Hoppa till huvudinnehållet

Så mycket får Arvikas toppolitiker i ”löneförhöjning” nästa år

Publicerad:
Arvikas kommunalråd Peter Söderström (S) får snart ny månadslön, 71 500 kronor.
Arvikas kommunalråd Peter Söderström (S) får snart ny månadslön, 71 500 kronor. Foto: Tommy Pedersen

Riksdagsmännens arvode höjs den 1 januari, därmed höjs också lönen/ersättningar för politiker i Arvika och Eda.

Riksdagsmännens arvode på det nya året blir 71 500 kronor per månad, en höjning med 1 600 kronor per månad eller omräknat i procent cirka 2,3 procent.

Höjningen åtgår från tidigare träffade avtal på den svenska arbetsmarknaden.

– Från samtliga avtal, från hela avtalsområdet, från stat, kommun och enskilda. Vi tar in statistik från Medlingsinstitutet, säger Johan Hirschfeldt, ordförande i Riksdagens arvodesnämnd, Hirschfeldt för övrigt svensk jurist med tidigare uppdrag i bland annat Svea hovrätt.

Följer fullmäktige

Höjningen påverkar bland annat kommunalrådet Peter Söderströms (S) lön/arvode, som därmed höjs från 69 900 kronor per månad till nämnda 71 500 kronor.

– Fullmäktige bestämmer mitt arvode och principer runt det, jag följer givetvis alltid KF:s beslut, säger Söderström, som sett till arbetstid inte har någon 40-timmarsvecka.

– Jag är alltid anträffbar som kommunalråd. Försöker om möjligt att vara ledig någon vecka på sommaren.

Fullmäktigedokument

I Arvika utgår politikerarvodena i grunden från dokumentet "Bestämmelser om ersättning till politiskt förtroendevalda i Arvika kommun". Där framgår det att uppräkningen utifrån riksdagsbeslutet rent praktiskt sker via kommunledningsstabens kansli. Senaste ändringen av detta dokument gjordes av fullmäktige i december 2018.

Bland de som får höjd lön/arvode 1 januari finns även oppositionsrådet Kristina Bengtsson Nilsson (M), som i den rollen jobbar 50 procent (ny månadslön 35 750 kronor). Bland uppdragen där arvodet höjs i enlighet med höjningen i riksdagen och bestämmelser tagna i kommunfullmäktige finns även uppdraget som ordförande i just kommunfullmäktige, där Lars-Ove Jansson (S) ersätts med 28 procent av en heltid.

Timarvoden med mera höjs

Ett annat uppdrag där ersättningen höjs är det som ordförande i utskottet lärande och stöd, vilket är ett halvtidsuppdrag och innehas av Henrik Axelsson (S).

Utöver nämnda uppdrag finns det ett antal ytterligare förtroendevalda som ersätts med utgångspunkt i riksdagsmännens arvode, bland annat uppdrag inom de kommunala bolagen. Även timarvoden och ersättning för förlorade arbetsinkomst höjs procentuellt i enlighet med riksdagsbeslutet.

Inte lika mycket som Arvika

Även Eda kommun bygger i mycket regelverket utifrån riksdagsarvodet. Kommunalrådet har dock ”bara” 85 procent av riksdagsledamöternas arvode, vilket innebär att Johanna Söderberg (C) idag har 59 415 kronor per månad. Nytt arvode 1 januari blir 60 775 kronor per månad för henne.

Artikeltaggar

ArbeteArvikaEkonomiHenrik AxelssonKristina Bengtsson NilssonLars-Ove JanssonPeter SöderströmPolitikSamhälle

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.