Illustratören Marcus-Gunnar Pettersson i Arvika får ett femårigt arbetsstipendium från Sveriges författarfond.
– Jag firade med att hoppa lite i vardagsrummet, jag skuttade och sa tjohoo!
Sammanlagt 363 personer får del av fondens fördelning av stipendier. Bara 15 av dem får det största stipendiet: ett femårigt arbetsstipendium, för 2022 – 2026.
Arvikasonen Marcus-Gunnar Pettersson är en av de utvalda.
– Helt otroligt. Vad skönt! Det betyder att jag inte måste säga ja till massa uppdrag utan att jag får tid att ägna mig åt utveckla egna idéer som ligger på vänt, säger han.
Frön att utforska
I väntehögen finns inga superkonkreta projekt:
– Bara massa frön till olika saker. Det kan vara en karaktär, ett tema eller början på en story.
Nu kommer han att tid att vårda fröerna och se vilken riktning de kan växa, utan att ha några krav på att allt måste bli något färdigt.
– Nu har jag minst en halvtid till att våga försöka och att göra fel. Jag hoppas få tid att göra något som blir kul och som blir något. Jag kommer att satsa på fler bilderböcker för barn... eller kanske något för vuxna också. Jag vet inte. Det finns ju inte, vad lyxigt detta är! säger han.
Jobb, vabb och musik
Femårsperioden börjar med 2022, men de närmaste ett och ett halvt åren har han en ganska lång lista med uppdrag som ska slutföras.
Ett musikprojekt, som NWT berättat om tidigare, ligger lite på vänt mellan jobb och vabb, och närmast är det två bokprojekt som ska slutföras.
Det ena är en bok på fågeltema: den handlar om en måsunge och är skriven av Eva Whitebrook. Den andra är en av Emma Karinsdotter, som utgår från Råttan i pizzan-liknande historier.
– Hon skriver som Roald Dahl, som är en av mina favoriter, avslöjar Marcus-Gunnar Pettersson.
200 tecknare samarbetar
Under 2021 har han också dragit igång ett annorlunda illustrationsprojekt ihop med 200(!) kollegor. De gör vikgubbar, alltså figurer där flera illustratörer tecknar varsin del utan att se vad de andra tecknat.
– Det blir 50 stycken vikgubbar och jag har fått tillbaka sex stycken hittills.
Planen är att göra en utställning av gubbarna till våren och bland de deltagande finns många av Sveriges mest etablerade illustratörer.
Och hur ser de ut, gubbarna du fått in hittills?
– De blir som vikgubbar blir: det blir konstigt men kul och ibland blir det mindre bra och ibland blir det bra. Charmen är att det skaver!
Får succén en uppföljare?
Och någonstans, längre bort vid horisonten, finns möjligheten att också göra en uppföljare av succéboken Barnens bästa bibel.
I Karlstad finns en ivrig biskop som gärna vill fortsätta med både Uppenbarelseboken och Apostlagärningarna. Illustratören andas mer tvekan:
– Det är väldigt svåra uppdrag och det ska ju fortfarande vara för barn, säger Marcus-Gunnar och aviserar fortsatta funderingar.
Att Barnens bästa bibel var ett roligt projekt råder det dock ingen tvekan om. Sören Dalevi skrev texterna och Marcus-Gunnar skapade bilder av alltifrån hela universums uppkomst till Jesus sista måltid med lärjungarna.
Söndagsskolan
Resultatet blev en barnbibel som blivit en storsäljare även utanför kyrkans ramar och som nu ges ut också i andra länder.
– Det hade vi inte kunnat vänta oss. Jag hade sett min egen söndagsskoleförsamling framför mig när jag arbetade, en barngrupp på tio personer, och så togs den emot så väl! säger Marcus-Gunnar Pettersson.
Fakta
Författarfondens stipendier
Sveriges författarfond fick 1235 ansökningar om arbetsstipendier och extrastipendier.
Fonden har nu beslutat om 15 femåriga, 20 treåriga och 178 ettåriga arbetsstipendier samt 150 extra-stipendier.
Marcus-Gunnar Pettersson, Arvika, och Peter Bergting, Åmålsfödd tecknare och författare, är två av dem som får femårigt stipendium.
Extrastipendierna är på 50 000 kronor vardera och bland de utvalda finns serietecknaren David Liljemark från Karlstad och feelgoodförfattaren Christina Schiller, uppväxt i Karlstad.