Hoppa till huvudinnehållet

Jultraditionen tillbaka – förskolebarn har klätt granar på Sågudden

Publicerad:
Under veckan har en gammal tradition på Sågudden väckts till liv igen, då kommunens förskolor har klätt ett gäng granar vid café Nystuga. Här syns ett gäng från Föräldrakooperativet Grodan.
Under veckan har en gammal tradition på Sågudden väckts till liv igen, då kommunens förskolor har klätt ett gäng granar vid café Nystuga. Här syns ett gäng från Föräldrakooperativet Grodan. Foto: Oscar Walldén

Under veckan har kommunens förskolor klätt granar på Sågudden med egentillverkat pynt.

En gammal tradition som nu har återuppväckts.

– Det kändes som ett bra startskott, säger Christian Karlsson på Kafé Nystuga.

Initiativet togs av Kafé Nystuga på Sågudden och är ett samarbete med förskolorna inom Arvika kommun.

– Jag började jobba på Sågudden i maj, då fick jag reda på lite olika saker som inte har blivit av det senaste i och med pandemin. Det har varit en tradition annars, att klä granar, men har inte blivit av på ett tag. Så tog jag kontakt med förskolorna och de var på, berättar Christian Karlsson, serveringsansvarig på Kafé Nystuga.

Hur många förskolor har varit med på detta?

– Det var 19 förskolor som tackade ja, så vi satte i 19 granar. Det har blivit några avbokningar, dels för att det varit fruktansvärt kallt och sedan lite förkylningar och andra bortfall.

Bröderna Malthe och Aksel Andersson Nybråten, tillsammans med pappa Samuel Andersson, från Grodan vid den gran som nyss klätts. ”Kul att pynta granen”, säger Aksel.
Bröderna Malthe och Aksel Andersson Nybråten, tillsammans med pappa Samuel Andersson, från Grodan vid den gran som nyss klätts. ”Kul att pynta granen”, säger Aksel. Foto: Oscar Walldén

”En jätterolig grej”

Barnen tillverkar själva det pynt som sedan hängs upp i granen.

En av förskolorna som deltagit är Föräldrakooperativet Grodan. De klädde sin gran under fredagen.

– Vi har hållit på med det här i två veckor på Grodan. De har gjort pynt av kottar och mjölkpaket till exempel. Vi brukar göra såna här grejer i kooperativet, det är en jätterolig grej, säger Anja Johansson och Susanne Forslund.

Tema för projektet detta år har varit hållbarhet.

– Så det är ett miljötänk kring det hela, vilket ju är en väldigt aktuell fråga. Det är en kul grej för alla ungar, att få göra sitt eget pyssel och få ta en promenad ner. Det blir som ett äventyr, menar Christian Karlsson.

18 barn var med från Föräldrakooperativet Grodan under fredagen för att hänga upp sitt pynt i granen.
18 barn var med från Föräldrakooperativet Grodan under fredagen för att hänga upp sitt pynt i granen. Foto: Oscar Walldén

Många möjligheter

Förhoppningen är att kunna nyttja Sågudden mer till liknande aktiviteter framöver.

– Det kändes som ett bra startskott för att få till ett samarbete mellan Sågudden och förskolorna i kommunen. Det finns fruktansvärt många möjligheter här, konstaterar Christian Karlsson och fortsätter:

– Vi körde tomtesmyg med korpen också, som har varit i Styckåssskogen innan. Det var skitmysigt och biljetterna tog slut väldigt fort. Det var ett pilottest, nästa år kan vi göra det lite mer välplanerat.

Det verkar ha varit uppskattat?

– Ja, granarna är fantastiskt bra! Alla släktingar vill se granarna, så jag tror det har varit väldigt uppskattat.

Totalt 19 granar har klätts av förskolebarn vid Café Nystuga under veckan.
Totalt 19 granar har klätts av förskolebarn vid Café Nystuga under veckan. Foto: Oscar Walldén

Artikeltaggar

ArvikaCafé NystugaFörskolorJulSåguddenSkola och utbildning

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.