson/Dahlén har nu haft möte med Arvika kommun om en eventuell ursäkt och ersättning efter kommunens misstänkta fel mot familjen under och efter utredningen av Kevin Hjalmarssons död 1998. Christian Karlsson och Robin Dahlén anklagades då för att ha mördat 4-årige Kevin. Ingenting blev dock klart under mötet men nya kontakter ska tas.

Tjänstemän synas i sömmarna

En förundersökning om grovt tjänstefel har inletts mot två högre tjänstepersoner inom Arvika kommun för deras roll i kommunala bidrag till Föreningen Folkets Park. Det sa åklagare Marcus Nyman.

Posk störst

Kyrkoval. Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan blir återigen största nomineringsgrupp i Arvika pastorat. POSK får enligt preliminära siffror 37,18 procent av rösterna vilket ger elva mandat. Socialdemokraterna är näst största parti med 35,74 procent. I Eda-Köla pastorat blev Kyrka i gemenskap i Eda-Köla pastorat störst med 38,40 procent av rösterna.

56 år räckte inte

Sot & OVK i Arvika får lämna ifrån sig uppdraget som sotare i kommunen – efter 56 år. Men stor ovisshet har varit kring vilka som tar över. Företaget som vann upphandlingen har nyligen diskvalificerats av förvaltningsrätten, och Sot & OVK har fått förlängt ytterligare ett år.

Cyklade för miljön

De cyklade raggarvarvet när Nätverket för ett hållbart Arvika slog ett slag för cyklandet. På bilden ses Dag Midböe och Gunilla Peterson. Runt 120 cyklister deltog allt som allt.
De cyklade raggarvarvet när Nätverket för ett hållbart Arvika slog ett slag för cyklandet. På bilden ses Dag Midböe och Gunilla Peterson. Runt 120 cyklister deltog allt som allt. Foto: Hans-Åke Henriksson

Nätverket för ett hållbart Arvika vill lyfta fram cykeln och cyklandet – och arrangerade därför en cykelmanifestation i centrala Arvika. Cirka 120 cyklister deltog, och man cyklade det berömda ”raggarvarvet” utan hög musik.

Grannar som öppnade

Norge tar bort reserestriktioner och gränsen öppnas helt igen, rapporterade AN om i september. Även bland annat kravet på coronatest innan man ankommer Norge tas bort.

Fritt fall

Arvika kommun fortsätter att tappa placeringar på Svenskt Näringslivs företagsranking. Nu handlade det om rena raset. Arvika rankas som 268 av landets 290 kommuner.

– Det är absolut oacceptabelt att ligga längst ner, sa kommunalrådet Peter Söderström (S).

Optimism återvände

Thomas Andersson, general manager på Scandic i Arvika, andades viss optimism under hösten när restriktioner med anledning av pandemin släpptes. "Det puttrar lite i orderböckerna", sa han.
Thomas Andersson, general manager på Scandic i Arvika, andades viss optimism under hösten när restriktioner med anledning av pandemin släpptes. "Det puttrar lite i orderböckerna", sa han. Foto: Hans-Åke Henriksson

Denna dag i slutet av september avvecklas restriktioner i Sverige som tillkommit med anledning av pandemin, bland annat restriktioner som berört hotell- och restaurangbranschen. En näring som börjar andas lite optimism igen.

– Det är saker på gång, sa Thomas Andersson på Scandic i Arvika.

Öppenhjärtig

Agnes Hedengård kom trea i Top Model och hennes videoklipp med kritik mot modellbranschen har miljontals visningar på Youtube. Nu bor hon i USA och har pluggat programmering på ett amerikanskt universitet. I en öppenhjärtig intervju berättade Agnes om tiden efter Top Model och om ätstörningar.

Artikeltaggar

Anders AnderssonArvika kommunBrott & blåljusCatarina BernauChristian KarlssonEda kommunEda kommunEkonomiElin AlsterhagEmma ErikssonEtik och religionHans NilssonJohanna KeyKevin HjalmarssonKändisarMalin HengärdeMarcus NymanMats RydströmMikael LiljestrandMiljöNäringslivPeter HolterbergPeter SöderströmPolitikPOSKSocialdemokraternaSven Erik StrömbergTurism

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.