Hoppa till huvudinnehållet

Ingen fullträff för Mona Brorsson – första segern för Elvira Öberg: "Är så glad"

Publicerad:
Mona Brorsson blev 31:a på lördagens jaktstart. Arkivbild.
Mona Brorsson blev 31:a på lördagens jaktstart. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Efter tre individuella pallplatser tidigare i vinter kom äntligen första världscupsegern för Elvira Öberg.

Den svenska skidskytten vann jaktstarten i Annecy-Le Grand Bornand.

– Jag är så glad, säger Öberg till SVT.

Värmländskan Mona Brorsson startade som 30:e och kom på 31:a plats med fyra bom.

Det har legat i luften ett tag. Elvira Öberg har blivit både tvåa (en gång) och trea (två gånger), men den riktiga fullträffen kom först i de franska Alperna på lördagen.

Öberg vann jaktstarten före hemmaåkaren Julia Simon och fick dessutom sällskap av storasyster Hanna på prispallen.

– Jag är så himla glad just nu. Jag visste att den här dagen skulle komma och är så glad att jag har haft tålamodet och inte blivit stressad eller nåt. Jag vet att jag har haft det här i mig och nu får jag äntligen lyckas, säger den 22-åriga vinnaren till SVT.

Inledde som trea

Elvira Öberg startade som trea, 16 sekunder efter norska ledaren Marte Olsbu Røiseland. Efter att Öberg missat sista skottet i första liggande sköt hon fullt nästa gång – och under skidorna hade hon som vanligt bra fart.

In till tredje skyttet kom hon i sällskap av Hanna, som startade som tia, och Røiseland.

Då sviktade både Hanna Öberg och norskan. De bommade två skott var, samtidigt som Elvira Öberg sköt fullt och kunde gå ut på det fjärde varvet i ensam ledning.

Det blev en miss i det sista, men Öberg hade ändå ledningen med 3,6 sekunder före hemmahoppet Julia Simon inför det avslutande tvåkilometersvarvet.

– Det var jobbigt men jag kände bara att det här kan jag inte släppa, den här är min, säger Öberg.

Öberg gav aldrig fransyskan någon chans och drygade ut ledningen innan hon kunde åka i mål som avslappnad och jublande vinnare, 4,2 sekunder före Simon. Segern gör att Elvira Öberg klättrar till en andraplats i den totala världscupen, bakom Røiseland.

Elvira Öberg vann jaktstarten i Annecy-Le Grand Bornand. Arkivbild.
Elvira Öberg vann jaktstarten i Annecy-Le Grand Bornand. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Syskonglädje

I jaktstarten vann Hanna Öberg fajten med just Røiseland om tredjeplatsen och kramade sin för dagen vassare lillasyster direkt efter målgång.

– Att få kramas om i målfållan, det var väldigt mycket lycka, säger Elvira Öberg till SVT.

Storasyster Hanna var jublande glad, hon också:

– Vilken succédag. Jag är så glad för hennes skull. Hon har visat att hon har väldigt hög kapacitet och att hon nu får kliva högst upp är så välförtjänt.

Brorsson med fyra bom

Anna Magnusson slutade 18:e och Mona Brorsson 31:a. Värmländskan Brorsson startade jaktstarten som 30:e åkare, en minut och 12 sekunder bakom ledaren Marte Olsbu Røiseland. Mona Brorsson hade sammanlagt fyra bom på fyra skjutningar och var två minuter och 47 sekunder bakom vinnaren Elvira Öberg.

Stina Nilsson inledde med att avancera rejält från sin 28:e plats, men hennes förhoppningar om en bra placering grusades totalt i det andra skyttet som både var långsamt och bjöd på tre bommade skott. Till slut åkte Nilsson i mål som 34:a. Värmländskan Linn Persson var förkyld och kom inte till start.

Herrarnas jaktstart avgörs klockan 15 i dag, medan masstarter avslutar tävlingsveckan i Annecy-Le Grand Bornand i morgon.

Artikeltaggar

Elvira ÖbergHanna ÖbergLinn PerssonMona BrorssonSkidskytteVärldscupen i skidskytte

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.