Hoppa till huvudinnehållet

Efter Fallet Silje – pappa Weine: ”Trodde att vi var helt själva”

Publicerad:
”Fallet Silje” berörde Weine Dahlén: ”Det rann tårar på kinden, vi kramade varandra och sen kom det en massa minnen från vad vi har gått igenom”.
”Fallet Silje” berörde Weine Dahlén: ”Det rann tårar på kinden, vi kramade varandra och sen kom det en massa minnen från vad vi har gått igenom”. Foto: Noella Johansson/TT

Tre pojkar i Trondheim pekades ut som ansvariga för femåriga Siljes död – nu har förundersökningen öppnats upp efter serien ”Fallet Silje”.

Medlemmar ur familjerna i Kevinfallet kommer att träffa medlemmar ur de inblandade familjerna i Trondheim.

– Vi trodde att vi var helt själva i det här, säger Weine Dahlén till AN.

Femåriga Siljes död i Trondheim 1994 har granskats i en dokumentärserien ”Fallet Silje”, som är ett samarbete mellan NRK Brennpunkt och SVT Dokument inifrån.

Tre pojkar – fyra, fem och sex år gamla – pekades ut som ansvariga för flickans död. Det finns likheter med Kevinfallet, enligt SVT-journalisten Anna Nordbeck, som har granskat båda utredningarna.

Nu kommer förundersökningen om Siljes död att öppnas på nytt, det har AN rapporterat om tidigare.

Likheter med Kevinfallet – nu ska det norska fallet utredas på nytt

Medlemmar ur familjerna som i Kevinfallet kommer att besöka familjerna i Trondheim i januari.

”Kevinfallets” familjer träffar familjerna från ”Fallet Silje” i Norge

Weine Dahlén – pappa till bröderna som pekades ut i Kevinfallet – berättar för Arvika Nyheter att han tittade på dokumentärserien tillsammans med sin hustru Eva Dahlén.

Och de reagerade starkt.

– Är det verkligen sant? Vi trodde att vi var helt själva i det här. Sen kom det givetvis mycket känslor.

Vad var det för känslor som kom fram?

– Det rann tårar på kinden, vi kramade varandra och sen kom det en massa minnen från vad vi har gått igenom. Det berörde oss väldigt starkt.

”Känner medlidande”

Weine och Eva Dahlén kände direkt att de vill ta kontakt med de inblandade familjerna i Trondheim. Weine Dahlén tog kontakt med Brennpunkt och journalisten Anna Nordbeck.

– De ordnade så att vi ska träffa dem i januari. Jag tror att vi kan få en hel del utbyte av varandra.

Christian Karlsson – som tillsammans med sin bror Robin Dahlén pekades ut som ansvarig för Kevin Hjalmarssons död – har inte möjlighet att åka med till Trondheim.

Siljes död har granskats i dokumentärserien ”Fallet Silje”. Förundersökningen om femåriga Siljes död kommer att tas upp på nytt. Pressbild.
Siljes död har granskats i dokumentärserien ”Fallet Silje”. Förundersökningen om femåriga Siljes död kommer att tas upp på nytt. Pressbild. Foto: NRK

Han berättar för AN att han har sett delar av dokumentärserien.

– Jag trodde att vi var den enda som har varit med om det här, och jag blir nästan mörkrädd nu när jag förstår att vi inte är de enda. Vi kände att vi vill visa att vi finns och att vi vet vad de går igenom.

Hur är det att se dokumentärserien?

– Jag tycker att det jag har sett hittills är jobbigt. Men inte för att jag får flashbacks, utan att jag vet att någon har gått igenom samma sak. Jag känner medlidande.

Pressande förhör

Det var 1998 som bröderna Christian Karlsson och Robin Dahlén pekades ut som skyldiga till fyraårige Kevins död i Arvika. 2017 granskades fallet i SVT Dokument inifrån och 2018 avskrevs bröderna från utredningen.

Siljes, 5, död i Norge granskas – likheter med Kevinfallet: ”Små barn utpekades”

Silje Marie Redergård, 5, hittades död i en pulkabacke i Tiller utanför Trondheim i oktober 1994. Tre pojkar – fyra, fem och sex år gamla – pekades ut som skyldiga av polisen på en presskonferens.

Enligt experter som intervjuas i den granskande dokumentärserien ”Fallet Silje” – som finns att se på SVT Play – pressades barnen i polisförhör.

– Det som berörde mig väldigt starkt var att femåringen fick åka ensam i polisbilen, och mamman fick ta taxi efter. När hon kom till polisstationen berättade de för henne att pojken hade erkänt, säger Weine Dahlén.

Han fortsätter:

– Det är ungefär som vi hade det också, att pojkarna satt själva med polisen.

Christian Karlsson har inte möjlighet att följa med till Trondheim i början av januari. ”Jag trodde att vi var den enda som har varit med om det här, och jag blir nästan mörkrädd nu när jag förstår att vi inte är de enda”, säger han. Arkivbild.
Christian Karlsson har inte möjlighet att följa med till Trondheim i början av januari. ”Jag trodde att vi var den enda som har varit med om det här, och jag blir nästan mörkrädd nu när jag förstår att vi inte är de enda”, säger han. Arkivbild. Foto: Anton Eriksson

SVT-journalisten Anna Nordbeck har tidigare berättat för AN att polisen i Arvika inspirerades av Siljefallet när de öppnade upp barnspåret i Kevinutredningen.

– Jag vet att polisen, socialen och psykologer var uppe i Trondheim. Det ser vi nu, att de har kört samma race, säger Weine Dahlén, som tycker att det vore intressant att veta när socialen och polisen var på plats i Trondheim.

Weine Dahlén frågar sig:

– Nu är det plötsligt två fall – vad finns det mer? Kanske inte en kopia av det här, men vad finns det mer för fall där barn har suttit själva i förhör?

Lyssna på AN-podden om Kevinfallet med Christian Karlsson och Robin Dahlén:

Artikeltaggar

ArvikaBrott & blåljusChristian KarlssonKevinfalletTrondheimWeine Dahlén

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.